Странице

среда, 18. јануар 2017.

Đevrek

Za testo:

  • 1/2 kg brašna
  • 330 ml vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 3 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli

Smesa za potapanje testa:

  • 40 g meda
  • 150 ml mlake vode

I još:

  • 200 g susama

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so, šećer i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na osam delova.
2. Od svakog dela napraviti jufkicu, pokriti testo krpom i ostaviti pola sata da odmori.
3. Zatim uzeti jednu jufkicu i na radnoj površini (bez posipanja brašnom) rukama razvući što duži valjak.
4. Zatim valjak, od testa, preklopiti na pola, pa uvijati u pletenicu.
5. Od napravljene pletenice napraviti krug i formirati đevrek.
6. Smesa za potapanje testa: Med staviti u dublji tanjir, naliti vodu i mešati, dok se med ne rastvori. U tako pripremljeni rasvor potapati napravljeno testo za đevrek, pa ga prebaciti u posudu sa susamom, da se potpuno obloži susamom.
7. Zatim đevreke poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da testo poraste, dok se greje rerna, na 190 stepeni.
8. Kada se rerna ugreje, staviti đevrek da se peče. Pečene đevreke izvaditi i pokriti krpom, 10-tak minuta, da testo omekša.
9. Vrlo su ukusni, isprobajte ih.

Posni mafini

Potrebno je:

  • 300 g očišćene bundeve
  • 200 g brašna
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300 ml kisele vode
  • 30 g semenki sirovog suncokreta
  • 30 g semenki golice
  • 1,5 kašičica soli

Priprema

1. Bundevu iseći na kocke i staviti da se kuva. Skuvanu bundevu iscediti i viljuškom izgnječiti. Ostaviti da se ohladi.
2. U vanglicu staviti obe vrste brašna. semenke, pecivo, so, izgnječenu bundevu, pa zamesiti (varjačom) sa kiselom vodom.
3. U kalupe za mafine staviti korpice, pa rasporediti smesu. Izađe 18 mafina. Stavljati po jednu, punu, kašiku fila.
4. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Probati čačkalicom da li je pečeno. Poslužiti uz čaj.

Pečena bundeva sa voćem

Potrebno je:

  • 1,4 kg očišćene bundeve
  • 1/2 kg jabuka
  • 1/2 kg pomorandži
  • 200 g limuna
  • 200 g sušenih smokvi
  • 200 g šećera
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g suvih kajsija
  • rum

...i još:

  • 100 ml slatkog, voćnog, vina

Priprema

1. Znači, za ovaj desert potrebne su: jabuke, limun, pomorandže, smokve, kajsije, suvo grožđe, i šećer. Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti da odstoji, dok se spreme druge namirnice.
2. Naravno, potrebna je i bundeva, koju treba očistiti od kore i semenku, pa je iseći na kocke.
3. Iscediti sok od limuna i pomorandže, dodati šećer, pa staviti na vatru, da se šećer rastopi.
4. U dublju vanglicu staviti isečenu bundevu, pa dodati isečene jabuke (ne ljuštiti ih), smokve, kajsije i isceđeno suvo grožđe. Sve dobro promešati i sipati u, odgovarajući, pleh.
5. Rasporediti, ravnomerno, voće i preliti sa, ušećerenim, sokom od limuna i pomorandže. Na kraju preliti sa desertnim vinom.
6. Pleh pokriti folijom, ali ostaviti sa strane otvoreno, da može para da izlazi. Staviti, u prethodno zagrejanu rernu, da se peče, na 200 stepeni - 1 sat. Posle jednog sata pečenja izvaditi pleh, skloniti foliju, ohladiti i poslužiti.