Странице

петак, 16. децембар 2016.

Posne kiflice sa bundevom (na vodi)

Testo:

  • 400 g crnog, pšeničnog brašna
  • 400 g belog, pšenićnog brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 250 ml vode
  • 2 kašičice himalajske soli
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika meda
  • 1 kesica vanil šećera sa ukusom cimeta
  • 2 kesice vanil šećera
  • 300 g pečene bundeve

Fil :

  • 500 ml vode
  • 2 pudinga sa ukusom vanile
  • 5 kašika šećera
  • 350 g pečene bundeve
  • 100 g suvog grožđa

Priprema

1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom jedne kašike šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati himalajsku so, šećer, med, obe vrste vanilinog šećera i, viljuškom, izgnječenu bundevu. Dodati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Zamešeno testo prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti, na toplom, da udvostruči svoju zapreminu.
2. Fil: Suvo grožđe preliti toplom vodom i ostaviti da odstoji, dok se spremi fil. Od vode odvojiti 150 ml, a ostatak, zajedno sa šećerom, staviti da provri. Sa odvojenom vodom razmutiti puding. Kada voda, sa šećerom, provri sipati razmućeni puding i kuvati, da se zgusne (kao svaki puding). Skuvani puding prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
3. Ohlađeni puding promešati varjačom, pa dodati, prethodno izgnječenu, bundevu. Dobro sjediniti varjačom (nije potreban mikser). Na kraju ubaciti, prethodno isceđeno, suvo grožđe. Još jedanput, dobro, promešati, da se dobije kremasta smesa.
4. Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na dve, jednake, polovine. Prvu polovinu testa iseći na četiri dela, pa napraviti jufkice. Staviti prvu jufkicu na, pobrašnjenu, radnu podlogu i razviti je u krug, debljine 2-3mm. Razvijeni krug iseći na četiri dela, ako želite veće kiflice, ili na osam delova, ako želite manje kiflice.
5. Isečeno testo filovati pripremljenim filom i motati ga u kiflicu. Isti postupak ponoviti sa ostalim testom i filom. Formirane kiflice poređati u pleh, preko pek papira, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da, dobro, narastu.
6. Narasle kiflice premazati, toplom, vodom i staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečene kiflice izvaditi iz rerne, premazati sa vodom, prekriti krpom i ostaviti da se prohlade.
7. Kada su se kiflice prohladile, posuti ih sa mešavinom šećera u prahu i vanil šećera, pa ih poslužiti.

Posni sataraš (na vodi)

Potrebno je:

  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 veća, sveža, paradajza
  • 3 veće, sveže, paprike
  • 200 g šampinjona
  • 100 g soje u komadićima
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1/3 kašičice crnog, mlevenog, bibera
  • suvi biljni začin

Priprema

1. Soju, u komadićima, potopiti toplom vodom i ostaviti da odstoji pola sata.
2. Crni luk očistiti i iseći na rebarca, paradajz oljuštiti i iseći na kockice, papriku očistiti od semenki i iseći na kockice, a šampinjone iseći na listiće.
3. Svo iseckano povrće staviti u dublju (po mogućstvu) teflonsku posudu. Posuti mlevenim biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, pa dobro promešati. Preliti sa pasiranim paradajzom i staviti na šporet, da se krčka, na tihoj temperaturi, uz povremeno mešanje.
4. Posle desetak minuta od krčkanja, ubaciti, isceđenu, soju. Ako su komadići soje krupniji, prepoloviti ih.
5. Kada se sok, koje je povrće pustilo, zgusnuo, dodati paradajz pire, promešati, ako treba dosoliti i pustiti još 1-2 minuta da krčka, pa ga skloniti i poslužiti.