Странице

петак, 17. март 2017.

Voćna torta sa tri vrste čokolade

Potrebno je:

  • 5 jaja
  • 100 g šećera
  • 2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma
  • 60 g margarina
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g crne čokolade
  • 100 g bele čokolade
  • 1/2 l slatke pavlake
  • 1 kesica želatina
  • 300 g tropskog voća (jedno pakovanje)
  • 200 g šećera u prahu
  • 150 g plazma keksa
  • mleko

Za ukrašavanje torte:

  • 50 g crne čokolade
  • 20 g maslaca

Priprema

1. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje 100 g šećera, čvrsto umutiti. Dodavati jedno po jedno žumance i umutiti, da se dobije kremasta smesa.
2. Ovu smesu sipati u posudu, koja je pogodna za šporet, i skuvati krem, na pari. U skuvani krem dodati rum šećer, promešati i ostaviti da se, krem, ohladi. Margarin, viljuškom, penasto umutiti i dodati u ohlađeni krem, od jaja. Dobro sjediniti.
3. Slatku pavlaku, čvrsto, umutiti, uz dodavanje 200 g šećera u prahu. Želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanja. U krem sa jajima dodati tri kašike, umućene, slatke pavlake, dobro promešati, pa, krem sa jajima, sipati u slatku pavlaku. Umutiti mikserom. Dodati pripremljeni želatin i sjediniti.
4. Dobijeni krem podeliti na tri, jednaka, dela. Sve tri vrste čokolade, svaku posebno, rastopiti na pari, ili u mikrotalasnoj (što je mnogo brže). Tropsko voće, prethodno odmrznuto, dobro ocediti. Možete koristiti voće koje želite. Ja sam, prvi put, naišla na pakovanje tropskog voća, pa sam htela da ga isprobam. Ako ste u mogućnosti da ga nađete, obavezno napravite neki desert sa njim. Ukus je poseban.
5. U jednu trećinu krema dodati, rastopljenu, crnu čokoladu, u drugu trećinu krema staviti mlečnu čokoladu i u ostatak krema staviti belu čokoladu. Mikserom dobro sjediniti krem sa, dodatim, rastopljenim, čokoladama. U beli deo fila ubaciti voće i, kašikom, promešati.
6. Uzeti kalup, vel. 35x12x8 cm, i celog ga obložiti sa, samolepljivom, providnom folijom. U kalup staviti, prvo, deo sa crnom čokoladom i ravnomerno ga rasporediti. Ako želite da vam delovi filova budu "pod konac" razdvojeni, onda svaki deo fila koji stavite u kalup, ostavite u zamrzivač, oko 15-ak minuta (znači stavite fil sa crnom čokoladom, ostavite u zamrzivač, pa onda fil sa belom čokoladom, u zamrzivač, i na kraju ide fil sa mlečnom čokoladom). Ja nisam mogla da toliko čekam, pa linije razdvajanja filova nisu idealne, ali je zato ukus fantastičan.
7. Zatim ide fil sa belom čokoladom i voćem i, na kraju, fil sa mlečnom čokoladom. Preko zadnjeg fila poređati plazma keks, prethodno potopljen u mleko.
8. Tortu prekriti providnom folijom i ostaviti, preko noći, u frižideru. Narednog dana tortu prevrnuti, na odgovarajuću tacnu i skloniti foliju. Tortu ukrasiti rastopljenom čokoladom (Čokoladu i maslac rastopiti na vodenoj pari i malo prohladiti. Staviti čokoladu u kesicu za zamrzivač, kojoj se, vrlo malo, odseče jedna strana i išarati tortu).