Странице

четвртак, 12. јануар 2017.

Slane buhtle

Za testo:

  • 550 g brašna
  • 1/2 kockice kvasca
  • 200 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 100 g omekšalog margarina
  • 50 g krupno izrendanog kačkavalja
  • 1,5 kašičica soli

Za fil:

  • 150 g suhomesnatog
  • 150 g kačkavalja

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • malo mleka

Priprema

1. U toplo mleko staviti jednu kašičicu šećera, razmrviti kvasac i ostaviti da uskisne. U vanglicu staviti brašno, so, jaja, omekšali margarin, krupno izrendani kačkavalj i sa pripremljenim kvascem zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste.
2. Pre nego što pređem na pripremu fila, moram da se javno zahvalim Klanici i preradi mesa 808, koja ima mesaru u Novom Sadu (na Podbari) i koji su u VELIKOJ meri zaslužni za sva moja slana jela, sa mesom. Naime, vlasnike ne poznajem (nije mi ni bitno da ih upoznam), ali zato imaju najbolju garnituru ljudi, koju sam ja do sada mogla da vidim, koja radi u mesari (a upoznala sam ih mnogo - od života u Prištini, pa posle rata u jednom malom prelepom župskom mestu, Aleksandrovcu - odakle su moji i na kraju u Novom Sadu). Najlepše kod njih je što svakoga uvek dočekaju sa osmehom i što meso dobijete onako zašta vam treba - iseckano (sitne kocke, krupne kocke), šnicle - tanko sečene, deblje sečene...ama, sve što vam treba. Pošto pišem kuvar, (ali sigurno neće biti završen, najmanje, još za godinu dana, pošto imam preko 3000 recepata, sakupljanih od mog prvog razreda srednje škole), u njemu ću, navesti i imena ovih divnih ljudi. Jer, u vremenu u kome živimo - puno nervoze, žurbe, pohlepe...,prosto se i sami iznenadite kada uđete u jednu, ovakvu, mesaru, oazu mira, spokoja i OSMEHA i koja daje nadu da ljudskost još uvek postoji. Sada sam prosto osećala, zbog te njihove tolike ljubaznosti, potrebu da ih spomenem i, jednostavno, da to podelim sa vama.
3. Fil: Za fil sitno izrendati suhomesnato (šta god imate) i kačkavalj. (ili ih iseckati). Pomešati i napraviti 16 gomilica.
4. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 16 delova. Od svakog dela formirati lopticu.
5. Sada, uzeti jednu lopticu testa, pa rastanjiti na dlanu ruke, staviti jednu gomilicu fila, preklopiti sa gornje i donje strane, sa leve i desne strane i i formirati lopticu testa. Tako uraditi i sa ostalim testom i filom. Svaku lopticu, koju formirate sa filom, odmah stavljati u kalup (skupljene strane, testa, idu na dole).
6. Uzeti kalup sa obručem ( vel. 26 cm ) i prekriti ga sa pek papirom. U njemu, preko pek papira, poređati pripremljene buhtle. Ostaviti da narastu.
7. Narasle buhtle premazati, mešavinom žumanceta i mleka, i posuti sa susamom.
8. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 C. Ako treba prekriti folijom, da površina ne bi izgorela. Posle 30-40 minuta izvaditi i probati čačkalicom (kada ubodete u testo čačkalica treba da izađe suva, bez ostataka testa na njoj), da li je pečeno. Pečene buhtle izvaditi, pokriti krpom i ostaviti 10-ak minuta da se prohlade.
8. Zatim skinuti obruč, lomite ih i uživajte, uz čašu jogurta, kiselog mleka, pavlake...

Voćna keks torta

Potrebno je:

  • 500 ml mleka
  • 2 pudinga sa ukusom vanile
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • 300 g plazma keksa
  • 200 g keksa pti ber, sa ukusom kakaoa
  • 150 g iseckanih lešnika
  • 100 g suvog grožđa
  • 300 g zamrznutih višanja
  • rum

...i još:

  • 2 kesice šlag krema od čokolade

Priprema

1. Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti na stranu. U 1/2 l mleka zakuvati dva pudinga od vanile, na uobičajeni način. Ostaviti da se prohladi.
2. Za to vreme izlomiti obe vrste keksa na sitnije komade, pa ga staviti u dublju vanglicu.Dodati iseckani lešnik i isceđeno suvo grožđe.
3. Maslac umutiti penaso, sa šećerom u prahu. Umućeni maslac dodavati u prohlađeni puding, kašiku, po kašiku i umutiti da se dobije penasti krem.
4. Krem sipati u vanglicu preko keksa, lešnika i suvog grožđa, pa, kašikom, dobro promešati. Na kraju ubaciti zaleđene višnje i, ponovo, promešati.
5. Uzeti kalup sa obručem, vel. 26 cm, pa stranice obložiti providnom folijom.
6. Izručiti smesu sa keksom u kalup, pa rukom, dobro, pritisnuti i formirati tortu. Poravnati površinu, prekriti je providnom folijom i ostaviti na nekoliko sati u frižideru, da se stegne (ja sam ostavila da prenoći u frižideru).
7. Kada se torta stegne, izvaditi kalup, skloniti obruč i foliju, staviti tortu na plato za posluženje i premazati je čokoladnim šlag kremom. Uživajte u ukusu!

Omlet sa špagetama

Potrebno je:

  • 100 g špageta
  • 1 manji praziluk
  • 100 g sitno iseckane stišnjene šunke
  • 70 ml ulja
  • 5 kašika pasiranog paradajza
  • 4 jajeta
  • 100 g krupno izrendanog kačkavalja
  • 3 kašike hladne vode
  • suvi biljni začin
  • biber

Priprema

1. Ulje staviti u dublji teflonski tiganj (najbolje u vok), zagrejati ga, pa dodati iseckanu šunku.
2. Kada se šunka proprži dodati, sitno, iseckani praziluk. Promešati i nastaviti sa prženjem, na tihoj vatri.
3. Dok se luk prži, špagete skuvati u, poseljenoj, vodi sa dodatkom jedne kašike ulja. Skuvane špagete ocediti. Kada se luk propržio špagete staviti (ravnomerno ih rasporediti), preko pržene mešavine šunke i praziluka.
4. Jaja se mikserom dobro umute, sa dodatkom 3 kašike hladne vode. Zatim dodati paradajz i sjediniti. Umućenu smesu preliti preko špageta. Posuti suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu.
5. Najzad staviti, krupno, narendani kačkavalj.
6. Poklopiti (u nedostatku velikog poklopca, poslužiće i veća tepsija) i na tihoj temperaturi, (na mom šporetu od 1-3 to je na 1,5) pržiti 12 minuta. Skloniti sa šporeta, iseći i poslužiti.