Странице

субота, 17. децембар 2016.

Oblanda sa mlevenom plazmom

Potrebno je:

  • 1 veće pakovanje oblandi
  • 200 g mlevene plazme
  • 200 g mlevenih oraha
  • 250 g margarina
  • 2 čaše (od 180g) mleka
  • 3 čaše šećera

Priprema

1. Dragi prijatelji i ove oblande je napravila moja sestra od strica Slavica. Ja sam ih na vreme slikala (kada su spuštene na sto), jer su nestala u, veoma, kratkom roku. To vam samo govori koliko su ukusne.
2. U dublju posudu sipati mleko, dodati šećer i staviti na vatru, da se šećer rastopi. Zatim dodati margarin i mešati da se i, margarin, rastopi. Na kraju ubaciti mlevenu plazmu i mleveni keks, pa kuvati, uz stalno mešanje, oko 10-ak minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se fil prohladi.
3. Kada fil postane mlak filovati oblandu. Preko zadnje oblande staviti neki teži predmet i oblandu ostaviti u frižider, preko noći.
4. Narednog dana je iseći na kocke i poslužiti.

Lovačke šnicle

Potrebno je:

  • 1,5 kg junećih šnicli
  • 700 g crnog luka
  • 5 veća čena belog luka
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 3 kašičice aleve paprike
  • brašno
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1/2 vezice peršuna
  • ulje

Priprema

1. Ovo je recept moje sestre, od strica, Slavice iz Obrenovca. Kada smo bili da ih posetimo, ona je spremila ove šnicle, i mogu vam reći da su, veoma ukusne. Ja vam prenosim recept, a slika je iz Obrenovca.
2. Juneće šnicle, malo, istanjiti tučkom za meso. Posuti ih suvim biljnim začinom (ovaj suvi biljni začin se ne računa sa navedene dve kašičice, u receptu), po ukusu, i ostaviti, pola sata, da odstoje. Zatim ih uvaljati u brašno i, na zagrejanom ulju, propržiti, samo da meso uhvati koricu.
3. Uzeti posudu sa poklopcem, koja ide u rernu i podmazati je uljem. Na dno posude staviti izrendani crni i beli luk. Dodati suvi biljni začin, mleveni biber, alevu papriku i iseckani peršun. Promešati sve sastojke.
4. Preko poređati, proprženo, meso i naliti vodom, da meso bude pod vodom. Poklopiti i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu da se peče, na 170 stepeni, dva sata. U toku pečenja, 2-3 puta izvaditi posudu iz rerne i blago promešati (samo varjačom proći ispod mesa da ne zagori luk). Posle dva sata izvaditi posudu i skloniti poklopac. Pomešati pasirani paradajz i paradajz pire, pa time preliti meso. Vratiti u rernu, da se sos zgusne.
5. Poslužiti sa krompir pireom i salatom, po izboru.