Странице

уторак, 29. новембар 2016.

Slani štapići sa ljutim sosom

Za testo:

  • 600 g brašna
  • 150 g krompira (jedan srednji krompir)
  • 1 kockica kvasca
  • 400 ml mleka
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1 kašičica šećera
  • 4 kašike ulja

Za ljuti sos:

  • 1 čaša kisele pavlake
  • 100 g sitnog sira
  • 1 iseckana feferonka (sveža)
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta

Priprema

1. Testo: Staviti krompir, sa ljuskom, da se skuva. Skuvani i malo prohlađeni krompir oljuštiti i viljuškom, dobro, izgnječiti, kao za pire. U mleku podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, suvi biljni začin, ulje, kašičicu šećera.
2. Sa nadošlim kvascem zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i sa dodavanjem malo brašna, mesiti dok ne postane elastično. Da vas ne buni, testo je malo mekše, nego uobičajeno, ali tako i treba da bude.
3. Umešeno testo oblikujte u loptu i ostavite da naraste.
4. Naraslo testo izručite na radnu površinu i oklagijom razvucite u oblik pravougaonika, debljine 0,5 cm.
5. Isečite štapiće. Dužinu i širinu štapića sami odredite.
6. U tiganj stavite ulje (malo više) i stavite na šporet, da se ulje ugreje. Stavljajte isečene štapiće i pržite, da dobiju lepu, rumenu boju. Testo pržite sa srednjoj temperaturi.
7. Ispržene štapiće vaditi na kuhinjsku salvetu, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti uz ljuti sos.
8. Ljuti sos : U odgovarajuću posudu staviti kiselu pavlaku i sitan sir, pa ga viljuškom, sjediniti. Dodati sitno iseckani beli luk, kao i sitno iseckanu feferonku ( ljutu papričicu ). Sjediniti. Na kraju dodati jabukovo sirće, promešati i, ako treba, dodati malo soli. U ljuti sos umačite štapiće i uživajte u ukusu.

Gulaš sa suvim paprikama i crnim vinom

Potrebno je:

  • 800 g svinjskog mesa od plećke
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 5 suvih, crvenih paprika (za punjenje)
  • 250 g šampinjona
  • 1 ljuta papričica
  • 1 paradajz
  • 200 ml crnog vina
  • 50 l vode
  • 1 kašičica brašna
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1 kašičica karija
  • 1/2 veze peršuna
  • suvi biljni začin
  • biber
  • mast

Priprema

1. Staviti mast u šerpu i staviti da se otopi. Crni i beli luk iseckati sitno i staviti da se prži. Kada luk malo omekša dodati meso, isečeno na kockice. Promešati, pa kada meso pobeli ubaciti suvu papriku, iseckanu, kao i iseckanu ljutu papričicu. Posuti suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu, i nastaviti sa dinstanjem, na tihoj vatri.
2. Posle pola sata dinstanja dodati, oljušten i na kockice isečen, paradajz. Šampinjone iseći na krupnije listiće, pa i njih dodati u šerpu.
3. Preliti sve sa crnim vinom i dinstati dok meso sasvim ne omekša. Na kraju, u 50 ml vode rstvoriti kašičicu brašna i sipati preko gulaša. Promešati i dodati kari, đumbir i iseckani peršun. Pustiti da proključa, pa skloniti i poslužiti sa prilogom, po želji. I, naravno, uz čašu vašeg omiljenog pića. Prijatno.