Странице

понедељак, 27. март 2017.

Torta sa jagodama

Potrebno je:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 150 g sitno iseckanog kikirikija
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g otopljenog margarina

Fil:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 150 g šećera u prahu
  • 300 g sitnog (neslanog) sira
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2 kesice želatina
  • 800 g jagoda

Priprema

1. Mleveni keks staviti u dublju posudu. Dodati istopljeni margarin, šećer u prahu i iseckani kikiriki (ako je potrebno dodati i malo mleka) i zamesiti, da može da se formira kora. Kalup sa obručem (vel. 26 cm) podmazati uljem a ivice obložiti sa providnom folijom. Staviti pripremljeni keks i formirati koru (utapkati rukom).
2. Jedan deo jagoda iseći na pola i poređati ih (sečena strana okrenuta prema stranicama kalupa) u krug, uz kalup.
3. Fil: Umutiti čvrsto slatku pavlaku. Dodati šećer u prahu i sjediniti. Dodati sitan sir i kiselu pavlaku, pa sve umutiti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice i dodati u umećeni fil. Mikserom sve sjediniti.
4. Od umućenog fila odvojiti jednu trećinu i 6 kašika (za ukrašavanje). U ostatak fila staviti iseckane jagode (odvojiti za ukrašavanje), promešati i staviti preko kore od keksa. Preko staviti odvojenu jednu trećinu belog fila. Poravnati i dekorisati sa odvojenih šest kašika fila i jagodama. Ostaviti preko noći u frižideru. Sutradan izvaditi kalup, skinuti obruč, staviti tortu na tacnu i poslužiti.

Jedan vid indijskog ručka

Piletina u paradajz sosu:

  • 500 g belog pilećeg mesa
  • 60 g putera
  • 1 glavica crnog luka
  • 5 češnja belog luka
  • 1 kašika mlevenog kima
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • 1 kašičica ljutog crvenog bibera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice kurkume
  • 400 ml paradajz sosa
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice crvenog bibera
  • 1/2 kašičice karija
  • 70 ml ulja

Basmati pirinač sa Garam masala:

  • 1 čaša (od 250 ml) basmati pirinča
  • 2 čaše vode
  • 80 g putera
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica Garam Masalaa
  • 1 kockica za supu od povrća
  • po ukusu soli
  • po ukusu crnog bibera

Indijski hleb (Naan):

  • 300 g brašna
  • 125 ml vode
  • 3 kašike jogurta
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 30 g putera

Priprema

1. Piletina u paradajz sosu: Staviti ulje da se zagreje. Za to vreme meso iseći na kocke. Staviti ga na zagrejano ulje i promešati. Kada promeni boju posuti ga sa karijem, promešati i .nastaviti sa prženjem, dok meso ne dobije zlatno rumenu boju. Skloniti ga sa vatre i držati na toplom.
2. Puter staviti da se rastopi. Crni i beli luk sitno iseckati. U rastopljeni puter dodati iseckani crni luk, prodinstati da malo omekša, pa ubaciti, iseckani, beli luk. Pržiti još, oko, jedan minut.
3. Dodati začine: kim, so, đumbir, ljut crveni biber, cimet i kurkumu. Pržiti oko dva minuta, pa  dodati paradajz sos. Krčkati, na tihoj vatri, 10 minuta.
4. Zatim, u sos, dodati kiselu pavlaku, crveni biber i kašiku šećera. Krčkati sos, još, 10 minuta, pa ubaciti isprženo meso. Nastaviti sa krčkanjem još pet minuta i skloniti sa vatre.
5. Basmati pirinač sa Garam Masala: Staviti puter da se rastopi. Na rastopljeni puter staviti sitno iseckani crni i beli luk, kao i začin Garam Masala (nisam našla da ga kupim, pa sam ga napravila od sledećih sastojaka - 1 kašika kima, 1,5 kašičica korijandera, 1,5 kašičica crnog bibera, 1,5 kašičica kardamoma u prahu, 1 kašičica cimeta u prahu, 1/2 kašičice karanfilića i 1/2 kašičice morskog oraščeta u prahu. Sve pomešati i samleti. Samlela sam začine u mašinici za mlevenje maka), promešati i pržiti da luk malo omekša, oko tri minuta.
6. Ubaciti pripremljeni pirinač.  Pirinač pržiti, uz stalno mešanje, dok ne postane kristalan.
7. Zatim sipati 2 čaše vode i ubaciti kockicu za supu. Dodati so i biber, po ukusu i pustiti da provri. Kada je tečnost provrela, posudu poklopiti ili prekriti alu folijom i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu, na 170 stepeni. ostaviti da krčka u rerni, 20 minuta.
8. Posle datog vremena izvaditi pirinač iz rerne, skloniti poklopac ili foliju, pa posudu  prekriti (umotati) sa peškirom. Ostaviti da odstoji 10 minuta, pa poslužiti.
9. Indijski hleb (Naan): U dublju posudu sipati vodu, dodati kvasac i šećer i promešati. Kada kvasac uskisne ubaciti brašno, so i jogurt. Zamesiti testo i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
10. Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na četiri dela.
11. Od svake jufkice razvući što tanji krug, tj. veličina razvučenog testa treba da odgovara veličini tiganja u kome će se pržiti.
12. Tiganj ( najbolje da je teflonski ) premazati rastopljenim puterom i staviti da se, dobro, ugreje, na srednjoj temperaturi. Kada se tiganj dobro ugreje staviti testo. Kada se, na testu, pojave mehurići hleb blago premazati puterom i okrenuti ga, da i druga strana dobije rumenu boju.
13. Okrenutu stranu ( ona koja je bila dole i ispekla se), takođe blago premazati rastopljenim puterom. Isprženi hleb staviti pod krpu, da odstoji pet minuta, pa poslužiti.