Странице

понедељак, 30. јануар 2017.

Krofne sa kukuruznim brašnom

Potrebno je:

  • 300 g kukuruznog brašna
  • 300 g pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2 čaše jogurta
  • 2 kašičice soli

Priprema

1. Od svih navedenih sastojaka zamesiti testo. Umešeno testo prebaci na radnu površinu i razviti ga, 1cm debljine. Čašom vaditi krugove i pržiti u dubljem ulju. Pržene krofne vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti sa prilogom, po želji, mada su, meni, one same sasvim dovoljne.

Oblande sa pavlakom

Potrebno je:

  • 1 veće pakovanje oblandi

Fil:

  • 3 čaše (od 180g) kisele pavlake
  • 3 čaše šećera

Priprema

1. Kiselu pavlaku i šećer staviti u dublju posudu. Dobro promešati, da se sastojci sjedine.
2. Posudu sa kiselom pavlakom i šećerom staviti na, srednju, vatru. Fil treba neprestano mešati. Kada fil provri, kuvati ga, još, pet minuta. Skloniti fil sa šporeta i ostaviti da se prohladi.
3. Fil treba da bude topao kada se premazuje, zato što se hladan, brzo, steže. Na plato za torte staviti prvi list oblande (rupičasta strana naviše) i premazati je delom fila. Blago rukom pritisnuti list oblande, da se spoji sa filom. Fil ravnomerno rasporediti za premazivanje četiri lista. Preko zadnjeg premazivanja fila staviti peti list oblande, pa preko staviti neki teži predmet, da se listovi oblande i fil spoje.
4. Pripremljenu oblandu ostaviti na hladno mesto (ili u frižider), do narednog dana. Narednog dana oblandu iseći na štangle, ili kocke, pa poslužiti.

Svinjsko meso sa povrćem i začinima

Potrebno je:

  • 600 g svinjskog mesa od buta
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • 1 ljuta paprika
  • 300 g šampinjona
  • 100 g kukuruza šaćerca
  • 1 kg krompira
  • 2 kašičice mlevenog bibera
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/2 kašičice bosiljka
  • 1/2 kašičice ruzmarina
  • 2 kašičice sremuša
  • 1/2 kašičice đumbira
  • 250 ml belog vina
  • 100 ml ulja
  • biozačin

Priprema

1. Meso iseći na kockice. Krompir očistiti i iseći na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine krompira. Crni luk iseći na rebarca, a paprike na kockice. Pečurke iseći na krupnije komade.
2. Meso staviti u dublju posudu. Dodati luk, paprike, kukuruz šećerac, isečene šampinjone, pa sve posuti sa začinima (suvim). Ubaciti i biozačin, po ukusu. Dobro promešati, pa izručiti u posudu koja ide u rernu, prethodno podmazanu.
3. Krompir posebno posoliti, pa ga rasporediti preko smese u posudi. Preko sipati ulje i belo vino.
4. Prekriti alu folijom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, jedan sat i 15 minuta. Poslužiti uz salatu i naravno pivo.