Странице

среда, 05. април 2017.

Tortilje sa piletinom i tartar sosom

Tortilje:

  • 300 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 kašike ulja
  • 100 ml mleka
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ulje

Domaći tartar sos:

  • 100 g majoneza
  • 3 kisela krastavčića
  • 1 struk sveže mirođije

Fil za tortilje:

  • 300 g belog pilećeg mesa
  • 4 struka mladog crnog luka
  • 2 veća češnja belog luka
  • 1 crvena paprika
  • 200 g kukuruza šećerca, iz konzerve
  • 200 g crvenog pasulja, iz konzerve
  • 250 ml pasirani paradajz
  • biozačin
  • biber

Za premazivanje tortilja:

  • 130 g kisele pavlake
  • 4 kašike pasiranog paradajza
  • 1 kašika koncetrata paradajza

...i još:

  • 150 g izrendanog kačkavalja
  • 2 kašike izrendanog parmezana

Priprema

1. Tortilje: U vanglicu staviti brašno, pa dodati so, pecivo, ulje i mleko. Zamesiti testo i prebaciti ga na, nauljenu, radnu površinu (brašno se više ne koristi). Testo formirati u oblik valjka i iseći ga na šest delova, od kojih se formiraju jufkice.
2. Providnu foliju razvući preko stola (dužina folije - da se stavi jufkica, preklopi se i razvije u obliku kruga) i celu je premazati uljem (četkicom). Staviti na sredinu jufkicu, preklopiti sa folijom i preko folije, oklagijom, razviti što tanju koru.
3. U pleh za palačinke, vel. 26cm, sipati dve kašičice ulja i staviti da se ugreje, na srednjoj temperaturi. Kada se ulje ugrejalo, staviti, pomoću nauljanih ruku, razvučenu koricu da se prži. Dok se tortilja prži, vi razvijate drugu koricu (za svaku koricu se u tiganj sipa po dve kašičice ulja). Testo se prži 1-2 minuta, pa ga okrenuti na drugu stranu, da i ona porumeni. Pržene tortilje umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohlade.
4. Fil sa piletinom (za tortilje): Pileće, belo, meso iseckati na sitne kockice i staviti ga, na zagrejano ulje, da se dinsta. Posuti ga sa biozačinom i biberom, po ukusu.
5. Papriku očistiti od semenki i iseći je na kockice. Mladi, crni, luk iseći na krugove a beli luk sitno iseckati. Crveni pasulj dobro isprati, pod mlazom hladne vode, kao i kukuruz šećerac.
6. Isprženo meso izvaditi u tanjir a u masnoću, gde se pržilo meso, ubaciti papriku, crni i beli luk i dinstati pet minuta.
7. Zatim dodati pasulj i kukuruz šečerac, pa nastaviti sa dinstanjem, još pet minuta.
8. Zatim sipati pasirani paradajz, dobro promešati i krčkati dok se smesa ne zgusne. Ostaviti da se fil prohladi.
9. Filovanje tortilja: Uzeti jednu tortilju i staviti je na radnu površinu. Na sredinu staviti tri kašike fila i .uviti je u rolat. Tako uraditi i sa ostalim tortiljama. Spremljene tortilje poređati u pleh, preko pek papira.
10. Kiselu pavlaku, pasirani paradajz i koncetrat paradajza dobro sjediniti i, obilno, premazati poređane tortilje.
11. Preko premazanih tortilja posuti narendani kaćkavalj, pa preko posuti sa parmezanom.
12. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni. Kada porumene izvaditi ih i ostaviti da se malo prohlade.
13. Poslužiti ih uz tartar sos (kisele krastavčiće iseckati sitno i dobro iscediti. Mirođiju, takođe, sitno iseckati. Sjediniti majonez, krastavčiće i mirođiju i dobro promešati). Prijatno!

Domaći čokoladni puding

Potrebno je:

  • 2 jajeta
  • 2 žumanceta
  • 180 g šećera
  • 20 g kakaoa
  • 3 kašike gustina
  • 600 ml mleka
  • 180 g čokolade
  • 50 g margarina
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 5 kapi esencije pomorandže
  • prstohvat soli

Priprema

1. Odvojiti belanca, u odgovarajuću posudu, i čvrsto ih umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca i sjediniti sa, umućenim, belancima. Dodati, mešavinu, kakaoa i gustina i, dobro, umutiti. Razrediti sa 300 ml mleka (od 600 ml).
2. Čokoladu izlomiti, dodati iseckani margarin i staviti na, tihu, vatru da se rastopi. Rastopljenu čokoladu skloniti sa vatre i dodati ekstrakt vanile i esenciju pomorandže. Promešati.
3. Ostalih 300 ml mleka staviti da se ugreje. Vruće mleko, polako, sipati u smesu sa jajima, neprestano muteći. Dobijenu smesu vratiti, ponovo, na šporet i, na tihoj vatri, skuvati puding, uz neprestano mućenje.
4. U skuvani puding sipati rastopljenu čokoladu i vratiti na šporet, još 1-2 minuta.
5. Modlice za puding isprati hladnom vodom i sipati skuvani puding. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se, puding, prohladi na sobnoj temperaturi, pa modlice staviti u frižider, da se, puding, potpuno ohladi.
6. Izvaditi iz frižidera, skloniti foliju i puding prevrnuti na tacnu za posluženje. Skloniti modlice i poslužiti, domaći čokoladni, puding. Možete ga poslužiti sa kuglom sladoleda, ali izvrsno se slaže i sa jagodama.

Baba Vukina pita

Za testo:

  • 1/2 l mleka
  • 1,5 kašičica soli
  • brašno

Za premazivanje kora:

  • 150 ml vode
  • 150 ml ulja
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 1/2 kg sira (izmrvljenog viljuškom)

Priprema

1. Testo: U vanglicu sipati, toplo mleko, so i dodati brašna, da se zamesi mekše testo. Testo dobro umesiti i podeliti ga na devet loptica.
2. Uzeti jednu lopticu testa, pa je podeliti na pola. Razviti krug, veličine desertnog tanjirića, pa ga premazati uljem. Paziti da cela površina bude dobro premazana.
3. Razviti i drugu polovinu loptice, od testa, pa je staviti preko premazanog kruga. Od tako dobijenog testa razviti tanak krug i staviti ga u, dobro zagrejani, pekač za pizzu. Na isti način razviti i ostale loptice testa.
4. Čim testo malo porumeni okrenuti ga, da se ispeče i druga strana.
5. Pečene kore stavljati na krpu, jedne preko drugih, dobro pokrivene.
6. Kada sve korice ispečete, preokrenite ih, tako da ona kora što je bila zadnja, bude prva.
7. Sada uzeti pažljivo i odvajati, po dve, sastavljene korice. Dobićemo 18 korica.
8. Uzeti veću tepsiju i dobro je podmazati. Za premazivanje kora sjediniti ulje, vodu i so. U tepsiju staviti tri kore i svaku dobro preliti sa pripremljenom mešavinom. Kore staviti tako da jedan deo visi preko tepsije.
9. Zatim staviti dve kore, preliti sa prelivom, pa rasporediti deo sira.
10. Ređati dok ima materijala. Na kraju stavite dve kore, dobro ih preliti prelivom, pa vratiti unutra kore koje su bile preko tepsije.
11. Dobro ih zaliti mešavinom ulja i vode i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C, pola sata. Pečenu pitu izvaditi i prektiti krpom. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta.
12. Zatim je preokrenuti, da donja strana bude gore i iseći na parčiće. Poslužiti uz jogurt.

Ovu pitu je pravila baka od moje snaje, baba Vuka. Baka je kore pekla na šporetu na drva, ali pošto to u stanu nije izvodljivo, odlično je poslužio pekač za pizzu. Baba Vuka, odavno, nije sa nama, ali iza nje je ostala čitava riznica dobrih recepata.

Male korpice za Uskrs

Potrebno je:

  • 370 g brašna
  • 100 ml mleka
  • 20 g kvasca (pola kockice kvasca)
  • 100 g šećera
  • 2 jajeta
  • 100 g rastopljenog margarina
  • so

Priprema

1. U mlakom mleku podići kvasac, pa zamesiti testo sa svim navedenim sastojcima. Ostaviti testo da nadođe. Za to vreme uzeti veće šoljice od bele kafe i od alu folije napraviti korpice. Kako? Unutrašnjost šoljica obložiti sa alu folijom. Staviti nekoliko slojeva folije, da bi korpice bile čvršće. Izvaditi, formirane, korpice, prevrnuti i svaku korpicu premazati rastopljenim margarinom.
2. Nadošlo testo izručiti na radni sto i razviti ga u obliku pravougaonika. Iseći trakice, širine 0,5mm, i na foliji isplesti mrežu. Mrežu od testa, pomoću folije prebaciti preko prevrnutog kalupa, a višak testa iseći. Premazati mešavinom žumanceta i mleka, prebaciti na odgovarajuću posudu i staviti da se peče. Ako želite da pravite korpice sa drškom, prvo ispeći, napravljenu, korpicu. Od ostatka testa napraviti malu pletenicu, saviti je u polukrug, u veličini gornje površine korpice, premazati mešavinom žumanceta i mleka i ispeći. Oba kraja korpice premazati umućenim belancetom, staviti dršku, i vratiti u rernu, da se prosuši. Ako drška neće da stoji, nego pada sa korpice, položiti korpicu na pek papir i tako će se drška "zalepiti" za korpicu.