Странице

субота, 13. мај 2017.

Sočne pljeskavice

Potrebno je :

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 4 češnja belog luka
  • 12 kašika vode
  • 7 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • biozačin
  • biber

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi staviti mleveno meso. Dodati sitno iseckani crni i beli luk. Zatim dodati čašu kisele pavlake i viljuškom sve sjediniti. Dodati biozačin i biber, količina, po ukusu. Dodati jaja i vodu, pa viljuškom umutiti. Na kraju sipati brašno sa pecivom i sve dobro sjediniti. Ostaviti u frižider (poklopljeno) da odstoji, najmanje jedan sat.
2. U tiganj sipati ulje i zagrejati ga. Kašikom vaditi pripremljenu smesu (kašiku prvo umočiti u ulje) i stavljati u tiganj, na zagrejano ulje. Malo je pritisnuti, kašikom, da bi dobila oblik pljeskavice. Pljeskavice pržiti na srednjoj temperaturi i nekoliko puta ih okretati, prilikom prženja.
3. Pržene pljeskavice vaditi rešetkastom kašikom i stavljati ih preko kuhinjskog papira, da bi papir upio višak masnoće.
4. Poslužiti uz prilog i salatu, po želji.

Čokoladna torta sa pomorandžama

Korice:

  • 5 jajeta
  • 130 g šećera
  • 130 g brašna
  • 50 g kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo

Fil:

  • 3 jajeta
  • 80 g šećera
  • 150 g čokolade
  • 1 kesica krem pudinga sa ukusom čokolade
  • 250 ml mleka
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 veća, zamrznuta, pomorandža

...i još:

  • 3 veće pomorandže (sok)

Priprema:

1. Korice: Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca i mutiti ih, uz postepeno dodavanje šećera, dok se ne dobije čvrsti šam. Zatim dodavati, jedno po jedno, žumance, neprestano muteći. Brašno pomešati sa kakaom i pecivom, pa ga dodati u testo i, kašikom, sjediniti sa jajima. Uzeti odgovarajuću posudu, vel. 26cm, pa dno obložiti pek papirom a stranice premazati maslacem. U pripremljenu posudu sipati testo i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
2. Pečenu koru izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu koru preseći dva puta, da se dobiju tri korice.
3. Fil: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto umutiti. Dodati žumanca, jedno po jedno, i umutiti, da se dobije penasta, kremasta smesa. Umućenu smesu staviti u, odgovarajuću, posudu i skuvati krem na pari. Pri kraju kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se čokolada rastopi. Ostaviti krem da se ohladi. Krem puding od čokolade umutiti sa 250 ml mleka i dodati ga u hladan, čokoladni, krem. Umutiti da se sastojci sjedine. Maslac umutiti sa šećerom u prahu, pa ga dodati u krem i mikserom umutiti, da se dobije kremasta smesa. Na kraju dodati izrendanu, zamrznutu, pomorandžu i, još jedanput, mikserom sve sjediniti.
4. Na tacnu za tortu staviti jednu koricu i poprskati je sokom od pomorandže. Premazati je delom fila, vodeći računa da ostane fila i za premazivanje cele torte. Fila ima dosta, pa sam ja sa njim i ukrasila tortu.
5. Preko staviti drugu koricu, poprskati je sokom od pomorandže, premazati je filom i, na kraju, preklopiti trećom koricom. I nju poprskati sokom, pa zatim celu tortu premazati i ukrasiti filom.
6. Ostaviti tortu u frižider, da se fil stegne, pa je iseći i poslužiti. Toliko je kremasta, da se korice i ne osećaju, a pomorandža daje fantastičan ukus.

Sataraš sa pavlakom

Potrebno je:

  • 600 g paradajza
  • 3 paprike
  • 1 ljuta papričica (ne mora)
  • 1 mlada tikvica
  • 3 jajeta
  • 2 kašike kisele pavlake
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

Priprema:

1. Paradajz oljuštiti i iseći na kockice. Papriku i ljutu papričicu očistiti od semenki, tikvicu oljuštiti, pa zajedno iseći na kockice. U dublji tiganj sipati malo ulja, pa dodati pripremljeno povrće. Posuti začinom i biberom (po ukusu). Dinstati na tihoj vatri, sve dok sok koji je pustio paradajz ne postane gust. Tada dodati umućena, posoljena, jaja, pa promešati da se jaja sjedine sa ostalim sastojcima. Na kraju dodati pavlaku, promešati i pustiti da se krčka još dva minuta. Poslužiti toplo.