Странице

четвртак, 01. децембар 2016.

Pita, kao sa domaćim korama

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora za pitu

Za fil:

  • 5 jaja
  • 400 ml gustog jogurta
  • 150 ml ulja
  • 100 g maslaca
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 350 g sira
  • 1 kašičica soli

Priprema

1. Fil: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i čvrsto ih umutiti. Pri kraju mućenja dodati so. Žumanca dodavati jedno po jedno, neprestano muteći. Maslac rastopiti, dodati ulje da bi se, masnoća, sjedinila, prohladiti i sipati u smesu sa jajima. Ubaciti brašno sa praškom za pecivo i dobro sjediniti, da nema grudvica, od brašna. Na kraju dodati, viljuškom izdrobljen, sir. Promešati kašikom.
2. Kore podeliti tako da za svaki rolat odvojiti po dve kore. Na radnu površinu raširiti jednu koru, poprskati je sa 2-3 kašike fila, preklopiti drugom korom, preko koje, takođe, treba naneti 2-3 kašike fila. Zatim kore uviti u rolat, pa saviti u oblik puža.
3. Formirane kore staviti u, dobro, podmazanu tepsiju. Površinu pite preliti, kašikom, ostatkom fila.
4. Pitu staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada pita dobije rumenu boju izvaditi tepsiju iz rerne, prekriti je kuhinjskom krpom da se prohladi, pa je poslužiti.
5. Pita je toliko ukusna, i kada se jede, ako vi ne kažete, niko neće znati da pita nije od domaćih, razvijenih, kora. Prijatno!

Krompir u paradajz sosu sa slaninom

Potrebno je:

  • 1 kg krompira
  • 1/2 kg dimljene slanine
  • 300 g šampinjona
  • 2 veće šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 1 koren paškanata
  • 1 glavica crnog luka
  • 1/2 l pasiranog paradajza
  • suvi biljni začin
  • biber
  • mast

Priprema

1. Krompir iseći na četvrtine. Šampinjone, koren peršuna i paškanata, šargarepu i crni luk iseći na krupnije komade. Slaninu, takođe, iseći krupnije.
2. Sve staviti u neku dublju posudu, posuti sa začinom i biberom, po ukusu, preliti sa paradajzom i dobro sve izmešati.
3. Pleh, u kome će se peći, podmazati sa mašću, pa izručiti pripremljenu smesu. rasporediti je po plehu. Po vrhu staviti jednu kašiku masti. Pokriti alu folijom i staviti, u zagrejanu rernu na 200 stepeni, da se peče, jedan sat.
4. Posle datog vremena izvaditi pleh, skloniti foliju i staviti pleh u rernu na još 15-ak minuta, da samo malo porumeni. Poslužiti uz salatu, po izboru.