Странице

уторак, 16. мај 2017.

Marinirani pileći bataci

Potrebno je:

  • 4 bataka sa karabatakom
  • 3 kašike pikantnog senfa
  • 2 kašičice mlevene ljute paprike
  • 1 kašika meda
  • 2 čena belog luka
  • 1,5 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 50 ml ulja
  • 50 ml belog vina

Priprema:

1. Pilećem mesu odstraniti kosti. Zaseći, po malo, sa unutrašnje strane (da se ne povredi kožica mesa), da bi se lakše ispeklo.
2. Sve navedene sastojke za marinadu staviti u odgovarajuću posudu i dobro izmešati, da se svi sastojci sjedine (beli luk potisnuti kroz presu za beli luk).
3. Svako parče mesa dobro istrljati sa marinadom i ostaviti, poklopljeno, u frižider, 2 sata.
4. Posle datog vremena u podmazani pleh poređati meso, pa sa strane preliti sa mešavinom ulja i vina. Pokriti folijom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, 40 minuta.
5. Kada prođe 40 minuta izvaditi pleh, skloniti foliju i vratiti da se meso zapeče. Poslužiti uz prilog, po želji.

Ferero rolat bez pečenja

Za koru:

  • 300 g mlevenog plazma keksa
  • 200 g rastopljenog maslaca
  • 100 ml čokoladnog mleka

Za krem:

  • 100 g čokolade
  • 130 g maslaca
  • 3 kašike nutele
  • 50 g mlevenog lešnika
  • 100 g iseckanog lešnika

Priprema:

1. Krem: U manjoj šerpici staviti iseckani maslac i izlomljenu čokoladu, pa je staviti na vatru, da se smesa rastopi. Skloniti sa vatre i dodati nutelu. Kašikom dobro sjediniti, pa dodati mleveni i iseckani lešnik. Promešati, da se sastojci sjedine.
2. Kora: U vanglicu staviti mlevenu plazmu, dodati rastopljeni maslac i čokoladno mleko, pa rukom, zamesiti smesu. Zamešenu smesu prebaciti na, nauljenu, alu foliju. Preko nje staviti providnu foliju i, oklagijom, razviti koru, debljine 3 mm.
3. Preko razvijene kore premazati 2/3 fila. Fil ravnomerno rasporediti preko cele kore. Pomoću folije uviti rolat i ostaviti u zamrzivač, na pola sata. Zatim izvaditi rolat iz zamrzivača, skloniti foliju i rolat prebaciti na tacnu, za posluženje. Premazati ga ostatkom fila i ostaviti još 10 minuta u zamrzivač (može i u frižider, ali ovo je način da se fil brže stegne). Izvaditi rolat, iseći na parčiće i poslužiti.

Projice sa palentom

Potrebno je:

  • 200 g brašna
  • 150 g palente
  • 3 jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 300 g sitnog sira
  • 1,5 kašičica soli

Priprema:

1. Umutiti dobro jaja. Dodati jogurt i ulje, pa sjediniti. Brašno i palentu pomešati, pa im dodati so i pecivo. Zatim mešavinu sa brašnom sipati u umućena jaja. Dobro sjediniti. Na kraju dodati sir i promešati. Kalupe za mafine dobro podmazati, razdeliti smesu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni na 190 C.