Странице

недеља, 25. децембар 2016.

Hleb sa heljdinim brašnom

Porebno je:

  • 400 g heljdinog brašna
  • 100 g belog brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 1,5 kašičica šećera
  • 270 ml vode

...i još:

  • 2 kašičice lanenog semena
  • 1 kašičica kima
  • 2 kašičice semenki suncokreta
  • 1 kašičica ulja
  • 1 kašičica vode

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom šećera podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, pa dodati so, ulje i miks semenki. Ubaciti pripremljeni kvasac i zamesiti testo.
2. Nauljenim rukama mesiti testo, da se ne bi dodavalo brašno. Umešeno testo ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
3. Naraslo testo prebaciti na nauljenu radnu površinu i rukama ga, blago, razvući u, manji, pravougaonik. Uviti testo u rolat i prebaciti ga u podmazani kalup za hleb. Ostaviti da naraste.
4. Kada je testo popunilo visinu kalupa premazati ga mešavinom ulja i vode (jedna kašičica ulja i jedna kašičica vode), pa ga staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
5. Pečeni hleb izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohladi, u kalupu. Prohlađeni hleb izvaditi iz kalupa i poslužiti. Hleb držati, dok se ne potroši, umotan u alu foliju, da se ne bi sušio.

Sočni kolač sa višnjama, čokoladom i kafom

Potrebno je:

  • 2 čaše brašna
  • 1,5 čaša šećera
  • 2/3 čaše kakaoa
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1,5 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja
  • 1 kesica vanilin šećera sa ukusom ruma
  • 200 ml vrele kafe
  • 200 g majoneza
  • 60 g sitno iseckane čokolade
  • 300 g očišćenih višanja

I još:

  • 1 kesica krem šlaga od čokolade

Priprema

1. Mera je čaša od 200 ml. Uključiti rernu da se ugreje, na 170 stepeni.
2. U dublju posudu staviti brašno, kakao, šećer, so, pecivo, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Dobro promešati da se sastojci sjedine. Dodati ulje, majonez i vrelu (jače skuvanu) kafu. Žicom za mućenje sjediniti sve sastojke, da smesa postane kremasta. U tako umućenu smesu dodati iseckanu čokoladu i očišćene višnje  (prethodno po višnjama posuti jednu kašiku brašna i dobro ih uvaljati, da ne bi spale na dno kolača), pa kašikom promešati.
3. Uzeti kalup sa obručem, vel. 24 cm, i obložiti ga pek papirom. Papir premazati uljem. Umućenu smesu sipati u kalup, poravnati i staviti da se peče. Dužina pečenja zavisi od šporeta. Ja sam ga pekla 40 minuta. Paziti da se kolač ne presuši. Probati čačkalicom i ako čačkalica bude vlažna, a ne lepi se testo za nju, kolač je pečen. Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se kolač ohladi.
4. Hladan kolač preokrenuti na plato za služenje (donja površina sada ide naviše), skloniti obruč i skinuti pek papir. Premazati umućenim šlagom i posuti čoko mrvicama. Uživajte!

Krompir i meso sa pivom

Pljeskavice :

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 3 češnja belog luka
  • 2 kašike izrendanog parmezana
  • 3 kašike prezli
  • 1 jaje
  • 1 kašika sitno iseckanog peršuna
  • 70 ml ulja
  • suvi biljni začin
  • biber

...i još:

  • 1 kg krompira
  • 2 glavice, crnog, luka isečenih na rebarca
  • 1 kašika sitno iseckanog peršuna
  • 1 veći list lovora
  • 150 ml vode
  • 150 ml piva
  • 1 kašičica suvog ruzmarina (ili 1 grančica svežeg)
  • suvi biljni začin
  • biber
  • 50 ml ulja
  • 2 kašičice aleve paprike

Priprema

1. Pljeskavice: Mleveno meso (mešano juneće i svinjsko) staviti u dublju posudu. Dodati sitno iseckani crni i beli luk, parmezan, prezle, jaje, iseckani peršun, ulje, biber i biozačin (biber i suvi biljni začin dodati po ukusu). Sjediniti smesu dobro, rukama, pa formirati deset pljeskavica.
2. Na ugrejano ulje staviti da se proprže, samo dok formiraju koricu. Izvaditi ih na tanjir.
3. Krompir očistiti i iseći na tanje krugove. Dodati mu iseckani peršun, luk, ruzmarin, alevu papriku, biber, biozačin, po ukusu, lorber, kao i ulje. Sve dobro izmešati i staviti u odgovarajući pleh. Preliti sa mešavinom vode i piva. Po površini poređati pljeskavice.
4. Prekriti alu folijom i staviti u, prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni - 1sat. zatim izvaditi pleh, skloniti alu foliju i poslužiti jelo sa salatom, po želji.