Странице

недеља, 29. јануар 2017.

Kolač sa višnjama

Potrebno je:

  • 2 jajeta
  • 200 ml jogurta
  • 160 g šećera
  • 220 g brašna
  • 90 ml ulja
  • 3 kašike ruma
  • 1 kesica vanil šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

...i još:

  • 300 g višanja
  • 2 kašike mlevenog keksa

Priprema

1. Očišćene višnje odmrznuti i staviti u cetku, da se ocede.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. U dublju posudu staviti belanca i, uz postepeno dodavanje, mešavine, šećera i vanil šećera, čvrsto umutiti. Dodati žumanca i umutiti, da se dobije penasta smesa.
3. Zatim, u umućena jaja, dodati ulje i jogurt, pa sjediniti. Brašno pomešati sa pecivom i dodati u testo. Umutiti. Na kraju sipati rum i, mikserom, sve sjediniti.
4. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, dobro ga premazati margarinom i posuti brašnom. Udarajući rukom po plehu, brašno rasporediti po celom plehu, a ostatak istresti. U pripremljeni pleh sipati, ravnomerno, umućeno testo.
5. Isceđene višnje posuti sa mlevenim keksom (da ne bi pale na dno testa) i staviti ih po površini testa.
6. Pripremljeni kolač staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Probati čačkalicom da li je kolač ispečen.
7. Ispečeni kolač izvaditi, ostaviti da se prohladi, pa ga iseći i poslužiti.

Piletina u sosu od đumbira

Potrebno je:

  • 2 pileća bataka sa karabatacima
  • 2 cm svežeg đumbira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 limun (sok)
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika brašna
  • 50 ml vode
  • 100 ml belog vina
  • 50 ml vode
  • 100 ml vode
  • suvi biljni začin
  • biber
  • 1 kašičica mirođije
  • ulje
  • 300 g šampinjona

Priprema

1. Razdvojiti batake od karabataka i začiniti začinskom solju (ili suvim biljnim začinom, biberom i alevom paprikom). Svako parče mesa zaseći na tri dela.
2. Crni luk iseći na rebarca i staviti ga na zagrejano ulje da se dinsta.
3. Kada luk malo omekša ubaciti sitno isečeni beli luk, izrendani đumbir, sok od limuna i mirođiju.
4. Posuti sa začinom i biberom, po ukusu, pa naliti sa 100 ml vrele vode i nastaviti sa dinstanjem.
5. U drugi tiganj, na zagrejano ulje, spustiti meso i, na jačoj vatri, ga pržiti da dobije lepu, rumenu boju. Zatim naliti sa mešavinom 100 ml belog vina i 50 ml vode, smanjiti temperaturu i dinstati dok meso ne omekša.
6. Šampinjone iseći na krupnije komade. Kada je tečnost, kojom je naliven luk, skoro isparila (ostalo je vrlo malo) dodati isečene šampinjone. Posuti ih sa biozačinom, po ukusu.
7. Pavlaku za kuvanje umutiti, žicom, sa kašikom brašna. Dodati 50 ml vode i sjediniti. Kada je voda, koju su pečurke pustile, isparila, sipati umućenu pavlaku.
8. Promešati, probati da li treba još začina, pa ubaciti prženo meso.
9. Poklopiti i, na tihoj vatri, dinstati još pet minuta, da se svi ukusi sjedine. Poslužiti uz pirinač i salatu, po želji.