Странице

четвртак, 11. мај 2017.

Testenina u sosu, sa piletinom

Potrebno je:

  • 600 g belog pilećeg mesa
  • 1 kesica parmezana
  • 150 g kačkavalja
  • suvi biljni začin
  • biber

Sos za špagete:

  • 300 ml pasiranog paradajza
  • 300 ml vode
  • 30 ml ulja
  • 1,5 kašika brašna
  • 1/2 kašike šećera
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • bosiljak
  • nana
  • majčina dušica
  • žalfija

I još:

  • 300 g špageta
  • so
  • ulje

Priprema:

1. Belo pileće meso uzeti sa koskom. Treba 1,5 komad mesa, tako da se iseče na tri deblja parčeta. Meso začiniti suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu, pa ga  .prebaciti u dublju posudu, poklopiti i ostaviti u frižider, dok se sprema sos. Pripremiti parmezan i kačkavalj, koji će se, kasnije, krupno narendati.
2. Sos za špagete: Za sos je potreban pasirani paradajz, voda, suvi biljni začin, ulje, šećer, brašno, bosiljak, nana, majčina dušica i žalfija.
3. Ulje staviti u dublju posudu, uključiti šporet na srednju temperaturu, odmah dodati brašno i dobro promešati, da se ulje i brašno sjedine. Kada masnoća, sa brašnom, provri ubaciti pasirani paradajz i vodu. Dobro promešati i ostaviti da provri. Kuvati, oko, pet minuta, odnosno dok se sos ne zgusne. Dodati suvi biljni začin i šećer, kao i sitno iseckano začinsko bilje (količina po ukusu). Promešati i skloniti na stranu.
4. Meso izvaditi iz frižidera, kuhinjskim papirom pokupiti vodu sa njega, pa ga, sa obe strane, uvaljati u izrendani parmezan.
5. Rernu ugrejati na 220 stepeni. Sos sipati u, manju posudu, za pečenje. Po površini poređati meso.
6. Staviti da se peče. Za to vreme skuvati špagete, po uputstvu sa pakovanja. Posle pola sata izvaditi posudu sa mesom iz rerne i .posuti preko mesa izrendani kačkavalj, pa vratiti u rernu, da se kačkavalj otopi i blago porumeni.
7. Ispečeno meso izvaditi iz sosa. Skuvane špagete procediti, vratiti u posudu gde su se kuvale, sipati dve kašike maslinovog ulja i dobro promešati. Zatim uliti sos, u kome se meso peklo, dobro promešati i poslužiti, sa pečenom piletinom. I naravno, na ovu vrućinu, uz neizbežni, hladni Staropramen.

Vanilice sa čokoladom

Potrebno je:

  • 180 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žumance
  • 100 g mlevenih oraha
  • 200 g brašna

Fil:

  • 140 g putera
  • 140 g šećera u prahu
  • 140 g čokolade
  • 2 kašike džema od šljiva

Priprema:

1. Umutiti penasto puter i šećer. Dodati žumance. mlevene orahe i brašno. Zamesiti i ostaviti testo u frižider, 30 minuta.
2. Zatim testo prebaciti na, blago, pobrašnjenu radnu površinu i razviti ga, debljine 0,5 cm. Modlom za vanilice vaditi krugove testa i ređati ih u pleh, preko pek papira. Staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Paziti da vanilice ostanu svetle.
3. Pečene vanilice izvaditi i ostaviti da se ohlade.
4. Fil: Puter i šećer penasto umutiti, pa dodati rastopljenu (i ohlađenu) čokoladu. Dobro sjediniti, na kraju dodati džem od šljiva i dobro promešati.
5. Vanilice spajati pripremljenim filom i, ko voli, može da ih uvalja u šećer u prahu.