Странице

среда, 19. април 2017.

Marinirana svinjska rebra

Potrebno je:

  • 1 kg svinjskih rebara

Marinada:

  • 2 kašike soja sosa
  • 1/2 kašike meda
  • 2 kašike majoneza
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 2 kašičice kurkume
  • 2 kašičice sveže iseckane nane
  • 2 kašičice biozačina

...i još:

  • 1/2 kg krompira
  • 300 g šampinjona
  • 2 kašičice biozačina
  • 1 kesa za pečenje, vel. 35x40cm

Priprema :

1. Meso iseći na manje komade. Ko voli slanija jela, može meso da začini biberom i biozačinom, pre stavljanja u marunadu.
2. Marinada: U dublju posudu, sa poklopcem, staviti sve navedene začine za marinadu, pa dobro promešati, da se svi sastojci sjedine. U pripremljenu marinadu stavljati, jedno po jedno, parče mesa i dobro ga uvaljati, u pripremljenu smesu. Poklopiti posudu i ostaviti u frižider, dva sata.
3. Krompir očistiti i iseći na četvrtine ili ako je krupan iseći ga na osmine. Isečeni krompir staviti u vanglicu, dodati pečurke, samo presečene na pola, posuti sa biozačinom (po ukusu) i dobro promešati.
4. Rernu ugrejati na 200 stepeni. Uzeti kesu i, u nju, izručiti mešavinu krompira i pečuraka. Ravnomerno rasporediti. Izvaditi marinirano meso iz frižidera, pa parčiće mesa rasporediti preko krompira. Ostatak od marinade, kašikom, preliti preko mesa. Kesu zatvoriti plastičnim dodatkom, koji se dobija uz pakovanje (mada ja dodatno privežem i koncem - jer mi se jedanput, prilikom pečenja, kesa otvorila), iglom je probosti u sredini (tankom iglom) i staviti je u odgovarajući pleh. Staviti da se peče, jedan sat.
5. Posle tog vremena izvaditi pleh, PAŽLJIVO iseći kesu (pazite - od velike pare možete da se izgorite) i poslužiti, uz salatu, po želji. Vrlo ukusan ručak, probajte. Prijatno!

Krem torta sa jagodama

Korice:

  • 12 belanaca
  • 400 g šećera
  • 2 kašike soka od limuna

Vanil krem:

  • 12 žumanaca
  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 125 g putera

Fil sa jagodama:

  • 500 g jagoda
  • 10 kašika šećera
  • 1/2 l vode
  • 2 pudinga od jagoda

Fil sa čokoladom:

  • 60 g putera
  • 1 jaje
  • 100 g Menaž čokolade

Za premazivanje cele torte:

  • 200 g šlag pene
  • 250 ml kisele vode

Priprema :

1. Korice: 6 belanaca staviti u dublju činiju i, uz postepeno dodavanje 200 g šećera, umutiti čvrsti šam. Pri kraju mućenja dodati jednu kašiku soka od limuna. Pleh, vel. 35x24cm, obložiti pek papirom i sipati umućena belanca. Poravnati ih i staviti da se korica suši, u prethodno zagrejanoj rerni, na 100 stepeni, tačno dva sata (10-ak minuta zagrejati rernu na 130 stepeni, pa smanjiti na 100 stepeni i staviti koricu). Na isti način umutiti i osušiti i drugu koricu.
2. Fil sa čokoladom: Čokoladu i puter iseckati, pomešati i staviti u manju šerpicu, pa na vodenoj pari otopiti. Viljuškom dobro umutiti jaje, pa kada su se čokolada i puter sjedinili, dodavati, po malo, umućeno jaje, uz neprestano mešanje. Čim su se svi sastojci sjedinili, skloniti sa vatre i preliti preko korice, koja je stavljena na plato za tortu. Ostaviti da se potpuno stegne (ja sam koricu stavila u zamrzivač, da ne bih čekala).
3. Vanil krem: Umutiti penasto žumanca sa šećerom. Od mleka odvojiti 200 ml, razmutiti puding, pa ga dodati u umućena žumanca. Sjediniti. Ostatak mleka staviti da provri. Provrelo mleko sipati u smesu sa žumancima, pa vratiti na šporet i skuvati krem. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati penasto umućeni puter i sjediniti da krem postane penast. Od krema odvojiti 7 kašika, a ostatak sipati preko stegnute čokolade. Poravnati.
4. Fil sa jagodama: Od 1/2 l vode odvojiti malo, da se razmuti puding. U ostatak vode staviti šećer i iseckane jagode. Staviti na vatru i od momenta ključanja kuvati osam minuta. Na kraju ubaciti, razmućeni, puding i skuvati fil. Fil prohladiti, pa sipati preko vanil fila. Ostaviti da se ohladi, pa staviti drugu koricu.
5. Drugu koricu premazati sa odvojenim filom od vanile, pa celu tortu premazati umućenom šlag penom sa kiselom vodom. Ostaviti tortu preko noći u frižider, pa poslužiti.

Punjene mekike

Za testo:

  • 700 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 80 ml jogurta
  • 120 ml kisele vode
  • 2 žumanceta
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kockice kvasca

Za fil:

  • sitan sir

Priprema :

1. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati ulje, jogurt, kiselu vodu, žumanca, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da uskisne.
2. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i razviti ga, tanko, u obliku pravougaonika. Testo iseći na šire trake, pa svaku traku iseći na, otprilike, četiri pravougaonika.
3. Po celoj široj strani isečenog testa, staviti sitan sir. Sira staviti malo više, u obliku valjka. Preklopiti testo preko sira i umotati, kao rolat.
4. U odgovarajuću posudu staviti ulje, 0,5 cm visine, i staviti da se ugreje. Temperatura treba da bude srednje jačine, da ne bi testo pregorelo, a u sredini da ostane neisprženo.
5. Kada se ulje ugrejalo uzimati pripremljeno testo, rukom ga malo razvući i staviti da se prži. Mekike pržiti do zlatno rumene boje. Pržene mekike vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti sa jogurtom.