Странице

недеља, 06. новембар 2016.

Slatke pancerote

Testo:

  • 300 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 200 ml ulja
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kg brašna

Fil:

  • džem ili eurokrem

Priprema

1. Od navedenih sastojaka zamesiti testo i ostaviti da uskisne.
2. Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu, radnu, površinu, razviti 0,5 cm debljine i modlom za krofne (ili većim čašom) vaditi veće krugove.
3. Na polivini kruga staviti džem (ili eurokrem), količina po želji i preklopiti testo. Ivice preklopljenog testa pritisnuti viljuškom.
4. Pripremljene pancerote slagati u pleh, preko pek papira. Ostaviti da malo narastu, premazati ih, mešavinom mleka i žumanceta i staviti da se peku, na 190 stepeni (u prethodno zagrejanu rernu).

Puding kocke sa eurokremom

Za koru:

  • 7 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašike griza
  • 5 kašika kokosa
  • 10 kašika mleka
  • 5 kašika šećera
  • 100 g iseckanih oraha
  • 3 jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo

Za preliv:

  • 50 g crne čokolade za kuvanje
  • 1 kašika ulja
  • 100 g eurokrema

Za fil:

  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 6 kašika šećera
  • 700 ml mleka
  • 1 kesica želatina

I još:

  • 1 kesica krem šlaga od čokolade
  • 1 kesica Grandove kafe 3 u 1
  • 200 ml vode

Priprema

1. Kora: Prvo uzeti 100 g oraha i iseckati ih. Pleh vel. 32x22 cm, po dnu, obložiti pek papirom. Stranice pleha premazati uljem. U pleh izručiti orahe i ravnomerno ih rasporediti.
2. Odvojiti belanca od žumanaca, pa ih čvrsto umutiti sa postepenim dodavanjem šećera. Dodati žumanca i penasto umutiti. Sipati mleko i promešati. Posebno sjediniti brašno, pecivo, kakao, griz i kokos. Mešavinu sa brašnom dodati u umućena jaja i sjediniti mikserom, sa najmanjom brzinom. Umućenu smesu preliti preko oraha i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Probati čačkalicom da li je kora ispečena.
3. Pleh sa ispečenom i ohlađenom korom prevrnuti na radnu površinu i skloniti papir.
4. Koru, ponovo, vratiti u pleh. U čaši vrele vode razmutiti kesicu kafe i preliti po kori.
5. Preliv: U manju šerpicu staviti izlomljenu čokoladu i kašiku ulja, pa staviti na vodenu paru, da se otopi. Kada se čokolada otopila ubaciti eurokrem i sjediniti sa čokoladom. Sa pripremljenim prelivom premazati natopljenu koru, u plehu, i ostaviti u frižider da se stegne (ja sam 10 minuta stavila u zamrzivač).
6. Fil: Od 700 ml mleka odvojiti 200 ml, a ostalo mleko, zajedno sa šećerom, staviti da provri. Puding rastvoriti sa odvojenim mlekom, pa ga dodati u ključalo mleko i skuvati. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa ga dodati u, malo, prohlađeni puding (dok se spremi želatin). Žicom za mućenje sve sjediniti, izvaditi pleh iz frižidera i naneti fil, preko preliva od čokolade.
7. Pokriti kolač providnom folijom i ostaviti u frižider, da se fil stegne.
8. Kada se fil stegne skloniti foliju i, blago, nožem naznačiti kocke.  Na sredinu svake kocke staviti krem šlag od čokolade.

Testenina u sosu od spanaća i pilećim ćuftama

Ćufte od piletine:

  • 1/2 kg mlevenog, belog, pilećeg mesa
  • 40 g parmezana (1 kesica)
  • 3 sitno iseckana češnja belog luka
  • 1,5 kašičica biozačina
  • 1/2 kašičice bibera
  • 3 kašičice aleve paprike
  • ulje

Sos od spanaća:

  • 400 g spanaća
  • 2,5 čaše kisele pavlake
  • 2 veća češnja belog luka (sitno iseckana)
  • 150 ml belog vina
  • 200 g izrendanog kačkavalja
  • 1 kašičica biozačina
  • 1/2 kašičice bibera

...i još:

  • 400 g testenine

Smesa za pohovanje:

  • 1 jaje
  • brašno
  • prezle

Priprema

1. Ćuftice od piletine: Samleveno belo meso staviti u dublju činiju. Dodati parmezan, iseckani beli luk i začine. Mesiti rukom da se svi sastojci sjedine (oko pet minuta).
2. Mera za veličinu ćuftica neka vam bude mala kašičica.
3. Kašičicu i dlanove ruke navlažiti vodom, uzimati meso i formirati ćuftice.
4. Praviti ćuftice dok ima mesa i ređati ih u odgovarajuću posudu.
5. Pripremiti smesu za pohovanje. U jednu činiju razbiti jaje, posoliti i viljuškom ga umutiti. U drugu činiju staviti brašno i pola kašičice biozačina, izmešati. Najzad u treću činiju staviti prezle.
6. Svaku ćufticu uvaljati prvo u razmućeno jaje, zatimu brašno i na kraju u prezle.
7. U tiganj (ja koristim vok) sipati ulje, zagrejati ga i spuštati ćufte.Pržiti ih, uz okretanje, da porumene sa svih strana. Pržene ćuftice izvaditi u tanjir i držati na toplom.
8. Sos od spanaća : Za sos vam je potreban očišćen i iseckan spanać, izrendani kačkavalj, belo vino, kisela pavlaka, beli luk, biber i biozačin.... i testenina.
9. U masnoći u kojoj su se pržile ćufte staviti iseckani beli luk. Promešati, da luk samo pusti miris, pa ubaciti iseckani spanać.
10. Pržiti na tihoj vatri, dok ispari voda koju je spanać pustio. Zatim dodati belo vino, kiselu pavlaku, biber i biozačin. Krčkati 10-ak minuta.Ubaciti izrendani kačkavalj i krčkati još pet minuta, da se kačkavalj otopi.
11. Skuvati testeninu, po uputstvu sa pakovanja. U skuvanu i oceđenu testeninu sipati pripremljeni sos i dobro promešati.
12. Poslužiti sa ćuftama.