Странице

субота, 15. октобар 2016.

Limun štanglice

Korice:

  • 300 g brašna
  • 100 g masti
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica sode bikarbone

Fil:

  • 1/2 l mleka
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 2 limuna (sok)
  • 250 g margarina
  • 100 g šećera u prahu

Priprema

1. Korice: U vanglicu staviti, omekšalu, mast (nikako rastopljenu), šećer i jaje, pa viljuškom umutiti. Umutiti toliko da se svi sastojci, dobro, sjedine. Dodati brašno, sa sodom bikarbonom. Rukom zamesiti testo.
2. Testo prebaciti na, blago pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na tri, jednaka, dela. Uzeti pleh (moj pleh je bio veličine 28x19cm), okrenuti ga i prema poleđini pleha iseći pek papir. Iseći tri komada pek papira, za tri korice. Mora da se peku na poleđini pleha jer su, pečene, jako krhke, pa kada bi se pekle u plehu, pri vađenju bi se polomile.
3. Razviti korice preko pek papira (u početku malo teže se testo razvija, ali budite uporne i dobija se, lepo, razvijena korica).
4. Rernu uključiti da se zagreje, na 160 stepeni. Staviti korice da se peku. Ja sam, svaku, koricu pekla po pet minuta, pazeći da ostanu bele. Izvaditi, pečene, korice i vrlo lako, zajedno sa pek papirom, ih premestiti na sto. Ostaviti da se korice ohlade.
5. Fil: Od 1/2 l mleka odvojiti 200 ml, a ostatak, zajedno sa 7 kašika šećera, staviti da provri. Sa odvojenim mlekom razmutiti 7 kašika brašna. Kada mleko provri sipati, razmućeno, brašno i skuvati kao puding. Skuvano prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
6. Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu. U hladan fil dodavati, kašiku po kašiku, umućenog margarina i, mikserom, dobro sjediniti. Na kraju dodati, sveže isceđeni, sok od limuna. Dobro promešati.
7. Fil podeliti na dva, jednaka, dela. Na tacnu za kolače staviti jednu koricu, premazati je polovinom fila, pa preklopiti drugom koricom. Blago rukom pritisnuti da se korice spoje sa filom (ako fil iscuri sa strane, premažite ivice kolača). Staviti drugu koricu, premazati je sa ostatkom fila, i, na kraju, preklopiti trećom koricom. Svaku korici malo pritisnuti.
8. Ostaviti kolač, jedan dan, u frižider, da bi korice omekšale. Zatim ga iseći na štanglice i poslužiti.