Странице

уторак, 24. јануар 2017.

Bingo torta

Za koru:

  • 6 jajeta
  • 100 g šećera
  • 100 g brašna
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike ulja

Fil sa plazmom:

  • 300 g mlevene plazme
  • 250 ml gaziranog soka od pomorandže
  • 250 g margarina
  • 250 g šećera u prahu

Fil sa pudingom:

  • 1 l mleka
  • 4 kesice pudinga sa ukusom vanile
  • 2 margarina sa ukusom čokolade i pomorandže
  • 300 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 5 kašika šećera

I još:

  • 300 g jafa keksa
  • 300 g piškota
  • 3 kesice krem šlaga od čokolade
  • gazirani sok od pomorandže

Priprema

1. Kora: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i, sa postepenim dodavanjem šećera, umutiti u čvrst šam. Dodavati jedno po jedno žumance i penasto umutiti. Dodati ulje i sjediniti. Pomešati brašno i pecivo, pa dodati u testo. Umutiti. Na kraju ubaciti mlevene lešnike i sjediniti. Pripremljeno testo sipati u pleh, vel. 35x24 cm (unutrašnje mere), obložen sa pek papirom. Staviti da se peče. Pečenu koricu izvaditi, ohladiti i odvojiti od pek papira. Koricu staviti na plato za tortu i natopiti je gaziranim sokom od pomorandže.
2. Fil sa plazmom: Omekšali margarin umutiti, penasto, sa šećerom u prahu. Mlevenu plazmu staviti u vanglicu i preliti sa gaziranim sokom od pomorandže. Dobro promešati i sjediniti. U umućeni margarin dodati pripremljenu plazmu, iz 2-3 puta. Umutiti da se dobije penasti krem.
3. Fil sa pudingom: Od 1 l mleka odvojiti 300 ml, a ostatak mleka, zajedno sa 5 kašika šećera, staviti da provri. Sa odvojenim mlekom razmutiti puding. Kada mleko, sa šećerom, provri sipati razmućeni puding i skuvati da se zgusne. Skuvani puding podeliti na dva, jednaka, dela. U jednu polovinu dodati, prethodno na pari otopljenu, čokoladu. Svaki deo prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Odvojeno umutiti po jedan margarin, sa ukusom čokolade i pomorandže, sa po 150 g šećera u prahu. Svaku polovinu, ohlađenog, pudinga spojiti sa po jednim umućenim margarinom. Dobro umutiti.
4. Na koricu staviti, ceo, fil od plazme. Ravnomerno ga rasporediti. Preko fila poređati jafa keks, sa čokoladnim delom na dole, ka filu. Prethodno, pre ređanja na koru, svaki jafa keks (deo sa keksom) blago provući kroz gazirani sok od pomorandže.
5. Preko jafa keksa staviti čokoladni fil. Preko čokoladnog fila poređati piškote, prethodno, samo, provučene kroz gazirani sok. Preko piškota rasporediti žuti fi
6. Na kraju, celu, tortu obilno premazati sa umućenim krem.
Savet:
Ideju za ovu tortu sam videla na stranici Moj kolač, ali ja sam je izmenila i napravila po svom ukusu. Tortu sam pravila za svoju krsnu slavu Svetog Jovana. Jako je velika (teška je 4,8 kg), tako da je, veoma, pogodna za velika slavlja.

Slavski kolač za Svetog Jovana



Potrebno je:

  • 700 g brašna
  • 150 ml mleka
  • 200 g kiselog mleka
  • 70 ml vode
  • 70 ml ulja
  • 1 kockica kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 žumance
  • 1 jaje

Testo za ukrase:

  • 200 g brašna
  • 100 g gustina
  • 1 kašika soli
  • 150 ml hladne vode

...i još:

  • 2 belanceta
  • 1 žumance
  • mleko

Priprema

1. U, toploj, mešavini mleka i vode, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati ulje, kiselo mleko, žumance, jaje, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da uskisne.
2. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na tri dela, tako da jedan deo bude najveći, drugi srednje veličine i treći deo da bude najmanji.
3. Uzeti kalup, veličine 26cm, pa stranice premazati margarinom a dno prekriti pek papirom. Najveći deo testa razviti u veličini kalupa i staviti ga na dno kalupa. Srednji deo testa podeliti na dva dela. Od svakog dela, rukom, oblikovati valjak, pa oba valjka uplesti u pletenicu. Pletenicu postaviti sa strane kalupa, u obliku kruga. Od najmanjeg dela formirati krst i staviti ga na sredinu testa. Formirani kolač ostaviti da uskisne.
4. Testo za ukrase: U vanglicu staviti brašno, gustin, so i vodu dodavati postepeno, da se zamesi testo (možda neće trebati cela kolićina vode, zavisi koliko će brašno da upije tečnosti). Zamešeno testo (dobije se struktura kao plastelin) prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu, razviti ga tanko i praviti ukrase, po želji.
5. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i, malo, mleka, pa staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se ohladi.
6. Na ohlađeni, slavski, kolač lepiti, pomoću umućenih belanaca, pripremljene ukrase. Vratiti u rernu da se ukrasi osuše, na 140 stepeni.