Странице

петак, 04. новембар 2016.

Lepezasto pecivo

Za testo:

  • 550 g brašna
  • 120 g rastopljenog margarina
  • 80 ml tople vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 180 ml jogurta

Za fil:

  • 50 g tvrđeg, izmrvljenog sira
  • 50 g suvomesnatog (po izboru)
  • 1 žumance
  • ajvar

Za premazivanje:

  • 30 g rastopljenog margarina

Priprema

1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, so, rastopljeni margarin, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da uskisne.
2. Fil: Sir, viljuškom, izdrobiti i dodati žumance. Dobro sjediniti. U drugoj posudi staviti iseckano suvomesnato. Tu je još i ajvar.
3. Uskislo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva dela.
4. Prvu polovinu testa razvući, premazati je polovinom rastopljenog margarina i iseći na šest traka.
5. Staviti prvu traku, sa premazanom stranom na gore, pa preko nje staviti drugu traku. Premazati mešavinom sira i jaja.
6. Zatim ide treća kora (sve ih ređati jednu preko druge, sa premazanom stranom okrenutom na gore), pa četvrta. Sada premažemo ajvarom i stavimo iseckano suvomesnato. Malo pritisnemo rukom, da se meso zalepi za ajvar.
7. Na kraju stavimo još dve preostale trake.
8. Tako " naslaganu " traku testa podelimo na šest delova.
9. Kalup za mafine dobro namažemo margarinom. Svako isečeno parče testa stavljamo u kalup uspravno i malo ga pritisnemo rukom, sa strane, da se ne iskrivi.
10. Ostavimo da dobro naraste.
11. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 C. Kada porumeni izvaditi i pokriti krpom, pet minuta.
12. Posle datog vremena izvaditi testo iz kalupa i poslužiti. Ukusno je i sutradan, kada se ohladi, ako vam ostane koje parče.

Binkin desert sa pšenicom

Potrebno je:

  • 1 kg pšenice za kuvanje
  • 1 kašičica cimeta
  • 400 g žutog šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g mlevenih lešnika
  • 200 g suvog grožđa
  • 300 g mlevene plazme

I još:

  • 1/2 l slatke pavlake

Priprema

1. Pšenicu staviti u dublju šerpu, dodati kašičicu cimeta i naliti sa 1,5 l vode. Kuvati dok pšenica ne nabubri i postane mekana (ako treba dodavati još vode).
2. Kuvanu pšenicu ocediti, staviti u cetku i, pod mlazom hladne vode, dobro isprati. Zatim je staviti u secko i samleti, ali ne potpuno, već da ostanu i zrna. Mešavina mlevenog i zrnastog.
3. U tako pripremljenu smesu dodati žuti šećer, mlevene orahe i lešnike, suvo grožđe i mlevenu plazmu. Dobro sjediniti kašikom.
4. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti šlag, pa je podeliti na dva dela. Jednu polovinu ubaciti u masu sa žitom i dobro sjediniti. Od sjedinjene smese odvojiti 200 g na stranu, a ostalo, vlažnim rukama, na tacni oblikovati tortu.
5. U drugu polovinu pavlake dodati 200 g odvojene smese sa žitom i prefilovati celu tortu. Ostaviti u frižider da se, dobro, stegne (najbolje da ostane preko noći), pa iseći na parčiće.

Sladak kupus iz rerne

Potrebno je:

  • 1,5 - 2 kg slatkog kupusa
  • 400 g svinjskih, sirovih, špic rebara
  • 400 g svinjskog mesa od plećke
  • 400 g junećeg paufleka
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 veće šargarepe
  • 250 ml pasiranog paradajza
  • suvi biljni začin
  • biber
  • mast ili ulje
  • voda
  • brašno
  • aleva paprika

Priprema

1. Svinjsko meso od plećke iseći na kocke, špic rebra na željene komade, juneći pauflek takođe iseći na kocke, pa, meso, staviti na zagrejanu mast ili ulje, posuti suvim biljnim začinom i biberom i dinstati dok ne porumeni.
2. Kupus iseći na veće parčiće i staviti ga u dublju posudu. Crni luk iseći sitno, a šargarepu na manje kockice, pa dodati u kupus. Posuti suvim biljnim začinom, alevom paprikom i biberom, po ukusu, i dodati pasirani paradajz. Sve promešati i ostaviti po strani, dok meso ne porumeni.
3. Kada je meso dobilo lepu, rumenu boju izvaditi ga u tanjir. U masnoću, gde se meso pržilo, staviti pola pripremljenog kupusa, preko rasporediti meso, pa pokriti drugom polovinom kupusa. Naliti vrelom vodom, da bude dva prsta ispod kupusa. Staviti na vatru da proključa. Za to vreme zagrejati rernu na 200 C.
4. U pola šolje od 200 ml, razmutiti dve kašičice brašna, pa kada kupus provri sipati razmućeno brašno i polako promešati (ne podižući ni kupus ni meso, samo proći varjačom kroz šerpu, da bi brašno svuda dospelo). Šerpu dobro pokriti alu folijom i staviti u zagrejanu rernu. Rernu smanjiti na temperaturu da jelo samo krčka, polako, dva sata (na mom šporetu je to bilo na 180 stepeni).  Posle dva sata rernu isključiti i ostaviti kupus još pola sata.
Savet:
Probajte, uverićete se koliko je ukus bolji od standardnog spremanja.