Странице

петак, 21. април 2017.

Piletina sa majonezom i ruzmarinom

Potrebno je:

  • 600 g pilećeg belog mesa (bez koske)

Za marinadu:

  • 200 g majoneza
  • 5 kašika gustog kiselog mleka
  • 2 kašike senfa
  • 2 veće grančice svežeg ruzmarina
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera

Priprema :

1. Meso iseći na šnicle.
2. Marinada: Za marinadu sve sastojke sjediniti u dubljoj posudi. Dodati iskidane listiće ruzmarina. U nedostatku svežeg ruzmarina ubaciti jednu kašičicu suvog.
3. Uvaljati svako parče mesa u marinadu i ostaviti u frižider jedan sat, da odstoji. U odgovarajući pleh izručiti meso, zajedno sa marinadom, rasporediti i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni.
4. Kada meso porumeni po vrhu, izvaditi ga. Meso ne treba preokretati, jer bi se presušilo. Poslužiti sa prilogom i salatom, po želji.

Čokoladna alva

Potrebno je:

  • 130 g maslaca
  • 1 čaša (od 180 g) griza
  • 3 čaše vode
  • 1,5 čaša šećera
  • 100 g Menaž čokolade
  • 50 g iseckanih oraha

I još:

  • kokos

Priprema

1. U manju šerpicu sipati vodu, dodati šećer i staviti da se skuva sirup. Od momenta ključanja kuvati 10 minuta i skloniti sa vatre.
2. U drugu šerpicu staviti maslac da se rastopi. U rastopljeni maslac dodati griz i pržiti, na tihoj temperaturi, dok griz ne dobije zlatno - rumenu boju.
3. U upženi griz sipati šećerni sirup, dodati izlomljenu čokoladu i kuvati, uz neprestano mešanje, dok se ne dobije gusta, lepljiva smesa. Skloniti sa šporeta i dodati iseckane orahe. Dobro promešati.
4. Uzeti četvrtastu posudu, vel. 34x34 cm, posuti, obilno, po dnu kokosom (ili prekriti pek papirom, da se ne zalepi za dno) i izručiti pripremljenu alvu. Ravnomerno je rasporediti. Po površini posuti kokosom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohladi, pa je staviti u frižider, najmanje 4-5 sati. Zatim alvu iseći na kocke i poslužiti.

Pita od starog hleba

Potrebno je:

  • 1 vekna starog hleba (1/2 kg)

Za preliv:

  • 5 jaja
  • 1 čaša jogurta (180 ml)
  • 2 čaše mleka
  • 1 čaša kisele vode
  • 1 čaša ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kg sitnog sira
  • so

Za fil:

  • 200 g šampinjona
  • 300 g stišnjene šunke
  • maslac

Za premazivanje po vrhu:

  • 1 jaje
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 čaša jogurta (180 ml)
  • so

Priprema:

1. Hleb iseći na male kockice (ja sam krišku hleba isekala uzdužno na 4 dela, pa potom na sitne kockice, otprilike 2x2 cm ). Isečeni hleb staviti u dublju posudu.
2. Šampinjone iseći sitno i staviti da se dinstaju, na malo maslaca. Posoliti vrlo malo. Šunku iseći na kockice (ja sam imala šunku, a može da se koristi šta god imate od suhomesnatog). Pri kraju dinstanja šampinjona, dodati iseckano suhomesnato i dinstati, oko, pet minuta, zajedno sa pečurkama. Ostaviti da se prohladi.
3. Preliv: Jaja razbiti u dublju posudu, posoliti sa kašičicom soli i umutiti žicom za mućenje. Ne treba vam mikser. Dodati jogurt, mleko, kiselu vodu, ulje i pecivo. Sjediniti smesu žicom za mućenje. Na kraju dodati sir i sve sjediniti. Preliti preko iseckanog hleba i dobro, rukama, izmešati. Ostaviti da odstoji pet minuta.
4. Uzeti pleh, vel. 37x23 cm, i dobro ga podmazati maslacem. Staviti pola smese natopljenog hleba. Poravnati, pa preko izručiti dinstane šampinjone sa šunkom. Takođe poravnati, pa staviti drugu polovinu natopljenog hleba. Sve lepo utapkati, da bude ravna kora.
5. Za premazivanje umutiti jaje, pa dodati kiselu pavlaku i jogurt. Posoliti sa kašičicom soli. Kašikom ravnomerno naneti na pitu. Ostaviti da odstoji, dok se rerna ne ugreje na 190 C. Staviti da se peče.
6. Pitu peći dok ne porumeni. Izvaditi je i ostaviti da se prohladi. Iseći na kocke i poslužiti sa jogurtom, kiselim mlekom ili nekom salatom. Probajte, jer bilo koga da poslužite ne može pogoditi da je u pitanju stari hleb, jer se dobija jako ukusna pita.