Странице

среда, 12. април 2017.

Grašak sa piletinom

Potrebno je:

  • 1 pakovanje (450 g) graška
  • 3 pileća bataka
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 veća crvena paprika
  • 1 veći krompir
  • 150 g šampinjona
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 200 ml belog vina
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica đumbira
  • 2 kašike ajvara
  • 1 kašičica čili sosa
  • biozačin
  • biber
  • ulje

Priprema

1. Pileće batake začiniti biozačinom i biberom i staviti ih na zagrejano ulje, da se proprže.
2. Čim malo porumene izvaditi ih a u istu masnoću ubaciti, sitno iseckani, crni i beli luk.
3. Luk dinstati da malo omekša, pa dodati, na kockice, isečenu papriku i krompir.
4. Nastaviti sa dinstanjem, oko, pet minuta, pa ubaciti grašak, kukuruz šećerac i šampinjone, isečene na krupnije listiće. Dobro promešati i naliti belo vino. Posuti sa biberom i biozačinom, po ukusu. nastaviti sa krčkanjem, na tihoj temperaturi, oko, pola sata.
5. Zatim dodati dve kašike ajvara, promešati, pa sipati pasirani paradajz. Promešati, dodati kurkumu, đumbir i čili sos. Dobro sjediniti, pa vratiti pileće batake. Krčkati pola sata.
6. Zatim izvaditi meso pa dodati kiselu pavlaku. Promešati, probati da li treba dodati još začina i vratiti piletinu. Krčkati pet minuta, skloniti i poslužiti. Naravno uz Staropramen. Prijatno i živeli!

Čizkejk sa jagodama

Za koru:

  • 250 g keksa sa kakaom
  • 100 g čokoladnog kornfleksa
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 60 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 200 g rastopljenog putera
  • 100 ml mleka
  • jagode

Za fil:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 g šećera u prahu
  • 350 g sitnog sira (Kravica sir)
  • 450 g krem sira (Ella sir - 0%mm)
  • 2 kesice želatina
  • 400 g iseckanih jagoda

Po površini čizkejka:

  • 600 g jagoda
  • 2 kesice crvenog želatina

I još:

  • 100 g mlečne čokolade
  • 1 kašika ulja

Priprema

1. Keks i čokoladni kornfleks samleti i staviti u dublju posudu. Dodati šećer u prahu, mlevene orahe i đumbir. Dobro promešati. Uliti rastopljeni puter i mleko, pa zamesiti, rukom, koricu. Uzeti kalup sa obručem (vel. 28 cm, raširiti providnu foliju, širinu napraviti iz tri nastavka folije, staviti na dno kalupa, foliju vratiti preko dna, pa staviti obruč. Zatim foliju prebaciti preko obruča - da se ne zalepe jagode i fil, prilikom skidanja obruča). Staviti pripremljenu smesu, sa keksom, i rukama napraviti koricu. Zatim jagode prepoloviti na pola i poređati ih u krug, preko korice, tako da sečena strana bude okrenuta unutar kalupa.
2. Fil: U veću i dublju vanglicu umutiti čvrsto slatku pavlaku, uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Dodati sitan sir i sjediniti. Zatim ubaciti krem sir i umutiti da masa postane penasta. Pripremiti želatin, prema uputstvu, sa kesica. Pripremljeni želatin sipati u fil, uz neprestano mućenje. Fil podeliti na tri dela. U jednu trećinu fila staviti iseckane jagode i kašikom sjediniti. Preko korice od keksa staviti jednu trećinu belog fila. Fil stavljati kašikom, da bi pričvrstili isečene jagode uz stranice kalupa.
3. Preko staviti fil sa jagodama, pa na kraju staviti zadnji deo belog fila. Poravnati i ostaviti u frižider preko noći.
4. Narednog dana izvaditi čizkejk iz frižidera, skloniti obruč i skinuti providnu folju.
5. Mlečnu čokoladu, sa dodatkom ulja, otopiti na pari, malo prohladiti, pa kašičicom sipati po rubovima torte, tako da se čokolada razliva na ivice torte.
6. 600 g jagoda iseći na polovine i poređati po površini čizkejka. Crveni želatin pripremiti prema uputstvu sa kesica, pa još dok je vreo, četkicom ga nanositi preko jagoda (brzo raditi, zato što se želatin brzo steže).
7. Ostaviti jedan sat u frižider, pa čizkejk iseći i poslužiti.

Slane ružice

Testo:

  • 450 g brašna
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 1 kašika jabukovog sirća
  • 1 jaje
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1,5 kašičica soli

Fil:

  • sitan sir

Priprema

1. U vanglicu staviti brašno, pa dodati sve navedene sastojke. Umesiti testo. Pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji 10-ak minuta.
2. Zatim na, blago pobrašnjenoj, radnoj površini izručiti testo i razviti ga, 0,5cm debljine. Većom čašom vaditi krugove. Na svaki krug staviti po kašičicu sitnog sira, pa skupiti krajeve testa i blago ih uvrteti
3. Kalupe za mafine dobro podmazati, pa poređati napravljene ružice. Premazati ih mešavinom žumanceta i malo mleka, pa staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni.
4. Kada porumene izvaditi kalup sa ružicama, ostaviti da se prohlade, pa ih izvaditi iz kalupa i poslužiti sa jogurtom.