Странице

субота, 08. октобар 2016.

Vanilice

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 200 g masti
  • 200 g šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

I još:

  • džem po želji

Priprema

1. U vanglicu staviti mast (koja je izvesno vreme bila na sobnoj temperaturi, da bi omekšala), šećer i vanilin šećer, pa viljuškom penasto umutiti. Dodati jaja, pa, takođe, viljuškom sjediniti. Na kraju dodati brašno sa pecivom. Rukom, dobro, umesiti testo.
2. Testo izručiti na, malo pobrašnjenu, površinu i razviti ga, debljine 0,5 cm. Vaditi vanilice kalupom koji imate (nije neophodan kalup za vanilice). Ja sam testo vadila malom čašicom za rakiju i modlicama za minjone.
3. Kružiće od testa poređati u pleh, preko pek papira i peći, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Paziti da ostanu bele. Čim dno testa, malo, porumeni odmah izvaditi.
4. Vanilice (dve po dve) spajati džemom, po želji. Ja sam koristila džem od pomorandži i džem od kajsija. Spojene vanilice uvaljati u šećer u prahu. Najbolje je da odstoje jedan dan, pa da se koriste, pošto tada potpuno omekšaju. Međutim mojoj deci i meni nije smetalo što nisu omekšale...

Musaka sa tortilja čipsom

Potrebno je:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 1 manja kanzerva crvenog pasulja
  • 300 g tortilja čipsa sa ukusom paprike (2 veće kese)
  • 2 sveža srednja paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 češnja belog luka
  • 1 kesica pileće krem supe
  • 130 ml vode
  • 250 g kačkavalja
  • 6 srednjih krompira
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

Priprema

1. Crni i beli luk iseckati sitno. Čips staviti u veću kesu i oklagijom ga izdrobiti. Paradajz oljuštiti i iseckati na kockice. Krompir oprati i staviti, sa korom, da se kuva. Skuvan i ohlađen krompir oljuštiti. Krem supu, u manjem lončetu, rastvoriti sa vodom. Kačkavalj iseckati na sitne kockice. Crveni pasulj oprati pod mlazom vode.
2. Na zagrejano ulje staviti obe vrste luka da se dinstaju. Posle, 2-3 minuta, dodati meso, posuti biljnim suvim začinom i biberom, po ukusu, pa mešajući sjediniti sa lukom. Dinstati, na tihoj temperaturi, dok meso ne promeni boju. Zatim dodati paradajz, pasulj i rastvorenu supu. Krčkati dok se meso uprži. Ako je potrebno još začiniti.
3. Uzeti dublju, vatrostalnu činiju (može i dublji pleh, prekriven pek papirom) i podmazati je uljem. Zatim, prvo staviti 1/3 izdrobljenog čipsa, pa 2 krompira krupno izrendati i 1/3 fila sa mesom. Postupak ponoviti još dva puta. Na kraju, preko fila sa mesom, rasporediti iseckani kačkavalj. Poklopiti činiju (ili pleh pokriti alu-folijom) i staviti u prethodno zagrejanu rernu, na 180 C, oko 30 minuta.
4. Kada je musaka zapečena izvaditi je, pa ostaviti 10-ak minuta da odstoji i poslužiti.