Странице

четвртак, 25. мај 2017.

Pileće pljeskavice sa kukuruzom šećercem

Potrebno je:

  • 1 kg pilećeg belog, otkošćenog, mesa
  • 140 g starog hleba
  • 200 ml mleka
  • 100 g mladog crnog luka
  • 1 struk mladog belog luka
  • 1/2 vezice peršuna
  • 300 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
  • 2 jajeta
  • 3 kašičice suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica kajenskog bibera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 5 kašika prezli

... i još:

  • brašno
  • ulje

Priprema:

1. Belo pileće meso samleti. Hleb iskidati na manje komadiće, staviti u dublju posudu i preliti mlekom. Izmešati i ostaviti 10-ak minuta, pa ga, rukom, dobro iscediti. Mladi crni i beli luk, kao i peršun, staviti u secko i, sitno, iseckati.
2. U odgovarajuću posudu staviti mleveno meso. Dodati iseckani luk, peršun, isceđeni hleb, jaja, obe vrste bibera (ako ne možete da pronađete kajenski biber dodati ljutu, tucanu, papriku. Ko ne voli ljuto neka izostavi ovaj sastojak), suvi biljni začin, sodu bikarbonu i prezle. Dobro, rukom, umesiti smesu.
3. Na kraju ubaciti, isceđeni kukuruz i, još jedanput, sjediniti sve sastojke. Prekriti folijom i ostaviti u frižider, jedan sat.
4. Nakon toga praviti pljeskavice (meni je mera bila supena kašika. Kašika mora, stalno, da bude umočena u vodu, pre zahvatanja mesa. Ruke, takođe, moraju da budu vlažne. Zahvatiti kašikom smesu za pljeskavice, staviti na dlan ruke, oblikovati lopticu i, malo je spljeskati, da se dobije oblik pljeskavice).
5. Uzeti veliki pleh, od el. šporeta, i prekriti ga pek papirom. Papir, dobro premazati uljem. Svaku pljeskavicu uvaljati u brašno, istresti višak brašna, i ređati ih, u pleh. Poređane pljeskavice prekriti alu folijom i staviti da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni, pola sata.
6. Posle pola sata izvaditi pleh iz rerne i, pažljivo, skloniti alu foliju. Svaku pljeskavicu preokrenuti. Svaku, preokrenutu, pljeskavicu preliti sa po, jednom, kašičicom ulja. Ponovo prekriti alu folijom i vratiti pljeskavice u rernu, još pola sata.
7. Gotove pljeskavice poslužiti uz mlečni sos sa mirođijom (recept je na blogu).

Mlečni sos sa mirođijom

Potrebno je:

  • 1 čaša (od 180g) kiselog mleka
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 3 kašike majoneza
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/2 vezice (5-6 strukova) iseckane mirođije

Priprema:

1. U odgovarajuću, dublju, posudu staviti kiselo mleko i kiselu pavlaku. Sjediniti žicom za mućenje. Dodati so, majonez, beli luk u prahu i, iseckanu, mirođiju. Dobro promešati, da se svi sastojci sjedine.
2. Posudu poklopiti i ostaviti u frižider, najmanje pola sata. Sos poslužiti uz sve vrste pečenog i prženog mesa.

Kolač sa jagodama i čokoladom

Korica:

  • 4 jajeta
  • 150 g smeđeg šećera (ili belog)
  • 120 g brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 3 kašike vruće vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 1/2 kg krem sira
  • 1 čaša (od 180g) kisele pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica želatina
  • 400 g jagoda
  • 50 g šećera

Glazura:

  • 200 g čokolade
  • 100 g maslaca
  • 6 kašika ulja

Priprema:

1. Prvo pripremamo jagode. Jagode iseći na pola i staviti u odgovarajuću posudu. Sipati šećer i staviti na, srednju, vatru. Od momenta ključanja, uz postepeno mešanje, kuvati deset minuta. Pri kraju kuvanja, gnječilicom za krompir pire, malo ih izgnječiti, ali da ostanu i komadići. Skloniti sa vatre i ohladiti.
2. Korica: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto umutiti. Dodavati žumanca, jedno po jedno. Mutiti da se dobije penasta smesa. Zatim dodati mešavinu vruće vode i ulja, pa nastaviti sa mućenjem, još jedan minut. Na kraju dodati mešavinu brašna, kakaoa i peciva. Dobro sjediniti.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20cm, i dno prekriti pek papirom. Stranice i papir premazati maslacem. U pleh sipati testo i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
4. Pečenu koricu ohladiti. Ohlađenu koricu prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, a koricu preseći, uzdužno, da se dobiju dve korice.
5. Fil: U dublju posudu staviti krem sir i kiselu pavlaku. Dodati šećer u prahu (ko voli dosta slatke kolače neka doda još 50 g šećera) i žicom za mućenje sjediniti sastojke. Ubaciti pripremljene, ohlađene, jagode. Želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanje, pa ga dodati u fil. Dobro umutiti.
6. Jednu koricu vratiti u pleh, u kome se korica pekla, pa preko sipati fil. Poravnati.
7. Preko fila staviti drugu koricu i, malo, pritisnuti.
8. Glazura: U odgovarajuću posudu staviti iseckani maslac i ulje. Dodati izlomljenu čokoladu i staviti na, tihu, vatru, da se rastopi. Rastopljenu čokoladu preliti preko druge korice.
9. Kolač ostaviti u frižider preko noći. Narednog dana ga iseći na kocke, ukrasiti jagodama i poslužiti.
10. Ovaj recept sam videla u grupi Naše kulinarske tajne, a objavila ga je Rada Mišković. Toliko mi se dopao (posebno što je sa jagodama) da sam morala da ga isprobam. Kolač je toliko kremast i ukusan da ga preporučujem i drugima.