Странице

среда, 29. март 2017.

Pikantne makarone

Potrebno je:

  • 350 g makarona (ili špageta)
  • 50 g prezli
  • 150 g izrendanog kačkavalja
  • 150 g izrendanog sira
  • 1 sitno iseckana, sveža, ljuta papričica
  • 4 jajeta
  • 250 ml pasiranog paradajza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50 ml ulja

Priprema

1. Makarone staviti da se skuvaju, sa dodatkom kašike ulja i dve kašičice soli.
2. U dubljoj posudi razbiti jaja i žicom za mućenje ih umutiti. Dodati 100 g izrendanog kačkavalja, izrendani sir, iseckanu papričicu, pasirani paradajz i ulje, pa kašikom sve sjediniti. Na kraju dodati pecivo, pa i njega sjediniti sa ostalim sastojcima.
3. Skuvane makarone procediti i isprati ih pod mlazom tople vode. Dodati makarone u smesu sa jajima. Dobro promešati.
4. Uzeti pleh, vel. 35x20 cm, pa ga dobro podmazati uljem. Po dnu pleha sipati prezle, pa izručiti smesu sa makaronama. Poravnati i, po vrhu, posuti sa ostatkom izrendanog kačkavalja (50 g).
5. Staviti u prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni, da se zapeče, dok ne dobije rumenu boju. Ukusno je toplo i hladno (ako ostane).

Torta sa jagodama i piškotama

Potrebno je:

  • 200 g piškota sa kakaom
  • 100 g običnih piškota
  • mleko (ili sok) za natapanje piškota

Fil:

  • 2 kesice krem šlaga od vanile
  • 300 ml mleka
  • 300 g sitnog sira
  • 400 g kisele pavlake
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 kesice želatina

... i još:

  • 600 g očišćenih i iseckanih jagoda

Za ukrašavanje:

  • 200 g belog šlag krema
  • 350 ml mleka
  • crvena prehrambena boja (nekoliko kapi)

Priprema

1. Fil: U dublju vanglicu umutiti šlag krem od vanile sa 300 ml mleka. U drugu posudu umutiti kiselu pavlaku i šećer u prahu. Dodati sit i sve sjediniti. Pavlaku, sa dodacima, sipati u umućeni šlag krem i mikserom sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu i dodati u krem, uz neprestano mućenje mikserom.
2. Piškote sa kakaom samo provući kroz mleko (ili sok) i poređati u kalup sa obručem (vel. 28 cm) formirajući koru.
3. Na poređane piškote sipati pola fila, poravnati, pa posuti sa polovinom pripremljenih jagoda. Kašikom poravnati.
4. Preko staviti mešavinu običnih piškota i piškota sa kakaom.
5. Na kraju sipati drugu polovinu fila, poravnati i posuti sa ostatkom jagoda. Kašikom poravnati, pa ostaviti preko noći u frižideru.
6. Sutradan, nožem proći između torte i obruča, skinuti obruč i ukrasiti tortu, po želji.

Heljdine kore i spanać

Potrebno je:

  • 500 g heljdinih kora
  • 250 g sitnog sira
  • 250 g domaćeg, kravljeg, sira
  • 500 g spanaća
  • 4 jajeta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašičice soli

Za premazivanje kora:

  • ulje
  • kisela voda

Priprema

1. Prvo ćemo prirediti spanać. Spanać očistiti i sitno iseckati. Posoliti sa jednom kašičicom soli i ostaviti 10 -ak minuta, da spanać otpusti vodu. Posle proteka datog vremena spanać, dobro, iscediti. U dublju posudu staviti sitan sir. Domaći sir viljuškom izdrobiti, pa ga dodati u posudu i pomešati sa sitnim sirom. Dodati jaja, kiselu pavlaku, so, pecivo i, viljuškom, sve sjediniti. Na kraju ubaciti, isceđeni, spanać i dobro sjediniti.
2. Uzeti dublji pleh (vel. 38x23cm ) i dobro ga podmazati uljem. Staviti dve kore i svaku koru premazati mešavinom ulja i kisele vode (2/3 ulja + 1/3 kisele vode). Preko druge kore rasporediti deo fila. Nastaviti sa ređanjem kora i fila, s tim da zadnje dve kore samo premažete mešavinom ulja i kisele vode.
3. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada korica počne da rumeni smanjiti temperaturu na 170 stepeni i ispeći pitu do kraja. Ispečenu pitu izvaditi iz rerne i ne pokrivati je, da bi korica ostala hrskava.
4. Ostaviti pitu 15-ak minuta da se prohladi, pa je iseći na veće parčiće i poslužiti.