Странице

субота, 19. новембар 2016.

Prelivena pita sa palačinkama

Testo za palačinke:

  • 300 g pšeničnog brašna
  • 250 g kukuruznog brašna
  • 3 jaja
  • 5 kašika ulja
  • 1/2 l mleka
  • 300 ml kisele vode
  • 1 kašičica soli

Preliv:

  • 400 g sitnog sira
  • 4 jaja
  • 500 ml jogurta
  • 100 ml kisele vode
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kisela pavlaka
  • 1 jaje
  • 1 čaša jogurta

Priprema

1. Palačinke: Sjediniti obe vrste brašna i sipati u vanglicu. Dodati jaja, ulje, so i mleko, pa mikserom umutiti. Sipati kiselu vodu i sjediniti. Peći deblje palačinke (ja sam ih pekla u tiganju vel. 26cm i izašlo mi je 10 komada).
2. Preliv: Sir, četiri jaja i so dobro umutiti. Dodati jogurt i kiselu vodu, pa sjediniti. Uzeti dublju šerpu i obložiti je pek papirom. Staviti jednu palačinku i preliti sa pripremljenim prelivom. Voditi računa da preliva ima za sve palačinke. Ređati tako dok ima materijala.
3. Preko zadnje palačinke naneti preliv sa kiselom pavlakom (umutiti kiselu pavlaku sa jednim jajetom i dodati jednu čašu jogurta).
4. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Kada porumeni, probati čačkalicom i ako na čačkalici ne ostaje teso izvaditi pitu. Ostaviti 15 minuta da se prohladi, ne pokrivati je.
5. Uzeti odgovarajuću posudu i prevrnuti pečenu pitu. Seći na veće parčiće i poslužiti.

Čokoladni kolač sa malinama

Čokoladno testo:

  • 130 g Menaž čokolade
  • 130 g putera
  • 100 g belog šećera
  • 70 g smeđeg šećera
  • 2 jajeta
  • 80 g brašna
  • 20 g kakaoa
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • prstohvat soli

Belo testo:

  • 230 g krem sira
  • 50 g šećera
  • 50 g brašna
  • 1 jaje
  • 1/2 limuna (izrendana korica)

I još:

  • 80 g malina

Priprema

1. Čokoladno testo: Izlomiti Menaž čokoladu i zajedno sa iseckanim puterom staviti na paru da se otopi. Istopljenu smesu skloniti i ostaviti pet minuta da se prohladi. Prohlađenu smesu izručiti u vanglicu, dodati obe vrste šećera i, mikserom, umutiti. Dodavati jedno po jedno jaje, i posle svakog dodavanja smesu dobro umutiti. Na kraju dodati mešavinu brašna, kakaoa i soli. Uključiti mikser na najmanju brzinu i polako sjediniti, muteći samo u jednom smeru. U silikonsku modlu, vel. 25,5x24,5x 5,5 cm (ja sam ovaj, izuzetno, koristan kalup dobila na poklon od Recepata) sipati umućeno testo i poravnati.
2. Belo testo: U dublju posudu izručiti krem sir. Dodati šećer, pa mikserom umutiti. Dodati jaje pa, mućenjem, sjediniti. Na kraju ubaciti mešavinu brašna i izrendane limunove korice. Sjediniti mikserom, pa sipati, ravnomerno, preko čokoladnog testa.
3. Drškom od kašike promešati testo, da bi se dobile šare.
4. Po površini testa rasporediti maline, koje treba malo pritisnuti da upadnu u fil (prethodno ih odmrznuti i ocediti).
5. Staviti pripremljeni kolač da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se, potpuno, ohladi.
6. Ohlađeni kolač iseći na kocke i poslužiti uz liker od malina.

Testenina sa viršlama

Potrebno je:

  • 400 g testenine
  • 8 komada većih viršli
  • 250 g tvrđeg kravljeg sira
  • 4 jajeta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 150 g krupno izrendanog kačkavalja
  • 50 ml ulja
  • so

Priprema

1. Testeninu i viršle staviti da se skuvaju (odvojeno). U dublju posudu staviti sir, pa ga viljuškom izdrobiti, dodati jaja i viljuškom sjediniti. Zatim dodati kiselu pavlaku, pavlaku za kuvanje, izrendani kačkavalj, ulje i viršle iseckane na krugove. Sve dobro promešati. Na kraju dodati isceđenu testeninu, sve sjediniti, pa sipati u podmazanu posudu, za pečenje. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, dok ne porumeni. Poslužiti toplo.