Странице

недеља, 05. фебруар 2017.

Moja pita sa kiselim kupusom

Za testo:

  • 700 g brašna
  • 80 ml ulja
  • 450 ml vode
  • 1/3 kockice kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

Za fil:

  • 1,5 kg iseckanog kiselog kupusa
  • 3 srednje glavice crnog luka
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • ulje

I još:

  • ulje, za prskanje korica

Priprema

1. Fil: Kupus iseckati sitno (kao za podvarak) i, ako je dosta kiseo, isprati ga u nekoliko voda. Dobro ga iscediti. U odgovarajuću posudu sipati ulje, dodati pripremljeni kupus i, dobro, promešati. Crni luk iseckati na kockice, dodati u kupus, promešati i staviti na vatru. Kupus pržiti na srednjoj temperaturi. Pri kraju prženja (kada kupus omekša) posuti sa mlevenim biberom i, ako je potrebno, suvim biljnim začinom. Promešati, pržiti još 2-3 minuta i skloniti sa vatre. Ostaviti da se ohladi.
2. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati ulje, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo, uz dodavanje, vrlo malo, brašna, da se testo ne lepi za ruke. Zamešeno testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na devet delova. Od svakog dela napraviti jufkicu (lopticu testa), prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta, da testo odmori. Uzeti prvu jufkicu i staviti je na, dobro pobrašnjenu, radnu podlogu. Pomoću oklagije razviti, što tanju, koru. Važno je da kora uvek bude posuta brašnom, kao da brašna bude i ispod kore, kada se radi sa oklagijom.
3. Razvijenu koru poprskati sa tri kašičice ulja, pa naneti deo fila, sa kupusom, po celoj kori.
4. Sada, od sebe urolajte koru, do polovine testa, pa suprotni kraj, takođe, urolajte i sastaviti oba rolata.
5. Dobijenu koru saviti u oblik puža.
6. Isti postupak nastaviti sa ostalim jufkama i filom. Formirane kore poređati u pleh, preko pek papira, pa ih premazati sa uljem.
7. Pitu staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Pečenu pitu izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi, pa je poslužiti.

Kolač sa jabukama i višnjama

Potrebno je:

  • 1 kg jabuka
  • 360 g šećera
  • 180 ml ulja
  • 140 g pšeničnog griza
  • 240 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

...i još:

  • 300 g očišćenih višanja

Priprema

1. Jabuke očistiti od semenki i izrendati sa korom (na krupnoj strani rendeta). Očišćene višnje odmrznuti i staviti, u cetku, da se ocede.
2. U vanglicu staviti brašno, griz i prašak za pecivo, pa promešati. Zatim dodati šećer i ulje i, dobro kašikom, sjediniti. Na kraju ubaciti izrendane jabuke i promešati da se sastojci, potpuno, sjedine. Dobijenu smesu podeliti na dva, jednaka, dela.
3. Rernu uključiti da se zagreje, na 160 stepeni. Uzeti pleh, vel. 30x20 cm, pa ga, dobro, premazati margarinom. Posuti po plehu brašno i, blago, rukom udarati po plehu da se brašno rasporedi po celom plehu. Ostatak brašna istresti.
4. U pripremljeni pleh staviti, kašikom, prvu polovinu pripremljene smese, sa jabukama. Ravnomerno je rasporediti. Preko poređati oceđene višnje (malo ih utisnuti u testo). Preko višanja rasporediti ostatak smese sa jabukama.
5. Staviti kolač da se peče. Probati čačkalicom da li je pečen. Ako je potrebno, pri kraju pečenja, kolač prekriti alu folijom, da ne bi izgoreo.
6. Pečeni kolač, sasvim, ohladiti, iseći na kocke i poslužiti.

Krompir sa svinjskim mesom i povrćem

Potrebno je:

  • 700 g svinjskog mesa od plećke
  • 150 g mesnate slanine
  • 1 kg krompira
  • 2 glavice crnog luka (srednje veličine)
  • 1 veća šargarepa
  • 4 veća kisela krastavčića
  • 60 g maslaca
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • 2 kašičice senfa
  • 150 ml belog vina
  • suvi biljni začin
  • biber

Priprema

1. Meso iseći na kockice, staviti ga u dublju posudu i posuti sa suvim biljnim začinom, biberom (po ukusu) i bosiljkom. Promešati i staviti da se prži, na pola maslaca.
2. Kada meso malo porumeni, skloniti ga sa vatre i dodati senf. Promešati, da se senf sjedini sa mesom.
3. Očistiti šargarepu, luk i krompir. Krompir, šargarepu i kisele krastavčiće iseći na krugove, a luk na rebarca. Uzeti odgovarajuću, dublju, posudu za pečenje, pa na dno poređati šnitove slanine.
4. Preko slanine staviti pola količine isečenog krompira, zatim izručiti celu količinu mesa i ravnomerno ga rasporediti.
5. Preko mesa rasporediti luk, pa šargarepu, krastavčiće i na kraju staviti drugu polovinu krompira.
6. Po površini krompira iseckati ostatak maslaca, naliti belo vino, poklopiti (ili prekriti alu folijom) i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni - 50 minuta.
7. Posle proteka datog vremena izvaditi činiju, otklopiti (ili skinuti alu foliju) i vratiti u rernu da se jelo, blago, zapeče.
8. Poslužiti uz salatu, po želji i, naravno, neizbežno pivo (po mogućstvu Staropramen, najlepše). Uživajte.