Странице

уторак, 01. новембар 2016.

Najsočniji voćni kolač sa rogačem

Za testo:

  • 3 jajeta
  • 1 čaša (od 200 ml) šećera
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mlevenog rogača
  • 1 čaša griza
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 600 g jabuka (neočišćenih)
  • 200 g pomorandže

Za preliv:

  • 350 ml mleka
  • 150 g čokolade
  • 100 g margarina (putera)
  • 1 čaša šećera

Priprema

1. Testo: Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca staviti u vanglicu i čvrsto umutiti, sa postepenim dodavanjem šećera. Zatim ubaciti žumanca i umutiti smesu penasto. Dodati mleko i ulje, pa sjediniti. Zatim dodati rogač, griz, kakao i pecivo, pa takođe sjediniti. Na kraju ubaciti očišćene i izrendane jabuke i iseckanu pomorandžu. Varjačom dobro promešati i izručiti u podmazani pleh, vel 40x23 cm (unutrašnje mere). Staviti da se peče u, prethodno zagrejanu, rernu, na 170 stepeni. Probati čačkalicom da li je testo ispečeno.
2. Ispečeno testo izvaditi i ostaviti da se prohladi, dok se sprema preliv, pa ga iseći na kocke.
3. Preliv: U manju šerpicu sipati mleko, dodati šećer, iseckani margarin (puter) i izlomljenu čokoladu. Staviti na vatru da se otopi. Povremeno promešati. Kada su se svi sastojci otopili žicom sve umutiti da bi se sastojci bolje sjedinili.
4. Prohlađen i isečeni kolač preliti sa vrelim prelivom. Ostaviti da se ohladi, pa ga ostaviti u frižider na jedan sat. Uživajte u veoma ukusnom kolaču sa rogačem.

Hleb (ili proja?) sa ljutim papričicama

Testo 1:

  • 140 g kukuruznog brašna
  • 140 g namenskog brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 sveža (iseckana ) ljuta paprika
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 250 ml mleka
  • 70 ml ulja
  • 2 jaja
  • 2 ukiseljene ljute papričice

Testo 2:

  • 1 jaje
  • 2 kašike ulja
  • 3 kašike kukuruznog brašna
  • 3 kašike namenskog brašna
  • 2 kašike ljutog ajvara
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema

1. Testo 1: U jednoj posudi izmešati kukuruzno brašno, obično belo (namensko) brašno, šećer, pecivo i so. Dodati i kukuruz, pa sve izmešati. U drugoj posudi umutiti viljuškom jaja, dodati mleko, ulje i iseckanu ljutu papriku. Zatim, u jaja, dodati mešavinu sa brašnom i viljuškom sjediniti.
2. Pleh (vel. 20x26cm) podmazati uljem, pa sipati pripremljenu smesu. Poravnati i posuti iseckanim, ljutim (ukiseljenim) papričicama. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, samo da uhvati koricu.
3. Testo 2: Sjediniti sve navedene sastojke, pa sipati preko prvog testa, kada se malo zapeče. Vratiti u rernu, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći dok ne porumeni. Da biste bili sigurni probajte čačkalicom da li je pečeno.
4. Pečeni hleb malo prohladiti (ako možete da čekate) i poslužiti sa prilogom, po želji.

Gulaš sa suvom slaninom

Za gulaš:

  • 1/2 kg junećeg mesa od buta
  • 300 g mesnate, dimljene slaninice
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 ljuta papričica
  • 200 g šampinjona
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • 400 ml vrele vode (sa 1 kockicom za supu)
  • 2 kašičice karija
  • 1,5 kašika brašna
  • 2 kašika čena belog luka
  • biber
  • suvi biljni začin

Priprema

1. Meso iseći na kocke. Suvu slaninicu iseći na sitne kockice. Crveni i crni luk iseći na rebarca a praziluk iseći sitno. Šargarepu iseći na polukrugove. Ljutu papričicu iseći na krugove a šampinjone na krupnije listiće.
2. Staviti slaninicu, na malo ulja, da se isprži. Kada porumeni izvaditi je rešetkastom kašikom. Na istoj masnoći staviti da se dinsta luk, praziluk, šargarepa i ljuta papričica. Ubaciti meso i dinstati, na tihoj vatri, dok meso ne omekša. Kada je meso postalo mekano dodati isečene pečurke i beli luk, iseckan sitno. Nastaviti sa dinstanjem dok ne ispari voda, koju su pečurke pustile.
3. Kada je isparila voda od pečuraka, jelo posuti sa brašnom, dobro promešati, pa sipati pasirani paradajz i pileću supu (u 400 ml vrele vode rastvoriti jednu kockicu za pileću supu). Promešati da se svi sastojci sjedine. Ubaciti prženu slaninicu, dodati kari, suvi biljni začin i biber. Promešati. Pustiti da krčka još pet minuta. Poslužiti uz pire ili bareni pirinač.