Странице

субота, 03. децембар 2016.

Urmašice sa kokosom

Testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g kokosovog brašna
  • 200 g kisele pavlake
  • 250 g putera
  • 2 žumanceta
  • 2 kašike šećera u prahu

Sirup:

  • 800 g šećera
  • 900 ml vode

Priprema

1. Testo: U vanglicu staviti omekšali puter, dodati šećer u prahu i, kremasto, umutiti. Dodati žumanca i kiselu pavlaku, pa sjediniti. Brašno (250 g - T-500, a 250 g - T-400) pomešati sa pecivom i kokosom, pa ubaciti u umućenu, kremastu, smesu. Rukom, dobro, zamesiti testo, da se svi sastojci, potpuno, sjedine.
2. Od pripremljenog testa napraviti 30 kuglica. Svaku kuglicu, rukom, razvući u mali valjak, staviti ga na hrapavu stranu rendeta, pritisnuti i formirati urmašicu.
3. Urmašice poređati u, dobro, podmazani pleh. Pripremljene urmašice staviti da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni. Pečene urmašice izvaditi i ostaviti da se prohlade, dok se spremi sirup.
4. Sirup : Šećer i vodu staviti u dublju posudu, pa staviti na vatru da provri. Od momenta vrenja kuvati sirup deset minuta.
5. Vreo sirup preliti preko, ohlađenog, kolača. Ostaviti da kolač upije sirup, i za to vreme 2 - 3 puta kolač preokrenuti, da bi bolje upio sirup. Kada se kolač ohladi staviti ga u frižider, najmanje, jedan sat, pa poslužiti.

Šnicle u sosu sa kiselim mlekom

Potrebno je:

  • 1/2 kg svinjskih šnicli
  • 300 g šampinjona
  • 100 g margarina (putera)
  • 200 ml kiselog mleka
  • 5 češnja belog luka
  • 1 kašika prezli
  • 1 kašika brašna
  • suvi biljni začin
  • biber

Priprema

1. Meso istanjiti tučkom ili zamoliti mesara da iseče tanje šnicle. Šnicle začiniti po ukusu. Margarin rastopiti i svaku šniclu provući kroz rastopljeni margarin i slagati u vatrostalnu činiju.
2. Šampinjone iseći na krupnije listiće i staviti preko mesa.
3. Zaliti sa ostatkom rastopljenog margarina.
4. U činiju staviti kiselo mleko, dodati iseckani beli luk, biber i suvi biljni začin, po ukusu. Dobro viljuškom sjediniti i preliti preko pečuraka i mesa, u vatrostalnoj činiji.
5. Pokriti folijom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C, pola sata. Zatim izvaditi činiju iz rerne, skloniti pažljivo foliju (da se ne ispečete od pare) i vratiti još 15-ak minuta da se zapeče.
6. Poslužiti sa kroketima od krompira i salatom, po izboru.