Странице

недеља, 12. март 2017.

Pasulj sa ćuftama

Potrebno je:

  • 1/2 kg pasulja
  • 2 lista lovora
  • voda
  • suvi biljni začin
  • biber

Za zapršku:

  • 1 glavica sitno iseckanog, crnog luka
  • 4 češnja sitno iseckanon, belog luka
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika aleve paprike

Za čufte:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 3 kašike prezli
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • suvi biljni začin

I još:

  • ulje

Priprema

1. Pasulj naliti sa hladnom vodom i staviti da prokuva. Kada provri, prosuti vodu i naliti, ponovo, sada sa vrelom vodom. Dodati lovor i staviti da se kuva.
2. Ćufte: U vanglicu staviti mleveno meso, pa dodati sitno iseckani crni i beli luk, jaje, prezle, senf, pecivo, biber i suvi biljni začin, po ukusu. Dobro rukom zamesiti. Vlažnim rukama praviti veće ćufte.
3. U dublji tiganj ( ja sam koristila vok) sipati ulje, zagrejati ga, pa poređati ćufte i pržiti. Kada porumeni jedna strana, okrenuti da i druga srtana dobije rumenu boju. Pržene ćufte izvaditi u tanjir i držati na toplom.
4. Zaprška: U ulje, gde se pržilo ćufte, staviti sitno iseckani beli i crni luk. Propržiti da luk omekša. Dodati brašno i promešati. Ostaviti minut da se brašno proprži, pa ubaciti alevu papriku. Promešati i sipati u skuvani pasulj. U pasulj dodati biber i suvi biljni začin, po ukusu.
5. Tako pripremljen pasulj preručiti u odgovarajući pleh, prethodno podmazan uljem. Po površini poređati ćufte i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu da se peče, oko pola sata, na 190 stepeni. Poslužiti sa salatom, po vašoj želji.

Sofijin kuglof

Potrebno je:

  • 3 jajeta
  • 10 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 10 kašika mleka
  • 10 kašika ulja
  • 5 kašika gazirane vode
  • 20 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g čokolade za kuvanje

I još:

  • 1 tabla euro bloka
  • 2 kašike džema od kajsija

Priprema

1. Ovo je recept jedne male devojčice, Sofije (koja ima 10 godina), koja mnooogo voli ujaka Miloša, pa je naročito zbog njega napravila ovaj desert (uz malu bakinu pomoć). Inače, ona je ćerka moje sestričine i ja sam obećala da ću njen recept da objavim. Sofija, hvala na trudu i ljubi te baba i ujaci - Bojan, a naročito Miloš.
2. U dublju vanglicu razbiti jaja, pa ih penaso umutiti, uz postepeno dodavanje šećera i vanil šećera. U umućenu smesu ubaciti mleko, ulje i gaziranu vodu, pa sjediniti. Dodati mešavinu brašna i peciva, pa dobro umutiti.
3. Na kraju ubaciti suvo grožđe i iseckanu čokoladu. Dobro, kašikom, promešati.
4. Uzeti kalup za kuglof, vel. 24 cm, dobro ga premazati uljem, pa izručiti umućenu smesu. Po površini, ponegde staviti džem od kajsija. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
5. Pečeni kuglof izvaditi, prevrnuti na tacnu za posluženje, i preko njega (vrelog) narendati tablu euro bloka. Ostaviti da se ohladi, iseći i poslužiti.