Странице

понедељак, 12. децембар 2016.

Posna pita sa spanaćem, šampinjonima...

Potrebno je:

  • 1/2 kg kora za pitu

Za fil:

  • 2 veće glavice crnog luka
  • 3 češnja belog luka
  • 300 g spanaća
  • 400 g šampinjona
  • 200 g biljnog kačkavalja
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

Priprema

1. Iseckati sitno crni i beli luk i staviti, na malo ulja, da se dinsta. Spanać očistiti i iseckati sitno, kao i šampinjone. Kada luk postane staklast ubaciti pečurke, posuti sa suvim biljnim začinom i biberom, pa nastaviti sa dinstanjem.
2. Kada voda, koju su pustile pečurke, skoro ispari, dodati iseckani spanać. Dinstati dok voda, potpuno, ne ispari. Probati i, ako treba, dodati još začina. Izdinstanu smesu ostaviti da se potpuno ohladi.
3. U ohlađeni fil dodati, krupno, izrendani biljni kačkavalj. Dobro promešati.
4. Za ovu pitu vam treba 12 kora, da bi se dobila četiri rolata, po tri kore, zbog količine fila.
5. Uzeti jednu koru, raširiti je na radnoj površini, pa je poprskati uljem. Isti postupak ponoviti i sa druge dve kore. Na treću koru staviti 1/4 fila, po celoj kori. Kore, sa strane, vratiti malo unutra, pa uviti kore u rolat.
6. Pitu staviti u, dobro, podmazan pleh. Isti postupak uraditi i sa ostatkom kora, da bi se dobilo, ukupno, četiri rolata. Površinu pite premazati mešavinom ulja i kisele vode. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 C.
7. Pečenu pitu izvaditi, pokriti krpom i ostaviti 15-ak minuta, da odstoji. Zatim je iseći na parčiće i poslužiti. Odlično se slaže sa posnim majonezom i kiselim krastavčićima.

Posna pizza (na vodi)

Za testo:

  • 300 g belog brašna
  • 300 g crnog brašna
  • 400 ml vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

Za fil:

  • pasirani paradajz
  • 2 paprike
  • 2 paradajza
  • 200 g šampinjona
  • 200 g zelenih maslinki
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 1 ljuta papričica
  • origano
  • kečap

Priprema

1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti mekše testo i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo podeliti na pola (za dva pleha pice). Pleh prekriti pek papirom. Na pobrašnjenoj radnoj površini, pomoću oklagije, razviti testo. Razvijeno testo prebaciti u pleh, preko pek papira.
3. Testo premazati pasiranim paradajzom, pa ga posuti sa iseckanim šampinjonima, ljubičastim lukom, maslinkama, paprikom, ljutom papričicom i iseckanim paradajzom. Posuti sa origanom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni.
4. Pečenu picu iseći, preliti sa kečapom i poslužiti.