Странице

понедељак, 24. април 2017.

Lepinje

Potrebno je:

  • 550 g brašna
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kockice kvasca
  • 250 ml mleka
  • 70 ml ulja
  • 1 jaje

Za premazivanje lepinja:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašike ulja

Priprema :

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne.
2. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so, ulje, jaje i pripremljeni kvasac. Umesiti testo, pokriti krpom i ostaviti da naraste.
3. Nadošlo testo premesiti, pa ostaviti da još jedanput naraste. Zatim testo prebaciti na radnu površinu i podeliti na deset jufkica. Od svake jufkice formirati lepinju i ređati u pleh, preko pek papira. Sačekati da lepinje narastu, pa ih premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Staviti da se peku, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 C.
4. Kada dobiju lepu, zlatno rumenu boju izvaditi pleh i prekriti ga krpom. Kada se lepinje malo prohlade mogu da se posluže. Mada ih ja najviše volim vruće, sa kajmakom ili sirom.

Čokoladno voćna fantazija

Korica:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 200 g Menaž čokolade
  • 50 g putera

Fil sa čokoladom:

  • 300 g Menaž čokolade
  • 400 ml slatke pavlake

Fil sa sirom:

  • 1/2 kg maskarpone sira
  • 300 g rikota sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanil šećera
  • 1 kesica želatina

Glazura:

  • 100 g Menaž čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Voće:

  • 300 g sitnijih jagoda

Priprema :

1. Fil sa čokoladom: U manjoj šerpici sipati slatku pavlaku i staviti je da se zagreje (ne sme da provri), na srednjoj temperaturi. U drugoj šerpici izlomiti Menaž čokoladu, pa je preliti sa vrelom pavlakom.
2. Drvenom kašikom izmešati da se sastojci sjedine, pa fil ostaviti u frižider, da prenoći.
3. Narednog dana izvaditi fil iz frižidera i mikserom ga umutiti u penasti krem.
4. Korica: Uzeti kalup sa obručem, vel. 26cm. Dno kalupa obložiti providnom folijom, staviti obruč kalupa, pa foliju izvući preko obruča - tako će se torta bez problema odvojiti od obruča kalupa, kada se vadi. Mleveni keks staviti u dublju posudu. Preliti ga sa, otopljenom, mešavinom Menaž čokolade i putera (ako treba dodati malo mleka, zavisi koliko će keks da upije tečnosti), pa rukom sjediniti sastojke. Formirati koricu u kalupu i dobro je rukom utapkati. Staviti je u zamrzivač, na deset minuta.
5. Fil sa sirom: Maskarpone, rikotu, šećer u prahu i vanil šećer staviti u dublju posudu i kašikom (nikako mikserom) dobro sjediniti. Dodati želatin, pripremljen prema uputstvu sa kesice. Još jedanput dobro promešati, da se želatin sjedini sa ostalim sastojcima.
6. Izvaditi koru iz zamrzivača i stavljati, naizmenično, crni i beli fil, po dve pune kašike. Između poređati jagode i malo ih pritisnuti da upadnu u krem.
7. Kašikom poravnati površinu torte, pa je staviti u frižider, dok se sprema glazura.
8. Glazura: Slatku pavlaku staviti da se ugreje, pa preliti izlomljenu Menaž čokoladu. Energično kašikom mešati da se sastojci sjedine i da se čokolada u potpunosti otopi. Izvaditi tortu iz frižidera i preliti je glazurom.
9. Vratiti ponovo u frižider, najmanje 5-6 sati (poželjno bi bilo ostaviti je celog dana ili preko noći). Posle proteka datog vremena izvaditi tortu, skinuti obruč, skloniti foliju i staviti je na plato.
10. I šta sledi - uživanje u, jednom zaista fantastičnom, čokoladno - voćnom ukusu torte.

Tikvice sa tortilja čipsom

Potrebno je:

  • 550 g očišćenih i izrendanih tikvica
  • 100 g izdrobljenog sira
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica senfa
  • 1 glavica crnog luka (100 g)
  • 1 struk mladog crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 3 kašike ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g iseckane pileće salame
  • 2 kašike izrendanog parmezana
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 80 g mlevenog tortilja čipsa
  • 5 kašika prezli

Priprema :

1. Izrendane tikvice staviti u dublju posudu, posoliti sa pola kašičice soli, promešati i ostaviti da odstoje pola sata, da tikvice otpuste vodu.
2. Na tri kašike, zagrejanog, ulja staviti iseckani crni luk (stari i mladi) i iseckani beli luk. Propržiti da luk, malo, omekša. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Odstajale tikvice dobro rukama iscediti i staviti ih u dublju posudu, pa dodati izdrobljeni sir, jaja, senf, prašak za pecivo, iseckanu pileću salamu, parmezan, alevu papriku, mleveni biber, mleveni tortilja čips, prezle i, ohlađeni, proprženi luk. Sve dobro, viljuškom, sjediniti.
4. U tiganj sipati ulje, 1 cm visine, i staviti ga da se ugreje. Pripremljenu smesu sa tikvicama kašikom zahvatati (kašiku uvek umočiti u ulje) i spuštati u zagrejano ulje. Po vrhu kašikom malo pritisnuti da se dobije ovalni oblik. Tikvice pržiti na umerenoj temperaturi, da ne bi naglo porumenele, a sredina da ostane nepržena.
5. Pržene tikvice vaditi na kuhinjsku salvetu da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih uz kiselo mleko, kiselu pavlaku, a odlične su i kao prilog uz prženo meso.
Savet :
Ja nisam dodavala so, pošto su sir i parmezan bili slani, ako je potrebno, dodati soli po ukusu.