Странице

среда, 05. октобар 2016.

Slane i slatke kiflice

Testo:

  • 800 g brašna
  • 450 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 1 jaje
  • 50 g šlaga od vanile (u prahu)
  • 2 kašičice soli
  • 1,5 kašičica šećera
  • 4 kašike ulja

Za premazivanje :

  • 200 g margarina (putera)

Slani fil:

  • 300 g sira
  • 1 jaje
  • 100 g suvog grožđa

Slatki fil:

  • džem od kajsija

Priprema

1. Testo: U toplom mleku podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati sve navedene sastojke i sa pripremljenim kvascem zamesiti testo. Mesiti testo 2-3 minuta, da postane elastično. Ostaviti ga da udvostruči svoju zapreminu.
2. Dok se čeka na testo pripremiti fil. Sir viljuškom izdrobiti, dodati jaje i umutiti. Staviti suvo grožđe i sjediniti.
3. Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu pobršinu i razviti ga u obliku pravougaonika.
4. Na razvijeno testo narendati zamrznuti margarin.
5. Testo zatim uviti u rolat, pa rolat podeliti na osam delova.
6. Od četiri dela pravimo slane kiflice a od ostalih četiri slatke kiflice. Uzeti jedan deo, isečenog testa, i razviti ga u krug. Dobijeni krug podeliti na četiri dela.Na svaki deo staviti slani fil i umotati kiflicu
7. Kiflice ređamo u pleh, preko pek papira. Isti postupak ponovimo i sa ostala tri dela.
8. Od druge polovine testa (od ostalih četiri isečena dela) pravimo slatke kiflice i ređamo u pleh, preko pek papira.
9. Kiflice ostavimo da narastu. Premažemo ih sa mešavinom dva žumanceta i malo mleka. Na slano testo staviti semenke, po izboru.
10. Naraslo testo staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. 
11. Probajte, jako je lep ukus sira i suvog grožđa, a za kajsije ne treba ni pričati...

Ekonomičan, brz i ukusan kolač

Potrebno je:

  • 1 čaša (od 200 ml) mleka
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 kašika kafe (Neskafe Gold)
  • 1 pomorandža (sok)

...i još:

  • 2 jajeta
  • 1 čaša brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanil šećer
  • 1 pomorandža (korica)

Priprema

1. U dublju posudu staviti mleko, šećer, ulje, kakao, kafu i isceđeni sok od pomorandže. Žicom za mućenje sastaviti sve sastojke. Mutiti malo duže, da bi se rastopila kafa, pošto je u granulama. Odvojiti pola smese i ostaviti na stranu.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti čvrsto belanca, dodati žumanca, pa umutiti da postane penasto. Dodati mešavinu brašna, peciva i vanil šećera. Na kraju dodati narendanu koricu od pomorandže. Sjediniti sve sastojke mikserom. Dodati pola smese koja je prethodno umućena. Promešati i sipati u pleh (30x20 cm), koji je dobro podmazan i posut brašnom. Staviti da se peče, na 170 stepeni. Probati čačkalicom da li je pečeno, da se kolač ne presuši.
3. Ispečeni kolač izvaditi i preliti sa ostatkom smese sa kafom (koju smo odvojili). Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga staviti u frižider da se glazura, malo stegne. Zatim ga iseći na kocke. Moja deca su izdržala sat vremena da bude u frižideru, pa smo ga isekli. Topi se u ustima, napravite ga i uverićete se.

Gulaš sa šampinjonima - iz rerne

Potrebno je:

  • 700 g svinjskog mesa, od buta
  • 400 g sitnih šampinjona
  • 200 g dimljene, mesnate, slanine
  • 1/2 kg krompira
  • 2 veće šargarepe
  • 3 čena belog luka
  • 1 veća, crvena, paprika
  • 1 kesa Fanta za gulaš i paprikaš
  • 700 ml vode
  • 100 ml belog vina
  • 3 kašičice suvog biljnog začina
  • 2 listića lorbera
  • 70 ml ulja

Priprema

1. Krompir očistiti, iseći na četvrtine i staviti ga u, dublju, vanglu. Šampinjone oprati i dodati ih krompirima, cele. Ako su vam šampinjoni krupni iseći ih na polovine. Šargarepu očistiti, preseći po dužini, pa je iseći na krupnije komade. Češnjeve belog luka očistiti i preseći na pola. Slaninu iseći na kockice a svinjsko meso iseći na krupnije komade.
2. Šargarepu, beli luk i svinjsko meso dodati krompirima. Pripremljene namirnice posuti sa suvim biljnim začinom, promešati i preručiti u, dublju, zemljanu posudu. Po vrhu staviti, iseckanu, slaninicu. Staviti i listiće lorbera. Preliti sa uljem.
3. U 700 ml, mlake, vode sipati sadržinu Fanta, promešati, da nema grudvica i sipati preko smese u zemljanom loncu. Preliti i sa belim vinom.
4. Zemljani lonac poklopiti, ili dobro prekriti alu folijom i staviti ga u, prethodno zagrejanu, rernu na 200 stepeni. Kada tečnost, u sudu, provri, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, i krčkati jelo 2,5 sata.
5. Izvadite iz rerne, pažljivo otklopiti sud, ili skloniti alu foliju i uživajte u ukusu i mirisu jela.