Странице

понедељак, 21. новембар 2016.

Punjene palačinke

Potrebno je za fil :

  • 2 glavice crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 300 g mlevenog, belog, pilećeg mesa
  • 200 g šampinjona
  • 1 kašičica iseckane mirođije
  • 1 kašičica karija u prahu
  • čili sos
  • biozačin
  • biber
  • 1 jaje
  • ulje

... i još:

  • 1 čaša kisele pavlake
  • 150 g isečenog kačkavalja

Za prelivanje:

  • 200 g pavlake za kuvanje
  • 250 g kačkavalja

Priprema

1. Zamesite testo za palačinke i ispecite 12, malo debljih palačinki. Recept za testo nisam napisala, zato što svako pravi palačinke po svom receptu.
2. Crni i beli luk sitno iseckati i staviti, na malo ulja, da se prži.
3. Čim luk promeni boju dodati mleveno, belo, meso, posuti biozačinom i nastaviti sa prženjem.
4. Šampinjone iseći na listiće, pa dodati u poluprženo meso. Pržiti dok ne ispari tečnost, koju su pečurke pustile.
5. Zatim posuti sa mirođijom, karijem i čili sosom (ko ne voli ljuto, čili sos neka izbaci).
6. Sve dobro promešati i skloniti sa vatre, da se ohladi.
7. U ohlađenu smesu razbiti jaje i dobro promešati da se svi sastojci sjedine.
8. Sledeći korak je punjenje palačinki. Uzmemo jednu palačinku, premažemo sa kašičicom kisele pavlake, pa stavimo kašiku fila i preko tanko isečeni kačkavalj.
9. Prebacimo jednu i drugu stranu ka sredini, pa uvijemo u rolat.
10. Uvijene rolate ređati u pleh, preko pek papira.
11. Nastaviti sa istim postupkom, dok ima palačinki i fila.
12. Poređane rolnice preliti sa pavlakom za kuvanje.
13. Preko narendati kačkavalj. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
14. Kada gornja površina dobije zlatno rumenu boju izvaditi pleh i ostaviti da se malo prohladi, pa poslužiti.

Lava mafin

Potrebno je:

  • 250 g Menaž čokolade
  • 50 g putera
  • 4 jajeta
  • 120 g brašna
  • 120 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kašika ruma
  • prstohvat soli

Priprema

1. Menaž čokoladu izlomiti i staviti je, zajedno, sa iseckanim puterom da se otopi, na pari. Otopljenu mešavinu čokolade i putera ostaviti da se prohladi.
2. Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca staviti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanil šećera, umutiti u čvrsti šne. Dodati žumanca i umutiti da smesa postane penasta. Ubaciti prohlađenu čokoladu i rum pa, mikserom, sjediniti.
3. Brašno, kakao i prstohvat soli pomešati i dodati u smesu sa čokoladom. Mikser smanjiti na najmanju brzinu i sjediniti brašno, sa ostalim sastojcima.
4. Kalup za mafine (12 kom.) obilno premazati puterom, sipati čokoladnu smesu (do 2/3 ukupne visine otvora za mafine) i staviti kalup u frižider, na 2 sata.
5. Rernu ugrejati na 160 stepeni. Posle proteka datog vremena kolač staviti da se peče. Lava mafin peći TAČNO 11 minuta. Izvaditi kalup, malo prohladiti i poslužiti.

Pohovane šnicle sa ljutim sosom

Sos:

  • 2 glavice ljubičastog luka
  • 1 konzerva crvenog pasulja
  • 1 konzerva pelata
  • 200 g pančete
  • 1 čili papričica
  • 100 ml belog vina
  • biber
  • suvi biljni začin
  • 1 kašika šećera
    200 g šampinjona

Pohovane šnicle:

  • 1/2 kg svinjskih šnicli
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašičica aleve paprike
  • ren
  • biber
  • suvi biljni začin
  • brašno
  • prezle

 

1. Sos : Pančetu iseckati sitno i staviti da se prži, na malo ulja.
2. Kada slaninica postane hrskava izvaditi je, a u istu masnoću dodati luk iseckan na polukrugove.
3. Kada luk postane mekan dodati pelat (prethodno ga iseckati), šampinjone, iseckane na listiće i iseckanu čili papričicu. Posuti sa biberom i biozačinom. Sipati belo vino.
4. Dinstati dok se svi sastojci ne sjedine, pa dodati crveni pasulj (prethodno ispran), kao i kašiku šećera. Nastaviti sa dinstanjem.
5. Kada se sos zgusnuo, vratiti slaninicu, promešati i probati da li treba dosoliti. Skloniti sa vatre i držati na toplom.
6. Pohovane šnicle: Meso istući malo tučkom ili zamolite mesara da vam tanko iseče, šnicle.
7. Svako parče mesa tanko premazati renom i posuti sa biberom i začinom.
8. Tako uraditi sa svim parčićima i slagati ih jedne preko drugih.
9. Za pohovanje, u tanjiru, razmutiti jaja, pa dodati kari i alevu papriku. Malo posoliti. Pripremiti, u drugom tanjiru brašno i u trećem prezle.
10. Svaku šniclu prvo uvaljati u brašno. pa u mešavinu sa jajima i na kraju u prezle, dobro rukama utapkati.
11. Stavljati šnicle da se prže u dubljem ulju, dok ne dobiju rumenu boju.
12. Pržene šnicle vaditi na kuhinjsku salvetu, da bi papir upio višak masnoće.
13. Na isti način ispržiti sve šnicle. Poslužiti ih sa ljutim sosom, pirinčem ili krompir pireom. Prijatno!