Странице

уторак, 07. фебруар 2017.

Kolač sa jabukama - jako brzo a veoma ukusno

Potrebno je:

  • 400 g pti ber keksa
  • 1,5 kg nakiselih jabuka
  • 1 limun (sok)
  • 500 g šećera
  • 600 ml vode
  • 3 pudinga sa ukusom vanile
  • 300 ml vode
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema

1. Jabuke oljuštiti, narendati i preliti sokom od limuna. Staviti ih u dublju posudu, dodati 500 g šećera i preliti sa 600 ml vode. Staviti sud na vatru i kuvati dok jabuke ne omekšaju.
2. U odgovarajućoj posudi rastvoriti puding sa 300 ml vode i sipati u skuvane jabuke. Skuvati krem.
3. Uzeti odgovarajući pleh (ja sam ređala tri reda - 3x6 komada keksa) i poređati prvi red keksa. Preko keksa rasporediti prvu trećinu, vrelog, krema. Staviti drugi red keksa - druga trećina krema i na kraju, poređati zadnji red keksa i prekriti ostatkom krema.
4. Ostaviti da se kolač ohladi, pa ga premazati umućenom pavlakom. Po površini narendati čokoladu.

Piletina sa ajvarom

Potrebno je:

  • 3 pileća karabataka
  • suvi biljni začin
  • biber
  • aleva paprika

Za preliv:

  • 200 g ljutog ajvara (ko ne voli ljuto,
  • neka koristi sladak ajvar)
  • 50 ml vode
  • 30 ml ulja
  • 1 kašičica suvog bosiljka

I još:

  • 300 g šampinjona

Priprema

1. Začiniti pileće meso, sa navedenim sastojcima (slobodno dodajte i začine po želji).
2. Meso poređati u pleh. Ajvar sipati u dublju posudu, pa dodati vodu i bosiljak i sjediniti. Šampinjone preseći samo na pola, ili ako su veći na četvrtine.
3. Isečene šampinjone posuti sa suvim biljnim začinom, promešati, pa ih poređati oko mesa. Zatim sve preliti mešavinom ajvara i vode. Na kraju, preko pripremljenog jela politi ulje.
4. Pleh prekriti alu folijom i staviti ga u, prethodno zagrejanu, rernu, da se peče, na 200 stepeni - 50 minuta.
5. Izvaditi pleh, skloniti foliju i vratiti jelo, u rernu, da porumeni. Poslužiti sa barenim pirinčom, pire krompirom,...i salatom, po želji.