Странице

уторак, 10. јануар 2017.

Pita sa kiselim kupusom

Potrebno je:

  • 1/2 kg kora za pitu
  • 1 srednja glavica kiselog kupusa
  • 2 struka praziluka
  • 100 g obarenog pirinča
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

Priprema

1. Kiseli kupus iseckati sitno, kao za salatu, i staviti ga da se dinsta, na zagrejanom ulju. Posuti mlevenim biberom, po ukusu, i biozačinom, po potrebi (u zavisnosti koliko je kupus slan). Na pola prženja ubaciti, sitno, iseckani praziluk i dinstati dok kupus ne omekša.
2. Kada se kupus izdinstao, skloniti posudu sa vatre i dodati, prethodno, obareni pirinač. Dobro promešati i ostaviti da se smesa ohladi.
3. Kore podeliti na grupice od po dve kore (ako su dosta tanke onda staviti po tri kore, za jedan rolat). Uzeti jednu koru, raširiti je na kuhinjski sto, poprskati sa uljem, preklopiti drugom korom i preko naneti deo fila. Saviti, jednu i drugu, stranu kora malo ka sredini i umotati rolat. Rolat staviti u pleh, preko pek papira.
4. Isti postupak ponoviti i sa ostatkom kora i fila. Poređane rolate premazati mešavinom gazirane vode i ulja, pa staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
5. Kada pita porumeni izvaditi pleh iz rerne, pitu poprskati vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.

Hleb sa začinima

Za testo:

  • 1/2 kg brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 250 ml tople vode
  • 1 jaje
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica meda
  • 1,5 kašičica soli

I još:

  • 3 češnja sitno iseckanog belog luka
  • 1/3 vezice sitno iseckane mirođije
  • 1/3 vezice sitno iseckanog peršuna
  • origana
  • maslinovo ulje

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati maslinovo ulje, jaje, so, med i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo će biti malo mekše, nego što je za hleb, ali tako treba da bude. Sa pobrašnjenim rukama oblikujte loptu, od testa i ostaviti da uskisne.
2. Kada testo udvostruči svoju zapreminu prebaciti ga, na pobrašnjenu, radnu površinu. Razviti testo u obliku pravougaonika, debljine 0,5 cm, pa ga premazati maslinovim uljem. Zatim po testu posuti sve navedene začine. Origano staviti, količinski, po ukusu. Zaviti testo kao štrudlu i staviti u uzak, dobro podmazan kalup za hleb (ja sam koristila kalup, vel. 30cm x 12cm x 8cm).
3. Ostaviti da naraste. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i malo mleka i staviti da se peče, na 190 C. Kada počne da rumeni smanjiti na 170 C, i ako je potrebno prekriti hleb folijom, da ne izgori.
4. Pečeni hleb izvaditi, umotati u krpu i ostaviti da se prohladi. Uživajte u ukusu.

Čokolada, rum i višnje

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo

Za prelivanje kore:

  • 100 ml soka (od isceđenih višanja)
  • 100 g šećera
  • 100 ml ruma

Za fil:

  • 100 g Menaž čokolade
  • 100 g krem sira
  • 130 g omekšalog putera
  • 200 g šećera u prahu
  • 50 g kakaoa
  • 180 g kisele pavlake (jedna čaša)

I još:

  • 200 g čokoladnog šlag krema
  • 200 g očišćenih višanja

Priprema

1. Kora: Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodavati, jedno po jedno, žumance i penasto umutiti. Pomešati brašno, kakao i pecivo, pa dodati u umućena jaja. Kašikom dobro sjediniti. Uzeti pleh, veličine 35x20 cm, dobro ga podmazati uljem i posuti brašnom. Višak brašna istresti. Sipati smesu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Pečeni kolač izvaditi iz rerne.
2. Dok se kolač peče, u manju posudu, staviti sok od isceđenih višanja (ako nema tačno 100 ml, dodati vodu), šećer i rum, pa staviti na šporet da se šećer otopi i da tečnost provri.
3. Vrelim sokom prelivati, kašikom, toplu koru. Ostaviti da se kora ohladi.
4. Na hladnu koru rasporediti višnje, prethodno isceđene.
5. Fil: Čokoladu otopiti na pari i ohladiti. Omekšali puter staviti u vanglicu, dodati šećer u prahu i penasto umutiti. Dodati krem sir i sjediniti. Dodati kakao i čokoladu, pa penasto umutiti. Na kraju dodati kiselu pavlaku i sve dobro umutiti.
6. Premazati filom koru i ostaviti u frižider, na 15 minuta.
7. Krem šlag umutiti prema uputstvu i premazati preko fila, pa ukrasiti po želji.
8. Ostaviti da se krem i šlag stegnu, pa iseći i poslužiti.

Makarone sa piletinom i pavlakom

Potrebno je:

  • 400 g makarona (po izboru)
  • 400 g belog pilećeg mesa (bez kosti)
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

Za preliv:

  • 4 jajeta
  • 150 g pavlake za kuvanje
  • 1 čaša (180 ml) kisele pavlake - 20% mm
  • 1 kašičica soli

...i još:

  • 250 g kačkavalja

Priprema

1. Belo, pileće, meso iseckati na kockice. Staviti ga na zagrejano ulje, da se prži. Posuti meso sa suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu.
2. Meso ne treba da porumeni. Čim malo počne da rumeni skloniti ga sa vatre i držati na šporetu.
3. Makarone staviti da se kuvaju u posoljenoj i provreloj vodi, u koju se doda jedna kašika ulja. Skuvane makarone izručiti u cetku i ocediti ih. Oceđene makarone ubaciti u tiganj sa prženom piletinom i dobro promešati.
4. Tako pripremljene makarone izručiti u podmazani pleh, koji će ići u rernu. Poravnati.
5. Preliv : Za fil odvojiti belanca od žumanaca. Belanca, sa dodatkom kašičice soli, čvrsto umutiti. Zatim dodati žumanca i penasto umutiti. Na kraju dodati pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku, pa sve sjediniti, mikserom. Preliv preliti preko makarona, u plehu, i promešati.
6. Na kraju, preko prelivenih makarona, krupno izrendati kačkavalj.
7. Staviti u, prethodno zagrejanu, rernu da se peče, na 180 stepeni. Kada kačkavalj porumeni, jelo je gotovo. Izvaditi makarone iz rerne i poslužiti.