Странице

четвртак, 09. фебруар 2017.

Oslić u orli sosu sa pivom

Potrebno je:

  • 1 kg fileta od oslića
  • 1/2 čaše brašna
  • 3 kašičice suvog biljnog začina
  • 2 kašičice aleve paprike
  • pivo
  • brašno
  • prezle
  • 1/2 kg crnog luka
  • 1 vezica peršuna
  • 1 limun

Priprema

1. Orli sos: Staviti u jednu posudu 1/2 čaše brašna, suvi biljni začin i alevu papriku. Sipati, polako, pivo, da masa bude gustine kao za palačinke. Sve dobro promešati, da se zapeni. Filete dobro ocediti, uvaljati, prvo, u brašno, zatim u orli sos, pa u prezle i pržiti u dubokom ulju. Pržene vaditi na papirnu salvetu da papir upije višak ulja.
2. Crni luk iseckati, na režnjeve, pa ga posoliti i dobro izgnječiti, da luk pusti sok. Sitno naseckati peršun pa ga pomešati sa lukom i sve preliti uljem i sokom od jednog limuna. Na tanjir prvo staviti salatu od luka, pa na nju položiti prženu ribu
Savet:
Ovako pripremljena riba vrlo je ukusna i vruća i hladna.

Omlet sa spanaćem iz Nutribulleta

Potrebno je:

  • 2 jajeta
  • 20 g spanaća
  • 20 ml mleka
  • suvi biljni začin
  • biber
  • beli luk
  • origano

...i još:

  • izdrobljeni sir

Priprema

1. U veliku čašu Nutribulleta razbiti jaja, dodati spanać, sipati mleko i dodati začine (količinu i vrstu začina dodati po ukusu). Zatvoriti i mutiti 10-ak sekundi.
2. U teflonski tiganj (vel. 26cm) sipati malo ulja i staviti da se, ulje, zagreje. Na zagrejano ulje sipati smesu za omlet, ravnomerno je rasporediti po tiganju i pržiti, na srednjoj temperaturi. Kada se jedna strana omleta isprži, preokrenuti je na drugu stranu, da se i ona isprži.
3. Isprženi omlet preklopiti, posuti izdrobljenim sirom i poslužiti uz ajvar i domaći, crni, hleb. Ko želi može, pre preklapanja omleta, da stavi, po sredini omleta suhomesnato i kačkavalj, pa da preklopi omlet i ostavi još malo na vatri, da se kačkavalj rastopi.