Странице

недеља, 13. новембар 2016.

Kolač sa kafom i karamel prelivom

Za testo:

  • 1 jaje
  • 120 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 140 g brašna
  • 60 g griza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kesica vanilin šećera
  • 3 kašike kakaoa
  • 2 kašičice kafe

Za preliv:

  • 12 kašika šećera
  • 1/2 l mleka
  • 2 kašike ruma

Po vrhu kolača:

  • 80 g šlag pene (dve kesice po 40 g)
  • 1 kesica grand kafe 3 u 1

Priprema

1. Jaje razbiti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanil šećera, ga umutiti. Dodati ulje i jogurt, pa sjediniti. Brašno pomešati sa grizom, pecivom, kakaom i kafom, pa ga dodati u umućenu smesu. Sjediniti mikserom, najmanjom brzinom.
2. Ugrejati rernu na 170 stepeni. Uzeti pleh, vel. 33x20 cm, dobro ga premazati uljem i sipati umućenu smesu. Staviti da se peče. Kada se ispeče (probati čačkalicom da li je pečeno) izvaditi i ostaviti da se prohladi. Za to vreme pripremiti preliv.
3. Preliv: Šećer staviti u suvu šerpicu i, na tihoj temperaturi, karamelizovati ga. Kada šećer dobije svetlo braon boju uliti toplo mleko i ostaviti na vatri, da se šećer otopi. Kada se šećer otopio skloniti sa vatre, dodati rum i preliti preko, prohlađenog, testa. Ostaviti da testo upije preliv i da se ohladi.
4. Umutiti šlag penu, po uputstvu sa kesice, zajedno sa kafom. Šlag naneti preko ohlađenog kolača i staviti ga u frižider, na dva sata. Uživajte uz kaficu i sočan, kafe, kolač.

Pileća krilca sa kornfleksom

Potrebno je:

  • 1,2 kg pilećih krilaca

Smesa za pohovanje:

  • 2 jaja
  • 130 ml piva
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašika ljute paprike
  • 1 kašičica čili sosa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice biozačina
  • 1/2 kašičice bibera

...i još:

  • 100 g kornfleksa
  • 100 g prezli

Priprema

1. Krilca oprati, iseći najmanji deo i baciti, pa podeliti na krilo i batačić. Staviti da se kuvaju, sa dodatkom povrća, po želji. Skuvana krilca izvaditi a vodu iskoristiti za supu.
2. Pripremiti sastojke za smesu za pohovanje.
3. U dubljem sudu dobro umutiti jaja. Dodati pivo i brašno, pa umutiti da se razbiju grudvice. Zatim dodati sve navedene sastojke.
4. Kornfleks staviti u veću kesu, pa ga oklagijom izmrviti. Izmrvljeni kornfleks pomešati sa prezlama.
5. Kuvano meso uvaljati prvo u mešavinu sa jajima, pa u mešavinu kornfleksa i prezli.
6. Pripremljeno meso pržiti na zagrejanom ulju. Pržena krilca vaditi na papirnu salvetu, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih uz sos za pržena (ili pečena) krilca (recept možete pronaći na blogu).

Pečeni krompir sa kačkavaljem

Potrebno je:

  • 1 kg krompira
  • 150 g izrendanog kačkavalja
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema

1. Krompir očistiti i prepoloviti, po dužini. Staviti ga da se kuva u posoljenoj vodi. Posle desetak minuta, kada krompir samo malo omekša, procediti ga i staviti u pleh (u kome smo stavili ulje). Polovine krompira okrenuti jedanput u ulju i staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 C.
2. Kada donja strana krompira porumeni izvaditi pleh, okrenuti krompir i na svako parče staviti po malo izrendanog kačkavalja. Vratiti u rernu da se kačkavalj otopi i dobije lepu, rumenu boju. Poslužiti toplo.