Странице

уторак, 30. мај 2017.

Pita sa jabukama

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora za pitu
  • 1 kg jabuka
  • 300 g iseckanih oraha
  • 300 g suvog grožđa
  • šećer
  • griz
  • ulje

Priprema:

1. Kore podeliti na četiri dela, po mogućstvu da u svakom delu budu po 4-5 korica. Jabuke oljuštiti, izrendati i, rukom, iscediti. Pomešati, sitno, iseckane orahe i suvo grožđe
2. Staviti jednu koru na radni sto. Poprskati je uljem i preko poređati 4-5 kora. Svaku koru poprskati uljem, pre nego što se stavi sledeća kora. I zadnju koru poprskati uljem staviti 2-3 kašike šećera, deo jabuka, preko kojih treba posuti dve kašičice griza i, na kraju, deo mešavine oraha i suvog grožđa.
3. Sa obe strane, kore, saviti malo ka unutra i uviti rolat. Na isti način napraviti još tri rolata. Napravljene rolate poređati u pleh, preko pek papira, premazati ih uljem i staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni.
4. Pečenu pitu izvaditi, prohladiti i iseći na veće parčiće. Preko posuti šećer u prahu.
5. Ovo je recept moje snaje od brata, Slavice. Moji sinovi, ovu, pitu obožavaju i kažu da ja ne umem da je napravim, kao ujna. Verujte, kada sam probala pitu, sigurno ću probati da je napravim, ali ne znam da li će biti ista...

Pečena pasrmka sa mlevenim orasima

Potrebno je:

  • 5 većih pastrmki
  • 200 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 limuna
  • 5 grančica ruzmarina
  • začin za ribu

Priprema:

1. Pastrmku očistiti. Dobro je posuti, sa svih strana (kao i unutrašnjost ribe), začinom za ribu.
2. Limun iseći na polukrugove. U unutrašnjost ribe staviti kolutove limuna i po jednu grančicu, svežeg, ruzmarina. Začinjenu ribu uvaljati u mešavinu brašna i mlevenih oraha.
3. Veći pleh prekriti pek papirom i podmazati ga uljem. Preko poređati, pripremljenu, ribu. Prekriti ribu pek papirom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni, pola sata.
4. Zatim izvaditi pleh sa ribom iz rerne, skloniti pek papir, okrenuti ribe, ponovo prekriti pek papirom i vratiti u rernu, još pola sata.
5. Poslužiti pastrmku dok je topla, sa izvanrednom hrskavom koricom.