Странице

уторак, 31. јануар 2017.

Puter od susama

Potrebno je:

  • 400 g susama
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice meda
  • 1 prstohvat soli

Priprema

1. Puter od susama može da se pravi i od sirovog susama. Ali, da bi se dobila jača aroma ja sam ga ispekla.
2. Rernu ugrejati na 150 stepeni. Susam izručiti u odgovarajuću posudu i staviti u, zagrejanu, rernu, da se, malo, ispeče. Paziti da vam ne pregori, pa ga, u toku pečenja, nekoliko puta promešati. Pečeni susam ostaviti da se ohladi.
3. Ja sam puter pravila u čoperu (Ultimate Chopper), kao i puter sa kikirikijem (recept je na blogu - Likeri - sokovi i ostalo). Mislim da ništa ne može da susam pretvori u kašastu smesu (u vidu putera), kao ova sprava.
4. Puter pravite iz dva puta (navedene sastojke podeliti na pola) da bi se bolje izblendalo. Naime, u čoper staviti 200 g ispečenog susama, dodati mrvicu soli, kašičicu meda i dve kašike maslinovog ulja. Mutiti dok se susam ne pretvori u puter.
5. U toku mućenja, dva puta zaustaviti čoper i susam, sa stranica vratiti u sredinu čopera, da bi se ravnomerno umutilo.
6. Puter stavite u teglicu (od 400g) i ostavite da se ohladi. Ja nisam mogla da sačekam da se ohladi, morala sam da probam, pa je zato na slici malo tečniji. Inače kada se ohladi (držati ga na sobnoj temperaturi) ima strukturu putera.
7. Puter od susama je veoma ukusan. Možete ga koristiti kao namaz za hleb, za salate, kolače...
Savet:
Vrlo lako se pravi, fantastičnog je ukusa i, što je jako bitno, - neuporedivo je jeftiniji od kupovnog.

Testenina sa mesom u bešamel sosu

Potrebno je:

  • 500 g testenine (po izboru)
  • 1/2 kg svinjskog mlevenog mesa
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1/2 kašičice karija
  • 2 kašike koncetrata paradajza
  • suvi biljni začin
  • biber

Za bešamel sos:

  • 50 ml ulja
  • 3 kašike brašna
  • 1/2 l mleka
  • 1 čaša kisele pavlake
  • suvi biljni začin
  • ulje

I još:

  • 200 g kačkavalja

Priprema

1. Mleveno meso staviti na zagrejano ulje, posuti biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, pa dinstati dok se ne isprži. Na pola prženja ubaciti đumbir, beli luk, kari i paradajz.
2. Bešamel sos: Ulje staviti u manju šerpicu, odmah, dodati brašno, pa staviti na vatru. Mešati žicom da se brašno potpuno rastvori. Kada masa počne da vri sipati toplo mleko, uz neprekidno mućenje žicom. Posuti suvim biljnim začinom, po ukusu. Mešati dok se sos ne zgusne. Kada se sos zgusnuo ubaciti kiselu pavlaku i mešati da se pavlaka sjedini sa sosom. Ja uvek u bešamel dodajem kiselu pavlaku, jer sos postane kremastiji.
3. Testeninu skuvati u posoljenoj vodi, sa dodatkom malo ulja. Skuvanu testeninu procediti.
4. Vatrostalnu činiju podmazati uljem. Sipati u činiju pola testenine i poravnati. Preko sipati pola bešamela, poravnati kašikom, pa izručiti celu količinu mesa, koju, takođe, ravnomerno rasporediti. Zatim sipati drugu polovinu testenine, preliti sa ostatkom bešamela i preko krupno narendati kačkavalj.
5. Činiju staviti u prethodno zagrejanu, rernu na 190 stepeni, da se kačkavalj otopi i blago porumeni. Izvaditi činiju iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, pa poslužiti.