Странице

понедељак, 07. новембар 2016.

Carski kuglof


Potrebno je:

  • 300 g margarina
  • 250 g šećera
  • 4 jajeta
  • 300 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašičica cimeta
  • 200 ml kuvanog crnog vina
  • 2 kašike šećera
  • 2 karanfilića
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g crne  čokolade

Glazura:

  • 100 g crne čokolade
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike mleka
  • 4 kašike šećera

Priprema

1. Prvo kuvamo vino, u koje dodamo 2 kašike šećera i 2 karanfilića. Kada proključa i šećer se otopi, skloniti i ohladiti ga. Iz ohlađenog vina izvaditi zrna karanfilića.
2. Margarin umutiti, mikserom, penasto, sa šećerom. U umućeni margarin dodavati jaja, jedno po jedno. Brašno pomešati sa praškom za pecivo, gustinom i cimetom. Naizmenično (znači malo brašna, malo vina) dodavati u smesu, neprekidno muteći mikserom. Na kraju dodati suvo grožđe i čokoladu, iseckanu na kockice.
3. Kalup za kuglof dobro podmazati margarinom, sipati umućenu smesu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Probati čačkalicom da li je pečen. Pečeni kuglof ostaviti 10-ak minuta u kalupu, pa ga prevrnuti na tacnu za služenje. Ostaviti da se potpuno ohladi.
4. Glazura: Izlomiti čokoladu, dodati sve navedene sastojke i, na tihoj vatri, mešati da se sve otopi i sjedini. Ako je potrebno dodati još ulja, da se dobije gustina koja može lako da se prelije preko kuglofa.
5. Ostaviti da se čokolada stegne, pa uživajte u ovom neobičnom, carskom, ukusu.

Pikantne pljeskavice

Potrebno je:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 100 g suve, mesnate slaninice
  • 1 sveža ljuta papričica
  • 2 jaja
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 kašike kečapa
  • 2 kašičice senfa
  • 6 kašika prezli
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • suvog biljnog začina
  • biber

Priprema

1. Slaninu, svežu papričicu, crni i beli luk iseći na što sitnije kockice.
2. U dublju posudu staviti mleveno meso, pa dodati jaja, kečap, senf, pecivo, prezle, alevu papriku, začin i biber (količina po želji), kao i iseckanu slaninu, papriku, crni i beli luk. Sve dobro zamesiti rukom. Mesiti sve dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Ostaviti u frižider, oko sat vremena.
3. Izvaditi iz frižidera i formirati pljeskavice. Pržiti ih na ulju ili u gril tiganju (ja sam ih pržila u gril tiganju). Poslužiti sa salatom, po izboru.