Странице

петак, 10. фебруар 2017.

Čaj protiv suvog kašlja

Potrebno je:

  • 200 ml vode
  • 1 mala kašičica čaja od sušenog lista žalfije
  • 4 lista lovora
  • 1 supena kašika šećera

Priprema

1. 200 ml vode staviti u šerpicu da provri. Kada provri dodati kašičicu žalfije, poklopiti i na jako tihoj vatri, kuvati tri minuta. Skloniti sa vatre i ubaciti lovor. Ostaviti da odstoji 10 minuta.
2. Za to vreme, kašiku šećera staviti u posudu (manje lonče) i staviti na tihu vatru, da se karamelizuje. Čaj procediti i kada se šećer karamelizovao sipati, proceđeni, čaj i kuvati na tihoj temperaturi, da se šećer otopi.
3. Ovaj čaj je najbolje popiti uveče, iz više puta (nije bitno i ako se ohladi). Može slobodno deci da se daje, po jedna kašičica, kad god se setite u toku dana, jer zbog gorčine dečica odbijaju da ga piju. Ovo je vrlo efikasan čaj, za dosadno, suvo kašljucanje. Čaj se pije najmanje tri dana.

Štrudla od integralnog brašna, sa voćnim filom

Za testo:

  • 350 g integralnog pšeničnog brašna
  • 350 g ražanog brašna
  • 1 kašika soja mleka u prahu
  • 50 g sirovih semenki suncokreta
  • 50 g sitno iseckanih lešnika
  • 100 g suvog grožđa
  • 60 g žutog šećera
  • 1 kašičica himalajske soli
  • 50 g rastopljenog margarina
  • 1 kockica kvasca
  • 350 ml vode
  • 1 kašičica šećera

za fil:

  • 600 ml gaziranog soka od pomorandže
  • 2 kesice pudinga, sa ukusom vanile
  • 100 g šećera
  • 2 srednje pomorandže
  • 1 banana

Priprema

1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so, žuti šećer, mleko od soje u prahu, suncokret, iseckane lešnike, suvo grožđe, rastopljeni margarin i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo (ako je potrebno dodati još malo brašna, da se dobije testo, koje se, vrlo, malo lepi za ruke). Zamešeno testo staviti u, nauljenu, vanglicu, i ostaviti da naraste.
2. Fil: Od gaziranog soka odvojiti 200 ml, a ostatak soka, zajedno sa šećerom, staviti da provri. Sa odvojenim sokom razmutiti puding, sipati u provreli sok i skuvati (kao svaki puding). Skuvani puding prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Ohleđen puding podeliti na dva, jednaka, dela. U svaku polovinu fila dodati po jednu, na kockice iseckanu, pomorandžu.
3. Uskislo testo prebaciti na nauljenu radnu površinu (ne koristiti, više, brašno) i podeliti ga na dva dela. Prvu polovinu testa razviti u oblik pravougaonika, prema plehu u kome će se štrudla peći. Ja sam koristila pleh, vel. 35x20 cm. Preko razvijene kore staviti pola fila i ravnomerno ga rasporediti. Preko fila iseckati pola banane, pa testo uviti u rolat.
4. Isti postupak uraditi i sa ostatkom testa, fila i banane. Rolate staviti u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu.
5. Narasle rolate premazati mešavinom ulja i tople vode, pa ih staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečenu štrudlu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi, premazati vrelom vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se, potpuno, ohlade.
6. Ohlađenu štrudlu iseći na, deblje, parčiće i poslužiti.

Piletina u kari sosu

Potrebno je :

  • 1/2 kg belog pilećeg mesa, otkošćeno
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 1 srednja glavica ljubičastog luka
  • 3 veća čena belog luka
  • 300 g šampinjona
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 3 trougla sira za mazanje
  • 1 kašičica karija
  • 1/2 kašičice ljutog, crvenog, bibera
  • 100 ml vode
  • mleveni biber
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema

1. Šampinjone samo prebrisati vlažnom krpom, ili ih, pažljivo, oljuštiti (odnosno skinuti gornju koricu). Nemojte ih prati. U teflonski tiganj sipati ulje i staviti da se, dobro, zagreje, na najačoj temperatiri. Kada ulje bude vrelo ubaciti pečurke (pazite da se ne izgorite), smanjiti, malo, temperaturu i ispržiti pečurke. U toku prženja, nekoliko puta ih promešati, da bi bile ravnomerno ispržene. Ispržene šampinjone, rešetkastom, kašikom izvaditi u tanjir, i držati na toplom (na šporetu).
2. Pileće meso iseći na krupnije kocke, crni i beli luk sitno iseckati, a ljubičasti luk iseći na režnjeve. Na ulju, gde su se pržili šampinjoni (ako treba dodati još, malo, ulja) ubaciti pileće meso, i staviti ga da se prži. Meso pržiti na srednjoj temperaturi. Kada meso pobeli dodati iseckan crni luk, beli luk i ljubičasti luk. Promešati i nastaviti sa prženjem. Posuti sa karijem i crvenim biberom, kao i suvim biljnim začinom i crnim, mlevenim, biberom (suvi biljni začin i crni biber dodati po ukusu). Promešati.
3. Posle 2-3 minuta sipati vrelu vodu (100 ml) i pržiti sve dok se luk ne pretvori u kašastu smesu. S vremena na vreme promešati. Zatim dodati sir za mazanje (popularnu "Zdenku") i mešati da se sir rastopi.
4. Kada se sir rastopio sipati pavlaku za kuvanje, promešati i krčkati pet minuta.
5. Zatim ubaciti ispržene šampinjone, dobro promešati, i poslužiti, uz Staropramen pivo. Živeli!