Странице

недеља, 18. децембар 2016.

Prženo slatko testo

Potrebno je:

  • 700 g brašna
  • 350 ml vode
  • 3 kašike rastopljene masti
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kockica kvasca
  • džem

Priprema

1. U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, rastopljenu mast, so, kašičicu šećera i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo. Umešeno testo ostaviti da naraste.
2. Od testa otkinuti (rukom) osam manjih loptica, a ostatak testa premesiti i ostaviti ponovo da naraste, pa ga iskoristiti za manji hleb.
3. Uzeti jednu lopticu testa i razviti u krug, prečnika 23 cm (pošto sam pržila u tiganju prečnika 25 cm), pa premazati sa jednom kašikom džema, po izboru.
4. Preklopiti sa drugom lopticom razvijenog testa i viljuškom pritisnuti krajeve, da ne bi fil iscureo.
5. U tiganj staviti malo ulja (ja sam stavljala dve kašičice), pa staviti testo da se prži. Čim porumeni sa jedne strane okrenuti da se isprži i druga strana (ja sam okretala širokom špahtlom za filovanje torti).
6. Prženo testo prebaciti na tanjir i uživajte u odličnom doručku. Možete ga posuti sa šećerom u prahu ili medom, ali moja deca ga najviše vole ovako, bez ikakvih dodataka. Fil može da bude i slan - razbiti jedno jaje, dodati sira i premazati.
7. Od ostatka testa ispečite hleb (manji, za 3 - 4 osobe).

Čokoladna torta sa kikirikijem

Za koru:

  • 350 g mlevene plazme
  • 6 kašika pšeničnih klica
  • 4 kašike kakaoa
  • 7 kašika šećera u prahu
  • 200 g maslaca
  • sok od pomirandže

Fil sa kikirikijem:

  • 300 g pečenog, neslanog, kikirikija
  • 200 g šećera u prahu
  • 150 g čokolade
  • 100 ml mleka
  • 150 g maslaca

Fil sa crnom čokoladom:

  • 1 l mleka
  • 4 kesice pudinga sa ukusom čokolade
  • 80 g crne čokolade
  • 150 g šlag krema (Polimark - beli)
  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera

Fil sa belom čokoladom:

  • 150 g bele čokolade
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike mleka
  • 4 kašike umućenog, šlag krema

Glazura:

  • 2 kašike šećera u prahu
  • 3 kašike kakaoa
  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 kašike meda
  • 120 g crne čokolade

Priprema

1. Kora: U vanglicu staviti mleveni keks, dodati sve navedene sastojke i, sokom od pomorandže, zamesiti koru. Uzeti kalup za tortu sa obručem, vel.30 cm. Unutar kalupa, u krug, staviti pek papir, da bi se podigla visina kalupa, zbog visine torte. U kalupu formirati koru, od pripremljenog mlevenog keksa.
2. Fil sa kikirikijem: U odgovarajuću šerpicu staviti šećer, čokoladu i mleko, pa staviti da se otopi. Ohladiti, pa dodati, penasto, umućeni maslac i mleveni kikiriki. Dobro sjediniti i staviti preko kore. Ostaviti u frižider, dok se sprema drugi fil.
3. Fil sa belom čokoladom: Izlomiti belu čokoladu i staviti je u šerpicu. Dodati ulje i mleko, pa je staviti da se otopi. Od ukupne količine umućenog šlag krema (Polimark - beli) odvojiti četiri kašike i dodati u otopljenu čokoladu. Dobro promešati, vrlo malo prohladiti i sipati preko (stegnutog) kikiriki fila. Ostaviti da se stegne.
4. Fil sa crnom čokoladom: Od 1 l mleka odvojiti 300 ml, a ostalo mleko, zajedno sa šećerom i izlomljenom čokoladom staviti da provri. Sa odvojenim mlekom rastvoriti puding. Kada mleko sa čokoladom provri, sipati razmućeni puding i žicom za mućenje skuvati krem. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U hladan krem dodati penasto umućeni maslac, kao i umućeni šlag krem (beli).
5. Preko stegnute bele čokolade staviti čokoladni fil i pravilno ga rasporediti.
6. Glazura: U jednu šerpicu staviti izlomljenu čokoladu, kakao, šećer u prahu i med. U drugu šerpicu staviti slatku pavlaku, pa je staviti da se ugreje, do tačke ključanja. Vrelom pavlakom preliti pripremljene satojke i žicom za mućenje sjediniti. Pripremljeni preliv preliti preko čoko fila i ostaviti tortu u frižider preko noći.
7. Narednog dana izvaditi kalup sa tortom iz frižidera, staviti tortu na plato, skloniti obruč i skinuti pek papir.
8. Sa strane tortu ukrasiti jednom kesicom čokoladnog šlag krema, a površinu istopljenom belom čokoladom
9. Poslužite se!

Piletina u sosu sa testeninom

Potrebno je:

  • 300 g testenine
  • 1/2 kg belog pilećeg mesa, bez kostiju
  • 300 g kačkavalja
  • 3 kašike izrendanog parmezana
  • biozačin
  • ulje

Sos:

  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 4 veća češnja belog luka
  • 1 konzerva paradajza pelata (240 g)
  • 200 g šampinjona
  • 1/2 kašike sušenog bosiljka
  • 1/2 vezice peršuna
  • 1 kašičica origana
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašičica šećera

Priprema

1. Pileće filete belog mesa iseći na kockice, posuti sa jednom kašičicom biozačina, naliti vodom i staviti da se kuva. Skuvano meso ocediti od vode. Testeninu skuvati na uobičajeni način, u posoljenoj vodi, sa dodatkom, malo, ulja. Kačkavalj krupno izrendati.
2. Sos: Pečurke iseći na krupnije parčiće, posuti sa biozačinom (po ukusu) i, na malo ulja, staviti da se prže. Šampinjone pržiti dok ne ispari tečnost koju su pustile.
3. Ispržene šampinjone izvaditi rešetkastom kašikom u tanjir. U istu šerpu sipati još malo ulja i staviti sitno iseckani crni i beli luk, da se prže. Kada luk malo omekša dodati paradajz pelat i nastaviti sa prženjem.
4. Kada se tečnost malo zgusnula dodati iseckani peršun, biber, šećer, suvi bosiljak, origano i, ako je potrebno, još malo biozačina.
5. Krčkati još 2-3 minuta i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu smesu sipati u blender i izmiksati. Dobijeni sos preručiti u šerpicu i ubaciti ispržene šampinjone.
6. Uzeti, dublju, vatrostalnu činiju, podmazati je uljem i izručiti, isceđenu, testeninu.
7. Poravnati je, pa preko poređati kockice belog mesa. Zatim staviti polovinu izrendanog kačkavalja i polovinu sosa, pa sve dobro izmešati.
8. Poravnati tako izmešanu smesu, pa preliti sa ostatkom sosa. Rasporediti ostatak izrendanog kačkavalja i posuti sa parmezanom.
9. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Kada se jelo zapeče i dobije rumenu koricu izvaditi činiju i ostaviti da se, malo, prohladi. Zatim je poslužiti, i uz čašu dobrog vina, uživati u obroku.