Странице

четвртак, 29. септембар 2016.

Pogača sa sirom

Za testo:

  • 200 ml vode 
    200 g sitnog sira
  • 2 jajeta
  • 2 kašike masti
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • brašno

I još:

  • 1,5 kašika masti

Priprema

1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti jaja i mast, pa umutiti. Dodati sitan sir, so i pripremljeni kvasac. Brašna dodavati dok se ne dobije testo kao za uštipke. Ostaviti da uskisne, premesiti (izmešati varjačom), pa ostaviti da još jedanput uskisne.
2. U tepsiju (vel. 26 cm) staviti 1,5 kašiku masti i otopiti. Otopljenom mašću premazati stranice tepsije.
3. Supenom kašikom (koju prethodno umočimo u mast) zahvatimo testo, pa ga prebacimo u tepsiju. Preokrenemo testo na drugu stranu i ređamo jedno parče pored drugog, formirajući kružni oblik pogače.
4. Tako uradimo sve dok ima testa.
5. Pokrijemo pripremljeno testo i ostavimo da malo naraste. Rernu uključiti da se ugreje, na 200 C.
6. U toplu rernu staviti tepsiju i ispeći pogaču. Ukoliko tepsija nije dovoljno duboka staviti je u pleh, od šporeta, pa staviti da se peče. Ovo iz razloga što može da iscuri masnoća u šporet i da zadimi celu kuhinju (kao što se meni desilo).
7. Poslužiti uz sir, kajmak ili već po želji...

Kolač sa višnjama i grizom

Za koru:

  • 250 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/3 kašičice soli
  • 125 g margarina (putera)
  • 4 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 1 kesica vanilin šećera

Za fil:

  • 1/2 l mleka
  • 125 g griza
  • 10 kašika šećera
  • 2 jajeta
  • 2 kašike ruma
  • 400 g višanja

Priprema

1. Testo: U vanglicu staviti brašno, pa dodati so, prašak za pecivo, 4 kašike šećera, vanilin šećer i na kockice isečen hladan margarin (puter). Mesiti rukama dok se svi sastojci sjedine. U početku malo teže ide, ali kako se više mesi masnoća se otapa i dobija se mekano testo. Jednu trećinu testa odvojiti i staviti u zamrzivač. Od ostalog testa napraviti krug, umotati u providnu foliju i ostaviti u frižider, na 20 minuta.
2. Zatim uzeti pleh vel 33x20 cm (unutrašnje mere su 28x16 cm) i podmazati ga uljem. Izvaditi testo iz frižidera i na pobrašnjenoj radnoj površini razviti koru prema plehu. Prebaciti koru u pleh i, dodatno, rukama formirati koru. Od ostatka testa napraviti ivice na kori. Staviti testo ponovo u frižider, na 20 minuta.
3. Posle proteka datog vremena izvaditi pleh sa testom, pa preko kore staviti pek papir a preko njega pasulj. Staviti da se kora peče, na 180 stepeni - 10 minuta.
4. Fil: Odvojiti belanca od žumanaca. U dubljem sudu umutiti žumanca sa 4 kašike šećera. Dodati rum, prethodno umućena belanca i griz. Dobro sjediniti. Razrediti sa malo mleka, a ostalo mleko sa šećerom (2 kašike) staviti da provri. U provrelo mleko sipati masu sa grizom i skuvati krem. U vruć krem ubaciti, oceđene, višnje i promešati. Posle 10 minuta izvaditi testo iz rerene i skloniti papit sa pasuljem.
5. Staviti preko fil i ravnomerno ga rasporediti.
6. Preko fila narendati testo iz zamrzivača i staviti kolač da se peče, na 170 stepeni. Kada gornja korica blago porumeni, probati čačkalicom da li je pečeno i izvaditi iz rerne.
7. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi, pa ga iseći na kocke.Ko želi kolač može posuti šećerom u prahu.

Pečeni krompir sa slaninom i povrćem

Potrebno je:

  • 1 kg krompira
  • 300 g mesnate, dimljene, slanine
  • 1 sruk praziluka
  • 2 veće šargarepe
  • 1/2 korena peršuna
  • 1/2 korena paškanata
  • 1/2 manjeg celera
  • 1 manji crni luk
  • 3 čena belog luka
  • malo suvog biljnog začina
  • malo bibera

Za prelivanje :

  • belo vino
  • voda
  • 80 ml ulja

Priprema

1. Krompir očistiti i iseći na krugove. Praziluk, šargarepu, koren peršuna, paškanat i celer iseći na kockice. Crni luk iseći na krupnije režnjeve, a beli luk samo prepoloviti. Slaninu iseći na kocke. U dublju vanglicu staviti pripremljenu količinu povrća i slaninice.
2. Izmešati, pa preručiti u podmazani pleh. Posuti biberom i suvim biljnim začinom.
3. Zatim preliti, jelo, sa uljem. Pomešati istu količinu belog vina i vode, pa preliti preko krompira, da ogrezne u tečnosti.
4. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C, dok ne ispari sva tečnost i dok krompir lepo ne porumeni.