Странице

петак, 23. децембар 2016.

Hleb sa paradajzom i začinskim biljem

Potrebno je:

  • 600 g brašna
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • 200 ml vode
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika origana
  • 1,5 kašičica belog luka u prahu
  • 1/2 kockice kvasca

I još:

  • nana
  • bosiljak
  • ruzmarin

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so, paradajz, ulje, origano, beli luk u prahu i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Zamešeno testo oblikovati u krug, pa ga podići iznad vanglice i, bukvalno, baciti ga nazad. Tako uraditi nekoliko puta, hleb će biti, fantastično, mekan. Ostaviti testo da uskisne.
2. Sveže začinsko bilje (vi dodajte bilje koje volite, kao i količinu, koju želite) sitno iseckati. Ako ne možete da pronađete sveže začinsko bilje, koristite po pola kašičice suvog začinskog bilja.
3. Nadošlo testo prebaciti na, nauljenu, radnu površinu (ne stavljati brašno) i rukom ga malo razvući, veličine kalupa gde će se peći (moj kalup je vel. 30cm x 12cm x 8cm)). Preko testa posuti iseckano bilje, pa ga rukom, malo, pritisnuti.
4. Uviti testo u rolat i prebaciti ga u podmazani kalup. Pokriti i ostaviti da naraste.
5. Rernu ugrejati na 180 stepeni. Naraslo testo za hleb premazati mešavinom ulja i, malo, vode, pa ga staviti da se peče.
6. Pečeni hleb izvaditi, umotati u krpu da se prohladi, pa poslužiti.

Moja pita sa sirom

Testo:

  • 250 ml tople vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 50 ml ulja
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • brašno

Fil:

  • 400 g mrvljenog sira
  • 3 jaja
  • 1 čaša jogurta (3,2 % mm)
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • ulje

Priprema

1. Testo: U toploj vodi staviti šrćer, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da uskisne. U vanglicu sipati nadošli kvasac, ulje, so i dodavati brašno da se zamesi mekše testo. Testo odmah podeliti na 9 jufkica i oblikovati ih u loptice. Svaku lopticu premazati uljem i ostaviti da se testo odmori, dok se spremi fil.
2. Fil: U dublju činiju staviti sir. Dodati jaja, pa viljuškom umutiti, da se masa sjedini. Dodati jogurt i na kraju prašak za pecivo. Dobro promešati.
3. Uzeti lopticu testa, pa na radnoj površini (pobrašnjenoj) razviti što veći krug (oklagijom), uz stalno dodavanje brašna. Namotati testo na oklagiju, pa ga prebaciti na čaršav i uz pomoć ruku još malo razvući testo. Testo poprskati sa uljem, naneti preko fil i uz pomoć čaršava urolati testo. Zatim ga saviti u oblik puža i ređati u podmazan pleh. Tako uraditi sa svim korama i filom. Ostaviti malo fila i uz dodatak ulja premazati pitu. Staviti da se peče, na 190 stepeni.

Čokoladne kocke

Potrebno je:

  • 240 ml vode
  • 220 ml ulja
  • 240 g šećera
  • 80 g mleka u prahu
  • 50 g kakaoa
  • 2 jajeta
  • 180 g brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Priprema

1. Uzeti dublju posudu i u nju sipati vodu, ulje, dodati šećer, kakao i mleko u prahu. Žicom za mućenje dobro sjediniti sastojke. Mutiti dok se šećer ne rastopi. Umućenu smesu podeliti na pola.
2. U vanglicu razbiti jaja, dodati vanilin šećer i žicom za mućenje umutiti, da se jaja samo sjedine. Dodati pola čokoladne smese i umutiti. Sipati, postepeno, brašno sa pecivom i sjediniti, da nema grudvica.
3. Uzeti pleh, vel. 30x20 cm i dobro ga podmazati maslacem. Sipati smesu sa jajima i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Paziti da se testo ne presuši.
4. Drugu polovinu tečne smese staviti na vatru i, uz stalno mešanje, ostaviti da provri. Skloniti sa vatre.
5. Pečeni kolač izvaditi i preliti vrelim prelivom. Ostaviti da se prohladi, pa staviti u frižider. Ohlađeni kolač iseći na kocke i poslužiti.

Krompir i piletina sa začinom za roštilj

Potrebno je:

  • 3 pileća bataka sa karabatakom
  • 600 g krompira
  • 1 kesica začina za roštilj
  • ulje

Priprema

1. Mesu, pažljivo, izvaditi koske i malo ga zaseći nožem, sa unutrašnje strane, nikako po kožici. Krompir očistiti i iseći na krugove.
2. Navedeni začin posuti po mesu i poređati meso po sredini, nauljenog, pleha. (ja koristim - dodatak jelima sa povrćem za grill - proizvođač Premia) Krompir staviti u vanglicu, začiniti sa navedenim začinom, posuti uljem i dobro promešati. Krompir poređati u pleh, pored mesa. Meso preliti sa, vrlo malo, ulja i staviti jelo da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 C, dok ne porumeni. Ako je potrebno okrenuti meso da porumeni i donja strana. Poslužiti sa salatom, po želji.