Странице

петак, 17. фебруар 2017.

Nugat torta

Korice:

  • 10 jajeta
  • 15 kašika šećera
  • 10 kašika brašna
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika kakaoa
  • 2,5 kašičice praška za pecivo
  • 15 kašika mlevenog lešnika

Fil:

  • 200 g čokolade
  • 200 g pečenog, mlevenog, lešnika
  • 500 g margarina za mazanje
  • 150 g šećera u prahu

...i još:

  • 200 g belog šlag krema
  • 150 g čokolade
  • 80 g margarina za mazanje

Priprema

1. Korice: Korice peći u plehu, vel. 35x20cm. Od navedenih sastojaka ispeći pet korica. Za jednu koricu je potrebno - 2 jajeta, 3 kašike šećera, 2 kašike brašna, 1 kašika kakaoa, 1 kašika ulja, 3 kašike mlevenog lešnika i pola kašičice peciva.
2. Korice peći preko pek papira. Pečene korice slagati jednu preko druge, a između svake da bude pek papir. Kada i zadnju koricu ispečete, staviti pek papir i, korice, prekriti kuhinjskom krpom, dok se sprema fil (kasnije ne treba da ih prelivate ni sa čim, da bi omekšale).
3. Fil: Lešnik ispeći i dok je još vruć skloniti ljuspice. Ohladiti ga i samleti. Čokoladu rastopiti na pari i ohladiti. Margarin umutiti sa šećerom u prahu, dodati rastopljenu, ohlađenu, čokoladu i mlevene lešnike. Dobro sjediniti i ostaviti u frižider, pola sata.
4. Korice ređati u odgovarajuću posudu i svaku filovati, pripremljenim, filom. Celu tortu premazati umućenim šlag kremom. Staviti u frižider, da se šlag stegne
5. Za preliv, čokoladu rastopiti na pari, zajedno sa margarinom. Ostaviti u frižider, da se, blago, stegne. Preliti preko torte i ostaviti da se glazura, potpuno, stegne.

Svinjski vrat sa kimom

Potrebno je:

  • 700 g svinjskog vrata (3 veća parčeta)
  • 2 kašičice kima
  • 6 češnja belog luka
  • 2 lovorova lista
  • 200 ml belog vina
  • 100 g putera
  • 70 ml ulja
  • suvi biljni začin
  • biber

Priprema

1. Meso začiniti suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu. U dublji pleh, za pečenje, sipati ulje, pa poređati meso.
2. Beli luk očistiti i preseći na pola, pa ga rasporediti preko mesa. Meso, takođe, posuti i sa kimom. Staviti u pleh i lorber. Puter iseckati i staviti ga preko mesa. Najzad, sa strane, sipati vino.
3. Pleh pokriti alu folijom i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu, da se peče na 200 stepeni. Posle sat vremena pečenja, izvaditi pleh, preokrenuti meso i vratiti ponovo u rernu, dok meso blago ne porumeni. Pazite da ga ne prepečete, samo da malo promeni boju..
4. Poslužite pečeno meso (toliko je mekano, da nož nije ni potreban) uz pire krompir i salatu, po želji. I, naravno, uz hladan Staropramen. Živeli!