Странице

петак, 25. новембар 2016.

Rolnice sa sirom

Testo:

  • 900 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 200 ml mleka
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml kisele vode
  • 2 jajeta
  • 50 ml ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

Za premazivanje testa:

  • 200 g margarina

Fil:

  • 350 g sira
  • 2 jaja
  • 1 belance
  • (žumance iskoristiti za premazivanje rolnica)
  • 2 kašičice praška za pecivo

Priprema

1. Testo: U toplom mleku podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati sve navedene sastojke, kao i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo. Testo mesiti, uz dodavanje po malo brašna, dok ne postane elastično i prestane da se lepi za ruke. Umešeno testo ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na radnu površinu i razviti ga, dimenzija 53x59cm. Margarin penasto umutiti, pa, jednim delom, premazati koru.
3. Donju stranu kore preklopiti do pola testa i premazati margarinom.
4. Gornju stranu prebaciti preko preklopljenog testa, premazati je, pa levu stranu testa prebaciti do pola, premazati i sve preklopiti desnom stranom testa.
 5. Nju ne premazivati. Ostaviti testo da odmori 10-ak minuta, pa ponoviti postupak.
6. Fil: Sir viljuškom izmrviti (ukoliko nije sitan), dodati jaja i belance, pa umutiti, viljuškom. Staviti prašak za pecivo i sačekati 5 minuta. Testo razviti 0,5cm debljine i premazati sa filom.
7. Preklopiti testo (u rolnu) jedanput (širine 4 cm), pa još jedanput i iseći rolnu, na šest manjih komada.
8. Isečene rolnice poređati u pleh, preko pek papira. Tako uraditi do kraja, dokle ima testa.
9. Poređane rolnice premazati mešavinom žumanceta i malo mleka i ostaviti da odmore, dok se ne zagreje rerna. Rernu zagrejati na 190 stepeni i staviti da se testo peče. Izvaditi kada dobije lepu rumenu boju.
Savet:
U fil, ako treba, dodati so. Meni je sir bio slan, pa nisam dodavala.

Pečeni krompir sa sudžukom

Potrebno je:

  • 800 g krompira
  • 1/2 kg sudžuka
  • 1 veći ljubičasti luk
  • 4 češnja belog luka
  • 3 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica sveže mlevenog bibera
  • 1/2 vezice iseckanog peršuna
  • 2 kašučice aleve paprike
  • 1 kašičica karija
  • 80 ml ulja
  • 200 ml belog vina
  • 2 srednje šargarepe

Priprema

1. Krompir očistiti i iseći na četvrtine ili na komade po želji. Staviti u dublji sud. Ljubičasti luk iseći krupnije, a beli luk samo prepoloviti. Šargarepu iseći, takođe, krupnije. Pomešati svo povrće sa krompirom, posuti suvim biljnim začinom, biberom, alevom paprikom, peršunom i karijem, pa dobro promešati. Preliti sa uljem, pa još jednom dobro promešati.
2. Prebaciti u dublji, podmazan pleh. Sudžuk iseći na krupnije parčiće, pa rasporediti preko krompira. Sipati, sa strane, belo vino i pleh prekriti alu-folijom. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 C, 50 minuta.
3. Posle proteka datog vremena, izvaditi pleh, pažljivo skloniti foliju i vratiti u rernu, da se sudžuk malo zapeče. Krompir ne mora da se zapeče, jer je jako ukusan i ovako, pošto je povukao sve mirise od sastojaka.
4. Poslužiti uz salatu po želji.