Странице

четвртак, 26. јануар 2017.

Mafini sa domaćim korama

Za fil:

  • 250 g Moja Kravica Kuhinjica sitanog sira
  • 250 g izmrvljenog kravljeg sira
  • 200 g kisele pavlake
  • 4 jajeta
  • 1,5 kašičica soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • ulje

Priprema

1. Za testo je potrebno : 650 g brašna, 2 jajeta, 1 kockica kvasca, 100 ml ulja, 300 ml mleka, 2 kašičice soli i 1 kašičica šećera. U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, ulje, so, šećer i kvasac, koji je razmućen u zagrejanom mleku i ostavljen da uskisne. Zamešeno testo se podeli na osam delova.
2. Fil: Umutiti jaja sa pavlakom. Dodati sve druge navedene sastojke i sjediniti. Uzeti jednu lopticu testa i na pobrašnjenoj podlozi razviti koru, oklagijom, da bude što tanja. Poprskati koru sa uljem i naneti deo fila.
3. Koru smotati sa jedne strane do pola i sa druge strane do pola, pa saviti u dva pužića (sa obe strane, po pužić). Po sredini preseći, tupom, ivicom tacne, da ne bi fil iscureo.
4. Kalupe za mafine dobro podmazati margarinom i, u svaki kalup, staviti po jedanog smotanog pužića. Tako uraditi sve dok ima materijala. Ostaviti da testo malo naraste. Za to vreme uključiti rernu da se zagreje, na 190 C. Naraslo testo premazati uljem i staviti da se peče. Pečeno testo izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohladi, pa ga poslužiti, uz jogurt, kiselo mleko...

Voćna baklava sa medom

Potrebno je:

  • 1/2 kg kora za baklavu

Za fil:

  • 1 kg kiselih jabuka
  • 2 jajeta
  • 150 g suvog grožđa
  • 200 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice cimeta
  • 4 kašike griza
  • 1/2 limuna (sok)

Za sirup:

  • 600 g šećera
  • 1/2 l vode
  • 1/2 limuna (samo korica)
  • 1/2 pomorandže (samo kora)
  • 1 štapić cimeta
  • 100 g meda

I još:

  • 250 g putera

Priprema

1. Jabuke očistiti i krupno narendati. Preliti jabuke sa sokom od pola limuna, promešati i ostaviti pet minuta. Zatim jabuke dobro iscediti.
2. U dubljoj posudi umutiti jaja, žicom za mućenje. Dodati griz i prašak za pecivo, pa dobro sjediniti. Umućenu smesu dodati isceđenim jabukama i promešati. Zatim dodati mlevene orahe i suvo grožđe, koje je prethodno bilo potopljeno u rumu. Na kraju dodati cimet i sve dobro sjediniti.
3. Sirup: U dublju posudu staviti šećer, vodu, štapić cimeta i korice limuna i pomorandže (prethodno korice držati pola sata u vodi, u kojoj je rastvorena kašičica sode bikarbone. Posle pola sata korice dobro isprati, pa upotrebiti). Pripremljenu mešavinu staviti da provri. Od momenta ključanja kuvati 10 minuta. Zatim izvaditi korice limuna i pomorandže, kao i štapić cimeta. Na kraju, u sirup, dodati med i vratiti još dva minuta na vatru, da se med otopi. Skloniti sirup sa vatre i ostaviti da se ohladi.
4. Dok se sirup hladi pripremiti kore za filovanje. Odvojiti po dve kore, za svaki rolatić. Na radnu površinu staviti dve kore, pa na početak kore, celom dužinom staviti deo fila. Čvrsto uviti kore u rolat. Rolat staviti u pleh. Na isti način upotrebiti i ostale kore i fil.
5. Poređane rolate iseći na parčiće. Isečenu baklavu preliti sa rastopljenim puterom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
6. Kada baklava porumeni, izvaditi je iz rerne i preliti sa hladnim sirupom. Ostaviti da kore upiju sirup, da se baklava ohladi, pa poslužiti. Najukusnija je da prenoći u frižideru, pa narednog dana da se poslužite (normalno, moja deca i ja to nismo mogli da izdržimo - jedva smo sačekali da se malo prohladi ).

Sarma

Potrebno je:

  • 40 listova kiselog kupusa
  • 2 kg mešanog mlevenog mesa (svinjskog i junećeg)
  • 300 g sušene mesnate slanine
  • 3 šoljice (od 70 ml) pirinča
  • 3 kašike aleve paprike
  • 3 veće glavice crnog luka
  • 3 veće šargarepe
  • lorber
  • suvi biljni začin
  • biber
  • mast ili ulje

I još:

  • 2 kg sušenih špic rebara ili sušenog mesa

Priprema

1. Listove kupusa očistiti od zadebljanih delova. Ako je mnogo kiseo ostavit ih nekoliko sati u hladnoj vodi.
2. Slaninicu sitno iseći i stavit, na zagrejanu masnoću, da se prži. Kada malo porumeni dodati sitno isečeni luk i šargarepu. Kada malo luk omekša ubaciti mleveno meso (dva puta samleveno). Posuti sa začinima po želji. Dinstati sve dok ne ispari voda koju je meso pustilo.
3. Na kraju dodati alevu papriku i oprani pirinač. Dobro promešati. Ako treba još dosoliti. Na svaki list stavljati po kašiku fila i motati sarme. U dublju, veću, šerpu na dno, staviti listove kupusa, pa preko njih ređati sarme.
4. Preko poređanih sarmi staviti, na kocke, isečeno suvo meso i lorber. Pokriti listovima kupusa. Naliti vodom, da voda bude 2 cm iznad sarmi. Na tihoj vatri krčkati ih 4 sata. Ja ih ne prelivam zaprškom i ne stavljam u rernu da se zapeku, a jako su ukusne.