Странице

петак, 03. фебруар 2017.

Kiflice sa tri vrste sira

Za testo:

  • 1/2 kg brašna
  • 100 g Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira
  • 150 g Moja Kravica belog sira
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1 belance
  • (žumance iskoristiti za premazivanje kiflica)
  • 2 kesice praška za pecivo
  • 1,5 kašičica soli

Za fil:

  • 150 g kačkavalja

Priprema

1. U vanglicu staviti brašno. Dodati Moja Kravica Kuhinjica sitan sir i Moja Kravica Beli sir, koji viljuškom, prethodno, izmrvimo. Zatim dodati jedno celo jaje, jedno belance, mleko, ulje, so i pecivo. Umesiti testo, podeliti ga na dva dela i ostaviti u frižider na pola sata.
2. Posle pola sata izvaditi testo iz frižidera i svaku polovinu podeliti na dva dela. Znači imamo, ukupno, četiri loptice testa. Uzeti jednu lopticu testa i razviti u krug. Krug podeliti na osam trouglova. Na početku svakog trougla staviti po kocku kačkavalja, saviti ivice testa preko sira (da, prilikom pečenja, kačkavalj ne iscuri) i uviti kiflicu. Postupak ponoviti i sa ostalim testom.
3. Kiflice poređati u pleh, preko pek papira. Premazati ih mešavinom žumanceta i malo, mleka, posuti susamom i staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 C. Uživajte u vrućim kiflicama, mada ništa ne gube od ukusa ni kada se ohlade (ako ostanu).

Svinjska rebra u marinadi

Potrebno je:

  • 1,2 kg svinjskih rebara u komadu

Marinada:

  • 4 čena belog luka
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašika origana
  • 1 kašika ljute, mlevene, paprike
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike šećera
  • 1 pomorandža (sok)
  • 2 kašičice mlevenog bibera
  • 50 ml ulja
  • 2 kašike vinskog sirćeta

Ostalo:

  • 1 kg krompira
  • biozačin
  • ulje

Priprema

1. Kim staviti u suvu šerpicu, pa ga propržiti da pusti aromu. Staviti ga u avan i izmrviti.
2. U blender staviti sve navedene sastojke (soka od pomorandže treba da bude 50 ml), pa ih umutiti da se napravi kašasta smesa.
3. Meso staviti u pleh, pa ga dobro premazati sa marinadom, sa obe strane. U premazivanju mesa potrošiti svu marinadu.
4. Tako premazano meso, zajedno sa plehom, uvući u kesu i ostaviti u frižider, da prenoći. Narednog dana ga izvaditi i staviti u, dobro podmazani, pekač. Krompir oljuštiti i preseći ga na pola, po dužini. Staviti ga u dublji sud i posuti sa biozačinom i uljem. Dobro promešati, pa ga poređati oko mesa.
5. Poklopiti (ili dobro zatvoriti alu folijom) i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 130 stepeni - 2,5 sata. Posle datog vremena izvaditi pekač, otklopiti i, ako je potrebno, vratiti da se meso zarumeni. Ja nisam vraćala, jer je jelo dobilo lepu boju i pod poklopcem.
6. Iseći meso, staviti ga na oval, poređati krompiriće i poslužiti uz salatu, po ukusu.