Странице

уторак, 09. мај 2017.

Svinjska rebra u marinadi sa nanom, bosiljkom...

Potrebno je:

  • 1,3 kg svinjskih rebara
  • 3 kašike gustog, grčkog, jogurta
  • 3 kašike kečapa
  • 2 kašike kari sosa
  • 1 kašika čili sosa
  • 1 kašika soja sosa
  • 2 kašičice meda
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • nana
  • bosiljak
  • majčina dušica
  • ruzmarin

I još:

  • 1 kg krompira
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 50 ml ulja
  • 3 čena belog luka

Priprema :

1. Svinjska rebarca iseći na parčiće, po želji. U dublju vanglicu staviti grčki jogurt, kečap, kari sos, čili sos, soja sos, rastopljeni med, i suvi biljni začin. Dobro promešati da se svi sastojci sjedine.
2. Nanu, bosiljak, majčinu dušicu i ruzmarin (količina po ukusu) sitno iseckati. Iseckano začinsko bilje ubaciti u vanglicu sa ostalim sastojcima i promešati.
3. U ovu marinadu uvaljati svako parče mesa, poklopiti i ostaviti u frižider, minimum dva sata.
4. Krompir očistiti i iseći na četvrtine. Staviti ga u dublju posudu. Posuti ga sa biberom, suvim biljnim začinom i alevom paprikom. Dobro promešati. Preliti sa uljem, dodati, na pola, isečeni beli luk i sjediniti.
5. Uzeti veću kesu za pečenje (Fino kese od 40x35 cm) i prvo staviti pripremljeni krompir. Preko krompira rasporediti meso, pa sve preliti ostatkom marinade. Dobro zatvoriti kesu (ja je dodatno vežem i koncem), staviti je u odgovarajući pleh i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni.
6. Posle sat vremena izvaditi pleh iz šporeta, raseći kesu i vratiti da se jelo zapeče. Poslužiti uz salatu, po želji (ja sam poslužila, uz dobro rashlađenu, salatu sa tikvicama - recept je na blogu).

Punjeni čokoladni mafini

Potrebno je:

  • 360 g brašna
  • 180 g šećera
  • 100 g Menaž čokolade
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 jaje
  • 180 ml jogurta
  • 100 ml čokoladnog mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

Krem:

  • 200 g Menaž čokolade
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema :

1. Krem: Prvo se sprema krem, da bi se stegao, dok se spremaju mafini. Pavlaku staviti u manju šerpicu i staviti na vatru, da se ugreje. Ne sme da provri. U drugu šerpicu izlomiti čokoladu, pa je preliti, vrelom, pavlakom i dobro umutiti, žicom za mućenje. Dobijeni penasti krem ohladiti na sobnoj temperaturi, pa ga ostaviti u frižider, da se stegne.
2. Testo za mafine: U vanglicu razbiti jaje i umutiti ga, uz dodavanje šećera. Dodati jogurt, ulje i čokoladno mleko. Dobro sjediniti. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i kakaom, pa dodati u umućenu smesu. Na kraju dodati čokoladu, prethodno rastopljenu na pari. Dobro umutiti, da se čokolada sjedini sa ostalim sastojcima.
3. U kalupe za mafine staviti papirne korpice i sipati testo, do 2/3 zapremine papirnih korpica. Staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Pečene mafine izvaditi i ohladiti.
4. Ohlađene mafine, pažljivo, ne vadeći ih iz papirnih korpica izdubiti, ostavljajući po 5 mm, sa strane. Izvađeno testo izmrviti.
5. Izvaditi krem iz frižidera (koji je trebao da se stegne) mikserom dobro umutiti. Odvojiti 1/3 krema i pomešati sa izmrvljenim testom. Dobijenom smesom napuniti mafine. Ostatak krema staviti u špric za ukrašavanje i ukrasiti svaki mafin. Preko krema rasporediti, jestive, perlice i šećerne cvetiće.

Punjeno pecivo

Za testo:

  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 kockice kvasca
  • 4 kašike ulja
  • 100 ml mleka
  • 1 jaje
  • 200 ml jogurta
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli

Za fil:

  • 250 g feta sira
  • 100 g kačkavalja
  • 100 g suhomesnatog (po izboru)

Priprema :

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U dublju posudu staviti brašno, pa dodati ulje, jaje, jogurt, so, šećer i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Prebaciti testo na pobrašnjenu, radnu, površinu i mesiti malo duže, dok testo ne postane elastično (ako treba dodati još malo brašna).
2. Umešeno testo ponovo vratiti u posudu gde se testo zamesilo, uvući ga u veću kesu i ostaviti preko noći u frižideru.
3. Fil: Fetu sir viljuškom izdrobiti. Kačkavalj i suhomesnato iseći na male kockice, pa dodati u izgnječeni sir i sve dobro sjediniti.
4. Narednog dana izvaditi testo iz frižidera, prebaciti ga na pobrašnjenu, radnu površinu i razviti u obliku pravougaonika, debljine 0,5 cm. Iseći uzdužno na šire trake, pa, po širini, iseći testo na veće kocke. Fil rasporediti na sve, isečene, kocke. Celom dužinom, donje, strane testa staviti fil, pa preklopiti sa gornjom stranom testa. Viljuškom pritisnuti ivice, da ne iscuri fil. Kao kod pancerota.
5. Tako spremljeno pecivo staviti da se prži na zagrejanom ulju. Kada porumeni jedna strana, okrenuti da se i druga strana isprži. Pržiti na srednjoj temperaturi, da ne bi testo naglo porumenelo, a da se u sredini ne ispeče.
6. Ispečeno pecivo vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti tople sa jogurtom, kiselim mlekom, ajvarom...